torsdag 25 december 2008
Jag vann!!!
fredag 19 december 2008
På spåret - Frågesportsbok

Dubbla slag

torsdag 18 december 2008
I en annan del av Bromma

Jag gillar egentligen inte den här typen av böcker. Huvudpersonen är bitter och drömmer om att vara någon annan än hon egentligen är. Trots att hon är lyckligt gift, tvåbarnsmamma och har ett fast jobb. Ändå gör hon inte mycket åt det hela. Sensmoralen i boken är dock att det inte går att byta liv, man får vackert kämpa där man är. Men slutet blir lyckligt, precis som i de flesta chic litt böcker. Det här är en lättläst bok som funkar bra som ren underhållning. Den gick snabbt att läsa ut, men kommer också att försvinna snabbt ur mitt medvetande. Jag tycker bättre om böcker som har mer djup, böcker som stannar kvar länge efter att jag läst dem. Men ibland kan det ändå vara skönt att koppla av med något enkelt, lättläst och underhållande, och då fungerade den här boken bra. Jag hade trots allt roligt medan jag läste.
torsdag 11 december 2008
Julklappspåse
I paketet fanns även en påse Glöggthé, något jag aldrig smakat, men som jag hört andra tycka om. Det fanns med ett sött litet bokmärke, jag har några liknande själv sedan tidigare, men eftersom jag alltid har flera böcker på gång samtidigt så räcker aldrig mina bokmärken till, så det var bra att få ett extra. Jag viker nämligen aldrig hundöron.
Tre böcker fanns det med, samtliga i pocket. Jag har inte läst någon av dem tidigare, så det kändes bra att slippa få dubbletter. En av böckerna heter Erfarenhetslexikon av Kjell Eriksson och Ola Karlsson, en bok fylld av bra och dåliga erfarenheter som författarna fått genom sina liv. Jag har bläddrat i den och den verkar rolig. Den andra boken heter Överlevare mot alla odds skriven av Barbara Biggs. Det är en självbiografi som verkar handla om en tjej som levt ett hårt liv. Jag tycker om självbiografier och det här verkar vara en bok som jag kommer att tycka om. Den tredje boken är Bodil Malmstens Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig. Jag har naturligtvis hört mycket om Bodil Malmsten men aldrig läst något från henne. Det ska bli en spännande bekantskap.
Sammanfattningsvis så var min julklappspåse välfylld, varierande och träffande. Jag tyckte om allt och det ska bli spännande att läsa böckerna senare.
onsdag 10 december 2008
Nya tävlingar!
Hos Hedvig & jag kan man vinna ett set med diskhandduk, disktrasa och muffinsformar. Jag har letat efter ett miljövänligt alternativ till Wettex-trasan och muffinsformarna ser ju så söta ut. Jag håller verkligen tummarna för att vinna!
Utmaning
8 favoritprogram:
Roomservice
Äntligen hemma
Cityakuten
Insider
Hell´s Kitchen
Grey´s Anatomy
Singing Bee
Design Simon & Thomas
---
8 saker jag gjorde igår:
Packade upp lådor
Tvättade
Var på BVC för lillans 18-månaders kontroll
Handlade på Ica Maxi
Pratade i telefon
Skrev ett par artiklar
Läste i Bara ett liv av Sara Blaedel
Åt Spaghetti Carbonara
---
8 saker jag ser fram emot:
Komma i ordning i nya lägenheten
Julpynta (sent jag vet, men vi flyttade in förra veckan)
Att få se min dotter växa upp
Kommande vår och sommar, jag längtar efter sol och ljus igen
Lucia
Alla trevliga läsupplevelser som väntar i min Att-läsa-hög
Planera C-uppsatsen jag ska skriva i litteraturvetenskap
Se mina föräldrars reaktion när de öppnar sina julklappar
---
8 favoritrestauranger:
Två Våningar, Umeå
Great Eastern, Umeå
Gandhi, Umeå
En liten mysig italiensk restaurang i Helsingfors som jag inte minns namnet på
En pastarestaurang i Västerås som jag inte heller minns namnet på
Pasta på Charlies
Tacobuffé på Nattöppet
Pizza
---
8 saker på min önskelista:
Att det ska gå bra för mina barn och min familj
En ny bärbar dator eller mer minne till min nuvarande
Ett stort pysselbord till lillans rum
En helg på spa
Böcker och massor av tid att läsa dom
Nya gardiner, handdukar och sängkläder
Mer jobbtid, har så många spännande projekt att ta tag i
En ny skön stol vid datorn
---
8 personer jag utmanar:
Eftersom jag sett den här utmaningen hos de flesta bloggar jag följer så gör jag det lätt för mig och låter alla som läser min blogg bli utmanade. Den som vill, och som inte redan har svarat, får svara nu :-)
måndag 24 november 2008
Tävling vecka 48
Jag gör ett nytt försök i att vinna en bok denna vecka. Vinsten denna vecka är Levande bränd: en ung kvinnas berättelse om hur hon överlevde ett hedersmord. Tävlingen hittar ni här.
onsdag 19 november 2008
Avslöjande
Själv har jag varit hemlig bokvän åt Marie med bloggen Garderobstrollet.
tisdag 18 november 2008
Sista paketet i Pocket & Prassel
måndag 17 november 2008
Vinn en bok
lördag 15 november 2008
Som jag vill vara

Månens poet

onsdag 12 november 2008
Brottsplats Luleå
tisdag 11 november 2008
Veckans tävling
Här hittar du veckans tävling.
Svart drama

Vinn en stickbok
Tävling igen
Julklappspåse
Nu har jag hittat nästa skojiga utmaning. En bok om dagen (som har grundat Pocket & Prassel) ska köra Julklappspåse! Det går ut på att skicka minst en bok plus något mer till en annan bloggare innan jul. Alla fakta om utbytet finns här. Det låter verkligen kul och jag har redan hoppat på.
lördag 25 oktober 2008
Rosario är död
lördag 18 oktober 2008
Pocket & Prassel - Andra paketet
- Boken Snabbmatslandet av Erik Schlosser - en bok som finns på min önskelista, jag hade tänkt att köpa den när jag skickade efter kurslitteratur hos Adlibris för några veckor sedan men kände mig för snål så jag skippade den, vilken tur att jag lät bli att köpa den då :-)
- En påse med chokladpuffar från Ånge Choklad - en ny bekantskap för mig, de var farligt goda, tänk er kinapuffar fast större, och överdragna med mörk choklad, himmelskt gott!
- En chokladkaka Premium Dark Sesame - mörk choklad med sesamfrön alltså, jag har sett den här i affären och funderat över att köpa den, jag hade hört att den skulle vara god, men har inte kommit mig för så det var skojigt att få testa den nu, den var god, men inte sådär riktigt wow, inte som chokladpuffarna från Ånge ;-)
- Fyra chokladpraliner med hasselnötter - de fick sambon, han älskar verkligen dessa, och all annan choklad med nötter i, själv är jag inte lika förtjust i kombinationen choklad och nötter, men han blev överlycklig i alla fall
- Ett handskrivet brev, sådant är alltid uppskattat bland allt mailande som kommunikationen består av allt oftare numera
Ett superbra paket, verkligen kul att få testa nya saker och min hemlige bokvän har verkligen lyckats bra med både pocket och prassel i båda paketen hittills. Jag ser fram emot nästa paket, det blir temapaketet det, så jag är riktigt nyfiken. Själv har jag klurat ut ett tema för nästa paket, till min egen bokvän. Jag har köpt en bok, men tror jag ska köpa en till, plus att jag ska köpa prassel förstås, men det vet jag redan vad det ska bli. Jag tror det kommer att bli uppskattat. Jag hoppas det i alla fall.
Böcker till salu
Kurslitteratur:
- Teorier om utveckling och underutveckling - Peter Smekal (nyskick) 100:-
- Vidgade vyer - Mohammad Fazlhashemi m.fl (understrykningar i blyerts) 100:-
- Statistik - Birgitta Rudberg (fint skick) 50:-
- Internationella relationer - Björn Hettne (understrykningar i blyerts) 100:-
- Ledarskapsforskning - Eriksson & Wåhlin (understrykningar) 50:-
- Sveriges ekonomiska och sociala historia - Medeltiden - Johan Söderberg (fd biblioteksbok, fint skick) 30:-
Skönlitteratur:
- Vem vågar tro på ett barn - Birgitta Allmo (storpocket i nyskick) 50:-
- Innan du dör - Jenny Downham (ny, oläst, recensionsexemplar) 50 :-
Barnböcker:
- Skaparmyter - Margaret Mayo (ny bok) 45:-
- Pang - Håkan Jaensson (ny bok) 40:-
- Ellis får ett syskon - Siri Reuterstrand & Jenny Wik (ny bok) 45:-
- Ensamma på sommarön - Eva Swedenmark (ny bok) 40:-
- På egna ben - Ylva Wallin (ny bok) 45:-
- Namnet på boken är hemligt - Pseddonymus Bosch (ny bok) 50:-
- Livsfarliga miljoner - Lena Lilleste (ny bok) 40:-
Efter festen

Den handlar om några killar vars liv utspelar sig på Östermalm i Stockholm. Axel, CJ, Paul och Martin är nerknarkade, nersupna och tragiska killar. Deras liv kretsar runt tjejer, sex, sprit, fester, snabba bilar och ytlighet, det bekräftar alltså fördomarna. Det är fest hela veckans dagar och allt går i ett snabbare tempo. De börjar bli alltmer less på sitt liv och för att orka med så krävs allt mer. I början räckte det med sprit, nu krävs det knark för att orka. De jagar tjejer, snuttisar, som ska vara rika, smala, snygga, kåta och helst inte över 16 år gamla. Men killarna vill enbart ha sex, inga förhållanden.
Berättarperspektivet ändras beroende på vilken av killarna man följer. Här och där får man dessutom följa andra personer, som en taxichaufför eller någon av killarnas mamma. Det gör att man även får ett utifrån-perspektiv som läsare. Dock är alla killarna stereotypa och därför blir det ingen större skillnad oavsett vilken av killarna man följer för tillfället. Det hade gett mer ifall killarna var lite mer olika.
Den person man får följa mest i boken, Martin, är den person som först börjar ifrågasätta vad de håller på med. Han träffar faktiskt en tjej, Hanna, och blir kär, en ny känsla för honom. Hon tillhör inte det vanliga gänget utan hon pluggar till läkare och vill göra skillnad. Hon öppnar Martins ögon och det skulle kunna bli en vändning. Men tyvärr sabbar Martin allt genom att knarka på en fest de går på tillsammans och då gör Hanna slut. I slutet av boken väljer Martin att hoppa av ekorrhjulet av ständiga fester och tänker börja plugga. Tyvärr slutar boken alltför abrupt för att man ska hinna få veta ifall han fullföljer planerna eller inte, och hur det påverkar honom i så fall. Bäddat för en fortsättningsbok kanske?
Det här är en lättläst bok. Språket flyter på bra och tempot i berättelsen är högt. Det märks att författarna själva har en inblick i livet runt Stureplan, boken är hela tiden trovärdig. Men den saknar djup. En bra idé, men jag hade önskat lite mer, framförallt mer om Martin. Vad hade hänt om han blivit tillsammans med Hanna, om han började plugga? Efter festen är en läsvärd bok, det är bra att få lite inblick i jetsetlivet, och det är bra att få perspektiv på sitt eget liv.
onsdag 15 oktober 2008
Fler tävlingar
Hos Inredning i Piteå hittade jag denna tävling, där man kan vinna saker från Cult Design. Eftersom jag bara älskar deras saker så är det klart att jag måste vara med.
Hos Therres fotoblogg hittade jag en tävling där man kan vinna en personlig almanacka. Jag har haft en sådan förra året och vill gärna ha en ny för nästa år, så det vore super om jag skulle vinna.
I övrigt går jag bara och håller tummarna för att jag ska vinna lampan PH50, som jag tävlade om hos Husmusen och Svenssons i Lammhult. Imorgon meddelas den lyckliga vinnaren nämligen.
söndag 14 september 2008
Pocket & Prassel - Första paketet
Paketet innehöll:
* Flyga drake av Khaled Hosseini (en bok som jag länge velat läsa och nu ser fram emot att börja på)
* En chokladkaka, rättvisemärkt mörk choklad (jättegod!)
* Minipasta (som jag länge har letat efter för att använda när jag ska koka egen barnmat till min dotter)
* Rooibos thé jordubb och peppar (har inte smakat ännu, men det låter som en spännande smak)
* Popcornkrydda (visste inte ens att det fanns särskild krydda för popcorn - spännande!)
Dessutom fanns det med ett personligt och trevligt brev också.
Tack min hemliga bokvän, det var ett jättefint paket!!! Ser fram emot nästa paket!
En till tävling
onsdag 3 september 2008
Tävlingar
Glad över min nya tur (jag brukar aldrig vinna annars) så skyndade jag mig att skicka in tävlingsbidrag till två tävlingar där man kan vinna designlampor. Vi har flyttat från en tvåa till en stor fyra och är i skriande behov av lampor runtom i lägenheten, så det skulle vara toppen att vinna.
Här är tävlingen på Vit design där man kan vinna en Norm 69, en läcker lampa som skulle sitta bra i vårt vardagsrum.
Och här är tävlingen som Husmusen och Svenssons i Lammhult anordnar tillsammans. Där kan man vinna en PH-lampa, något som jag drömt om att ha i köket i många år. Den skulle passa perfekt där ovanför vårt perstorpsbord och passa in så bra med resten av 50-talsinredningen i köket.
tisdag 2 september 2008
En guidebok om kloster

måndag 1 september 2008
Kärlekens raseri
Boken handlar om Joe och hans flickvän Clarissa. De är ute på picknick en dag då det inträffar en händelse som förändrar deras liv. En luftballong sliter sig och hotar att driva iväg med en liten pojke i. Fem män som befunnit sig i närheten, däribland Joe, springer fram för att hindra luftballongens framfart. En av männen på olycksplatsen, Jed Parry, börjar förfölja Joe och en följd skrämmande händelser tar vid. Till slut börjar Joe att frukta för både sitt och Clarissas liv. Men ingen tror honom, inte ens Clarissa, frågan är om det är Joe som är galen eller om Jed verkligen är farlig.
Berättelsens tema är intressant och inte så vanligt skildrat i litteraturen. Jag tycker också om den första händelsen, luftballongen, det känns som en unik scen. Det är ett intressant sätt som de olika personerna möts på. Att personer som aldrig tidigare mötts träffar varandra i en tragisk händelse är något som kanske borde användas oftare i böcker, för mig känns det i alla fall som ett nytt och spännande sätt att föra ihop människor. Kanske skulle författaren ha utnyttjat sin idé ännu mer, berättat ännu mer om de övriga personerna, spunnit vidare på luftballongstemat och händelsen.
Det är en levande berättelse, stundvis är det ett högt tempo, andra stunder är det ett långsamt, långsamt tempo. Detta gör att vissa passager förstärks medan andra blir mer flyktiga. Ett bra sätt att skapa en levande text. Författaren är duktig på miljö- och personbeskrivningar, vilket också bidrar till den levande texten.
Jag tycker om huvudpersonen som upplevs som väldigt komplex och genomarbetad. Jag tror att författaren har tänkt igenom huvudpersonen noggrant innan han började skriva ner texten. Även bipersonerna, som Clarissa och Jed är väldigt genomarbetade. Överhuvudtaget är jag imponerad över författarens researcharbete. Han handskas med svåra ämnen, oavsett om det gäller teknik, litteratur eller medicin, helt oberört och förklarar dem så att även jag som läsare utan dessa kunskaper förstår. Boken är överlag väldigt välskriven och genomarbetad. Det känns ibland som om författaren har vägt vissa ord och meningar på guldvåg, det finns många poetiska meningar som han verkligen har lagt ner möda på. Jag tänker mig att berättelsen vore spännande att läsa på originalspråk, men jag tycker också att översättaren har gjort ett kanonjobb.
McEwan har fått flera priser för sina romaner och Kärlekens raseri var en av de mest omtalade böckerna under 90-talet. Den har även blivit film. Det är en oerhört välskriven bok och jag är imponerad över författarens research och över hans kunskap om författandets hantverk, han är otroligt skicklig i sitt skrivande. Vill man läsa en psykologisk thriller om kärlek så kan man gärna testa att läsa Kärlekens raseri. Men för att uppskatta boken ska man ha gott om tid, man måste läsa meningarna långsamt för att verkligen kunna ta till sig språket, annars blir det för mastigt.
söndag 10 augusti 2008
Pocket & Prassel 2.0
* Vilken genre är du mest förtjust i?
Jag läser nog det mesta, från deckare och romaner till biografier och självupplevda böcker. Just nu är jag mycket inne på reportageböcker, typ Snabbmatslandet, Pillret och Den hemlige kocken.
* Favoritförfattare? Har du redan allt som författaren har skrivit..?
Min absoluta favorit är nog Johanna Nilsson. Jag har alla hennes böcker.
* Vilka författare är du nyfiken på och har lust att läsa?
John Ajvide Lindqvist och Khaled Hosseini är jag lite sugen på, har inte läst något av dem ännu.
* Vilken genre vill du absolut inte läsa?
Chick litt är inte riktigt något för mig. Inte heller science fiction.
* Vilken författare vill du absolut inte läsa?
Kommer inte på någon speciell just nu.
* Letar du efter någon/några böcker som du vet (eller tror) har kommit i pocket, men som inte går att få tag på via bokhandeln längre? Vilka böcker gäller det – och skulle du i så fall tycka om att få dessa i läst skick?
Bland annat dessa böcker står på min önskelista just nu:
Erik Schlosser - Snabbmatslandet
Stieg Larsson - Flickan som lekte med elden
Stieg Larsson - Luftslottet som sprängdes
Ingrid Carlberg - Pillret
Elisabeth George - Skriv på
Naomi Klein - No logo
Carl Hamilton - Det infantila samhället
Katarina Wennstam - Smuts
* Skulle det kännas ok att få flera begagnade pocketböcker (i trevligt skick!) istället för en ny, i något byte?
Ja, absolut! Jag köper mycket själv på loppisar och Tradera.
* Läser du andra språk än svenska?
Nej, det brukar jag inte göra. Men det skulle vara roligt att läsa en norsk författare på originalspråk. Det är nämligen inte helt otänkbart att det blir en flytt till Norge så småningom. Jag läste spanska i gymnasiet, så det vore i och för sig kul att se hur mycket man minns av språket, men det känns som att det skulle ta väääldigt lång tid att läsa en spansk bok sådär tio år efter studenten.
* Är du tedrickare eller kaffedrickare? Någon speciell smak som du gillar?
Jag dricker egentligen både och, men väldigt sällan. Kanske hellre te än kaffe. Testar gärna nya sorter, gärna rött, vitt, grönt osv.
* Vilken slags godis gillar du?
Choklad!
* Gillar du naturgodis; nötter, torkad frukt och liknande?
Visst, det kan vara gott.
* Är du allergisk mot något (t.ex. nötter, gluten, mjölk…)?
Nej.
* Annat som du vill lägga till..?
Jag köper/läser väldigt mycket böcker, framförallt nyutkommen litteratur eftersom jag jobbar som frilansjournalist/bokrecensent. Därför vill jag helst ha böcker som kanske inte ligger direkt högst upp på Pockettoppen. Gärna lite äldre böcker och allra helst reportageböcker eller facklitteratur. Slutligen vill jag bara säga att jag verkligen ser fram emot att få skicka iväg och ta emot breven från min hemliga bokvän.
onsdag 23 juli 2008
Ur vulkanens mun

lördag 19 juli 2008
Midvinterblod
måndag 30 juni 2008
Pocketutbytet 7
Hittills har jag alltså fått sju pocketböcker. Jag är ju med i pocketutbytet två ggr, vilket betyder att jag skulle ha fått 72 pockets. Visst är sju bra, med tanke på att jag bara har skickat två. Det är dessutom sju böcker som jag inte har läst, men som jag gärna vill läsa, så man måste ju säga att det ändå är bra med sju böcker. Men det är trots allt inte 72.
fredag 13 juni 2008
Vem vågar tro på ett barn?
Saga har blivit utsatt för systematiska sexuella övergrepp av sina föräldrar. Hon lyckas fly till sin bästa kompis familj och blir så småningom fosterbarn i samma familj. Hon polisanmäler sina föräldrar och i den här boken berättas om rättegångarna, och tiden därefter. Pappan får först tio års fängelse, vilket sänks till fem år, medan mamman frias. Orsaken är att myndigheterna och domstolarna inte tror på det Saga berättar om organiserad sexhandel, sadistiska övergrepp och mord på andra barn. Boken går igenom såväl officiella som inofficiella dokument och varvar detta med de drabbades egna berättelser. Författaren Birgitta Allmo är Sagas fostermamma. Boken ger Sagas perspektiv på det inträffade, men det unika är att man också får läsa om pappans tankar, då han lämnade efter sig brev och dagböcker när han dog.
Boken ger en bild av vad en del barn tyvärr får uppleva även i Sverige idag. Den ger också en bild av myndigheters förmåga/oförmåga att möta offren. Författaren ifrågasätter ofta massmedia och myndigheter och efter att själv ha läst den här boken så inser jag att hon har all rätt att ifrågasätta.
Boken har lite att önska när det gäller språk, korrekturläsning och disposition. Men detta glöms bort, då det här är en oerhört viktig bok. Det är viktigt att detta hemska lyfts fram i ljuset, så det inte längre är tabu att prata om sexhandel, incest och sexuella övergrepp på barn. Det är också viktigt att myndigheters agerande och deras bemötande av offer lyfts fram och ifrågasätts.
fredag 6 juni 2008
Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor
I baksidestexten står det att boken är en obligatorisk och självklar läsning för alla människor som någonsin har besökt eller tänker besöka ett bibliotek. Själv är jag stamkund på biblioteket, men fick ändå inte alltför stor behållning av boken. Jag läste den på några timmar och visst var den stundtals underhållande, men inte så mycket mer än så. Jag tror inte att något ur boken kommer att stanna kvar hos mig. Vissa texter är bättre, andra är sämre, de är ganska skiftande. Jag blir lite förvirrad när jag läser boken. Vissa texter är debatterande och kritiska, där har författaren ofta en viktig poäng. Dessa texter är ofta bra och jag önskar att de vore lite längre, lite djupare. Men dessa texter blandas med underhållande, humoristiska eller ironiska texter, vilket gör att det är svårt att veta vad författaren vill ha sagt och när han menar allvar.
Jag tror att bibliotekarier kan ha stor behållning av boken. Men vi vanliga låntagare har nog mindre behållning, tyvärr. Kanske beror detta på att jag hade (alltför) höga förväntningar av boken innan jag började läsa den?
fredag 30 maj 2008
Utmaning
* När gick du upp idag? Ganska nyss, strax efter sju.
* Diamanter eller pärlor? Är inte så förtjust i något av dem, men hellre diamanter då.
* Senaste filmen du såg på bio? Oj, det minns jag inte. Det var innan dottern föddes i alla fall. Mer än ett år sedan alltså.
* Favorit TV - program? Jag gillade Barnmorskorna och Sjukhuset. Men nu går ju inte de längre. Inredningsprogram är alltid kul att titta på. Sedan ser jag då och då dokumentärer.
* Vad åt du till frukost? Har inte ätit frukost ännu.
* Vad är ditt andranamn? Eva.
* Din favoritmat? Indiskt, kinesiskt eller tacobuffé.
* Vilken mat gillar du inte? Blodpudding.
* Vilken är din favorit - CD för tillfället? Det har blivit mycket Within Temptation. Dottern föddes till den cd:n.
* Vilken bil kör du? Saab 9000.
* Vilken är din favoritmacka? Honey Oat med rostbiff och någon dressing från Subway.
* Vilka mänskliga drag kan du bara inte med? Folk som saknar självinsikt. Besserwissers.
* Vilka är dina favoritkläder? Nu när jag går hemma blir det ofta linne och mysbyxor. Men om jag ska göra mig fin tar jag gärna på mig kjol.
* Om du fick åka vart du ville vart skulle du åka då? Vi har pratat om att åka genom hela Norge i sommar, det vore roligt om det blev av. Annars vill jag gärna se Prag.
* Favoritklädmärke? Jag bryr mig inte om märken, men jag handlar gärna ekologiska kläder.
* Var vill du dra dig tillbaka? I en stuga vid havet eller någon sjö.
* Favorit tid på dagen? När dottern har somnat vid 21 och framåt är min jobb/skrivtid, det är mysigt. Vid tretiden på eftermiddagen brukar vi gå ut till sandlådan och det är också roligt, fast på ett annat sätt.
* Var är du född? Sollefteå.
* Vilken är din favoritsport att se på? Jag tittar inte på sport, det skulle vara ridsport då.
* Coca Cola eller Pepsi? Pepsi Max
* Fotboll eller ishockey? Hockey om jag måste välja.
* Är du en morgonmänniska eller nattuggla? Nattuggla. Men jag sover inte särskilt mycket. Häromnatten satt jag uppe och jobbade till 05, sov två timmar och gick sedan upp när dottern vaknade vid sju. Jag brukar sova ca 5 timmar per natt, och då med uppvaknande en eller flera ggr för amning.
* Pedikyr eller manikyr? Pedikyr vore rolit att få just nu.
* Några spännande nyheter att berätta för oss? Ja, det skulle vara att min bok troligen kommer ut i augusti eller september. Då kan jag kalla mig författare - hur coolt är inte det?!
* Vad ville du bli när du var liten? Författare, journalist eller veterinär. Två av tre kan jag säga är infriade av de drömmarna nu.
* Bästa barndomsminnet? När vi hämtade hem vår valp när jag var fyra år gammal.
* Varit i Afrika? Nej.
* Nånsin rullat in någon i toapapper? Nej, varför skulle jag det?
* Varit med om en bilolycka? Jag och mitt ex krockade ganska ordentligt i Sundsvall -98. Jag har också blivit påkörd när jag stannade vid ett övergångsställe när lillan var tre månader. Har också blivit påkörd på Ica Maxi-parkeringen en gång. Och så har jag och mitt ex blivit påkörda i Västerås av en lastbil. Vår bil fastnade i lastbilen och släpades efter den ca 50 meter tills vi lossnade och gled ner i diket istället. Som tur är har det inte blivit några personskador förutom i Sundsvall då jag slog knät och skadade nacken.
* Favoritdag i veckan? Har ingen särskild dag nu när jag jobbar hemifrån.
* Favoritblommor? Kallor.
* Favorit - snabbmatsrestaurant Sibylla eller kinamat? Kinamat.
* Äger du en cykel? Ja, men den är trasig.
* Vem fick du senaste mailet från? En redaktör på en tidning som hade ett skrivuppdrag till mig. * Vilken affär skulle du välja att utöka ditt kreditkort? Tycker inte om krediter, men det skulle väl bli Ikea i så fall.
* Läggdags? Det blir nästan alltid efter midnatt i alla fall.
* Senaste personen du delade en middag med? Det är dottern det, vi äter alltid ihop. Sambon jobbar nästan jämt, så vi äter inte så ofta ihop.
* Vad sysslar du med just nu? Bloggar och funderar på vad jag ska ta med mig till mina föräldrar.
* Favoritfärg? Svart, brunt, grått och rött.
* Hur många tatueringar? Ingen.
torsdag 29 maj 2008
Den moderna kvinnans guide till sex och europeiska tänkare
Vad gör du när du får kärlekstrassel? Pratar med väninnorna? Skriver till en frågespalt? Susannah Jones söker sig till Nietsche, Heidegger och Kierkegaard för att få klarhet. Hon pluggar filosofi och har en tio år äldre pojkvän. Lite tråkig, lite antikverad känns han allt - inte bara för att han är antikvitetshandlare. Är detta vad Susannah vill? Egentligen? För att försöka minska sin förvirring inleder hon ett förhållande med en kille som går samma filosofikurs och förvirringen blir bara värre.
Susannah lever ett dubbelförhållande med de båda killarna ett tag. Men efter några månader inser hon att hon är med barn, och att hon inte vet vem som är pappa till barnet. Hon vet varken ut eller in och går till filosofin för att söka tröst och vetskap.
Det är en komplex bok. Det är en utvecklingsroman där man får följa Susannahs sökande efter en egen identitet och hennes mening med livet. Det är också en slags djupare chick lit. Samtidigt är det också ett filosofidrama som för tankarna till Sofies värld. Boken är svår att kategorisera, och det är det som gör boken så intressant - den är annorlunda, unik och spännande.
Det är en rolig idé, men tyvärr har boken några brister. Till exempel så är karaktärerna ganska steroetypa, med undantag för huvudpersonen. Översättningen är inte heller den bästa, framförallt inte när det gäller sexscenerna.
tisdag 27 maj 2008
Vinst!!
fredag 23 maj 2008
Pocketutbytet 6
onsdag 21 maj 2008
Familjens projektledare säger upp sig
Kolla också in författarens hemsida här.
Inspiration
måndag 19 maj 2008
Ny bokblogg
söndag 18 maj 2008
Böcker till salu
Kurslitteratur:
- Teorier om utveckling och underutveckling - Peter Smekal (nyskick) 100:-
- Vidgade vyer - Mohammad Fazlhashemi m.fl (understrykningar i blyerts) 100:-
- Statistik - Birgitta Rudberg (fint skick) 50:-
- Internationella relationer - Björn Hettne (understrykningar i blyerts) 100:-
- Ledarskapsforskning - Eriksson & Wåhlin (understrykningar) 50:-
Skönlitteratur:
- Vem vågar tro på ett barn - Birgitta Allmo (storpocket i nyskick) 50:-
- Skaparmyter - Margaret Mayo (ny bok) 45:-
- Pang - Håkan Jaensson (ny bok) 40:-
- Ellis får ett syskon - Siri Reuterstrand & Jenny Wik (ny bok) 45:-
- Ensamma på sommarön - Eva Swedenmark (ny bok) 40:-
- På egna ben - Ylva Wallin (ny bok) 45:-
- Namnet på boken är hemligt - Pseddonymus Bosch (ny bok) 50:-
- Livsfarliga miljoner - Lena Lilleste (ny bok) 40:-
Fyll-i-böcker
Det är intressant att det har kommit fyll-i-böcker för adoptivfamiljer, regnbågsfamiljer och andra familjer som inte är traditionella kärnfamiljer. Mer sådant, tack.
söndag 11 maj 2008
Pocketutbytet 5
I eget sällskap handlar om den godartade galningen Daniel Pecan Cambridge. Daniel är supermatematisk, livrädd för trottoarkanter, offentliga toaletter, anslagstavlor utan anagram, ordet äppelodling och en del annat, så han lämnar sällan lägenheten. Ändå händer det honom en hel del. Mord och kärlek till exempel.
fredag 9 maj 2008
Mycket händer i mitt liv nu
Bloggen finns här och här finns en intervju med mig.
Jag har ju även startat eget för någon månad sedan som frilansskribent. Har hittills sålt in två artiklar till Västerbottens-Kuriren. Den första var i tidningen i tisdags, kolla här. Den andra kommer in nästa helg i helgbilagan.
Inte nog med det. På måndag lämnar jag in manuset till min bok. Jag har ägnat min föräldraledighet åt att skriva en bok åt Bibliotekstjänst. Det är en boktipsbok för förstagångsföräldrar och riktar sig till bibliotekarier, personal på mvc/bvc samt blivande och nyblivna föräldrar. Jag har kommenterat ett antal böcker om graviditet, förlossning, adoption, föräldraskap, barnsjukdomar, vaccinationer, mat, sömn, att förlora ett barn, att få ett handikappat barn, att skaffa syskon samt en massa andra kategorier. Boken innehåller även böcker om rim & ramsor samt pekböcker.
Jag har även bokat in ett par föreläsningar i höst, då jag ska ut och prata om just böcker för förstagångsföräldrar. Det ska bli spännande, det finns så många böcker för den målgruppen.
Mycket händer i mitt liv nu. Så himla kul och spännande!!!
Pocketutbytet 4
tisdag 6 maj 2008
Pocketutbytet 3
lördag 3 maj 2008
Antroposofiska böcker
Är massvaccination mot barnsjukdomar nödvändig?
Författare Jackie Swartz
Antroposofiska läkare ifrågasätter en generell vaccinering av alla barn. De föreslår istället ett individuellt vaccineringsprogram. Många vaccinationer ger skadliga biverkningar. Barnsjukdomarna mässling, röda hund och påssjuka anses vara naturliga kriser i barnets utveckling med möjlighet att påverka barnet positivt, på både kort och lång sikt. Den här boken innehåller studiet av en mässlingsepidemi som utbröt i Järna 1994-1996. Det är intressanta resultat som visar på att mässlingen i många fall innebar en mognadsprocess för barnet samt att immunförsvaret stärktes.
Syster Märtas husapotek
Författare Märta Arman
Boken innehåller den antroposofiska medicinens grundtankar samt hur man bygger upp ett husapotek för egenvård. Man kan läsa om naturliga behandlingar av bland annat feber, influensa, öroninflammationer och eksem.
Några små råd till väntande och nyblivna föräldrar
Boken handlar om barnets födelse och utveckling under de första åren sammanställt ur en antroposofisk människokunskap. Man får till exempel recept på barnmat, fakta när det gäller att ta ställning till barnsjukdomar och vaccinationer, råd om vad man kan göra om barnet är sjukt samt tips om hur man ska leva under en graviditet. Boken är genomarbetad och känns komplett.
Vegetarisk barnmat - från bröst till bord
Författare Kirsten Nisted och Ulrika Lundsten
Boken handlar om barnmat ur ett antroposofiskt perspektiv. Den tar upp näringens betydelse för barnet, om amning, övergången till barnmat och övergången till familjens mat. En mycket innehållsrik bok. Framförallt är boken en vägledning för hur man kan laga egen barnmat. Detta är viktigt i vår tid när den köpta barnmaten oftast innehåller socker och tillsatser.
Föräldrar och barn
Författare Kirsten Nisted
Kirsten Nisted är antroposofisk barnmorska och fembarnsmamma. Hon har skrivit ett 27 artiklar om Föräldrar och Barn till FALK-bladet (antroposofisk tidskrift). Dessa artiklar är nu bearbetade och samlade i denna bok. Hon tar upp bland annat frågor om vaccinationer, ad-droppar, K-vitamin, barnsjukdomar och vegetarisk barnmat. Hon tar också upp hur det är att bli och vara föräldrar. En mycket innehållsrik bok om föräldraskap.
Vaccinationer - fördelar och nackdelar
Författare Jackie Swartz
Boken tar upp frågor som föräldrar kan ha när de ska ta ställning till om de ska vaccinera sitt barn eller inte. Exempel på frågor: Varför vaccineras våra barn? Vad sker vid vaccination? Vilka biverkningar kan vaccination ge? En mycket intressant och läsvärd bok som alla föräldrar borde läsa innan de tar ställning till vaccinationer.
Den sista boken var inget recensionsexemplar utan den har jag lånat på biblioteket. Det var tidigare FALK som utgav den, men numera säljs den genom Vidarkliniken i Järna. Vidarkliniken är Nordens enda antroposofiska sjukhus. De håller ofta föreläsningar och ger även ut intressanta broschyrer och rapporter.
Pocketutbytet 2
Det andra kuvertet innehåll Barnens böcker 2008. För er som inte vet det så innehåller den de barn- och ungdomsböcker som ges ut under 2008. Katalogen innehåller dels annonser från förlagen och dels notiser om böcker som kommer att utges. Årets debutanter presenterar också sig själva på en sida vardera. Nu blir det en härlig tid när jag kan sitta och bläddra i katalogen och välja ut böcker jag vill köpa eller beställa recensionsex av.
söndag 27 april 2008
Nya pekboksfavoriter
Lilla badboken
På första sidan sitter ett barn i badbaljan med texten ”ska bada”. På följande sidor finns teckningar av olika badleksaker och andra saker man har när man ska bada. Texterna är i stilen ”plaska tvålen”, ”plaska ankan” och ”plaska tvättlappen”. På sista bilden finns barnet i baljan och bredvid står en vuxen och säger ”plaska dig”. Bilderna är enkla och tydliga, och de flesta barn uppskattar att få se och läsa om alla vardagssaker som används vid badet.
Lilla pussboken
På varje sida finns en teckning av ett djur med pussmun och texten ”pussa hunden” eller ”pussa grodan”. Sista bilden är i form av en spegel och ovanför står det ”puss på dig”, och så får barnet pussa sig själv. Bilderna är enkla och tydliga, och de flesta barn uppskattar spegeln i slutet av boken.
Lilla krypboken
En färgglad pekbok som handlar om ett barn som kryper och vad barnet hittar på golvet. Där finns en boll, ett plåster, nappen, nallen, en strumpa och till slut hittar barnet en fot utan strumpa på. De enkla och tydliga bilderna samt de vardagliga sakerna som finns avbildade gör att boken snabbt blir populär.
En annan favorit har också hittat hem till oss. Alla får åka med av Anna-Clara Tidholm. Den handlar om en flicka som kommer åkande i en lastbil. Längs vägen träffar hon olika figurer som behöver muntras upp. En grubblande gris, en pojke som ramlar, en tomte som hänger, en frysande hund och en gråtande nalle. Alla får åka med hela vägen hem och äta mycket mat, och då blir de glada igen. Den handlar om gemenskap, vardag och vänskap. Precis som alla andra böcker av Anna-Clara Tidholm så blir även denna bok snabbt en favorit. Den har fina milda färger och enkla, tydliga bilder med starka konturer som uppskattas av barnen.
Föräldraböcker
I Gravid - 9 månader av längtan kan man läsa bland annat om hur barnet utvecklas i magen, vad man kan äta som gravid, vad som händer i mammans kropp både psykiskt och fysiskt, om missfall, tvillingar, illamående, fosterdiagnostik, sex och motion.
I Föda barn - timmarna du aldrig glömmer kan man läsa bland annat om smärtlindring, förlossningens olika faser, kejsarsnitt, vad som händer strax efter att barnet är fött, de första dagarna efter förlossningen, att komma igång med amning, och om hur man tar hand om ett nyfött barn.
I Första året - 12 månader som förändrar livet kan man läsa bland annat om amning, skrik, sömn, prickar, skorv, tänder, BVC, mat, barnets utveckling, mammakroppen och om vuxenrelationen. Boken följer spädbarnet månad för månad under hela det första året.
Alla böckerna är alltså nyskrivna. De senaste forskningsrönen finns med. Böckerna är lättlästa och har en snygg layout. De är väldigt innehållsrika och absolut läsvärda.
Potträning utan gråt
Bokens undertitel är det lyhörda sättet att sluta med blöja och det är också författarens motto: om barnet inte är redo att sluta med blöja så vänta tills barnet är redo. Det är helt enkelt ingen idé att potträna ett barn som inte är moget.
Boken tar upp hur potträning går till, hur man vet när barnet är moget att börja potträna, hur man förbereder barnet inför potträningen samt hur man pottränar rent praktiskt. Pantley har bra, konkreta lösningar på de problem som kan uppstå och hon har hela tiden barnet i fokus. Boken är lättläst, innehållsrik och läsvärd.
Författaren ska tydligen komma med en ny bok under hösten 2008. Den heter Uppfostran utan gråt. Det ska bli spännande att läsa även den. Jag tycker om hennes böcker och de metoder hon använder.
200 expresstips för att må bra
Bokens 200 tips är uppdelade efter årstiderna. Man får lära sig allt möjligt, bland annat hur man stärker immunförsvaret, får bättre självförtroende, kommer i form till sommaren och mildrar höstdepression. Det är enkla, konkreta tips som passar de flesta.
Jag lyssnade igenom de två cd-skivorna under en resa på 40 mil som jag gjorde förra veckan. Det var en utmärkt ljudbok att lyssna på under bilkörningen. Lagom lättlyssnat.
Det jag irriterade mig på var själva indelningen av ljudboken. Tipsen är indelade i olika rubriker och punkter. Nu har jag inte läst boken, men jag antar att där är säkert tipsen indelade i samma kategorier. Men förmodligen är kapitel- och rubrikindelningen tydligare i en tryckt bok. På cd-skivorna hade jag önskat en ljudsnitt eller liknande för att man ska förstå att en ny kategori av tips börjar. Jag tappade lätt bort mig. Kanske var det för att jag samtidigt försökte koncentrera mig på bilkörningen.
Förutom det så tyckte jag om ljudboken. Många tips var välkända sedan tidigare, men många var ändå nya. Det var flera bra tips som jag definitivt kommer att ta till mig. Ett av mina favorittips var att skaffa sig en stegräknare för hela familjen. Man bestämmer sig för ett visst antal steg och när man har kommit dit så åker hela familjen på en utflykt, aktivitet eller någon överraskning. Både barn och föräldrar kan då motivera sig att ta på stegräknaren och motionera för att komma närmare målet. Ett annat tips, som inte är särskilt nytt egentligen men bra att påminnas om, är att göra som barnen på dagis, att ta fruktstund istället för eftermiddagsfika på jobbet.
Ett tal till min systers bröllop
Boken handlar om Sylvia och Karl och deras två döttrar. Sylvia tar hand om barnen, hemmet och försöker få lite tid för att skriva på frilansartiklar och krönikor. Karl är skådespelare vid Dramaten. Sylvia försöker få Karl att ägna sig mer åt familjen, men istället sticker han iväg till New York för att spela i en pjäs.
Boken skildrar alltså vardagen med små barn. Den är fylld av humor, men har samtidigt ett djup och ett allvar. Den är i samma genre som Maria Svelands Bitterfittan och Pia Hintzes böcker Baby blues och En ska bort som jag läst tidigare i år.
Bokens huvudperson Sylvia känner sig nära den nu avlidna, kända författarinnan Sylvia Plath. Trots att de levde i olika tider och aldrig har träffats så känner nästan som att de är systrar. Jag älskar alla hänvisningarna till Sylvia Plath. Jag skrev B-uppsats om henne på litteraturvetenskapen och hon är en av mina absoluta favoritpoeter/författare.
Förutom hänvisningarna till Plath så tycker jag om den lite bittra tonen i boken. Jag är fär feminism och för jämställdhet, och tycker att dessa frågor bör synliggöras. Det är en mycket läsvärd bok för alla föräldrar och blivande föräldrar. Man både skrattar, gråter, blir upprörd, glad, rörd och ofta känner man igen sig.
Linda Skugge kommer för övrigt ut med en kokbok i maj. Mamma, jag är hungrig heter den och ska tydligen ge inspiration för vardagsmatlagandet. Sådana kokböcker behövs. Jag ser fram emot att bläddra i den!
Pocketutbytet 1
onsdag 23 april 2008
Familjen kring La Stella
Första boken heter Smultron och svek. Den handlar om kärlek, tillit och vänskap samt modet att bryta upp. Liselotte har upptäckt att hennes liv inte är som hon ville att det skulle bli. Hon har fullt upp med barnen, hemmet och sitt arbete på resebyrån, medan Mario jobbar jämt på sin restaurang. Oväntade händelser ställer dock allt på sin spets. Hennes bästa kompis Susanne var visst inte så lojal som Liselotte trott. Liselottes syster återvänder till hemstaden med en överraskande hemlighet och Liselottes föräldrar har hemligheter som inget trott om dem.
Vinbär och vemod är den fristående fortsättningen på Smultron och svek. Den handlar om kärlek, drömmar, förhoppningar och svek samt om att våga börja ett nytt liv. Liselotte har startat en resebyrå som går lysande. Tillsammans med Mario och barnen köper hon en villa på Frösön, som de flyttar in i. De planerar alla för en nystart i livet. Men det blir inte som de tänkt sig.
Den nyaste boken i serien heter Hallon och hat. Den utkommer nu i maj. Jag har fått läsa manuset i förväg och kan avslöja att det händer oväntade saker även i denna bok. Liselotte drömmer om en ny kärlek. Mario försöker att hitta tillbaka till sig själv. Susanne och Håkan kämpar vidare med sin relation. Linda försöker också hitta tillbaka till sitt gamla jag och gör därför en tvärvändning i sitt nya liv med Anders och Fanny. Även Anita omvärderar sitt liv och drar sig undan för att fundera. Många saker knyts samman i denna tredje del i serien, men många saker lämnas också öppna för framtiden.
Författarna till böckerna heter Annica Wennström och Eva Swedenmark. Det är två tredjedelar av författartrion bakom pseudonymen Emma Vall som skrivit deckarna om Svala och om Amanda Rönn. Jag har faktiskt läst samtliga av Emma Valls böcker hittills, så det blev en trevlig överraskning när jag insåg vilka författarna var.
Böckerna kan betecknas som samtidsromaner och som släktdramer. De handlar om de små livsödena som pågår under ytan på vardagens alla händelser. Men de handlar också om livets stora frågor. Om relationer, kärlek, vänskap och lojalitet. Jag tror att de flesta kan känna igen sig i böckerna, just eftersom de tar upp sådana teman som de flesta av oss har i våra liv.
Tempot i böckerna är mestadels ganska långsamt. Språket flyter på bra och böckerna är väldigt lättlästa. De är dock ibland lite väl förutsägbara och man känner sig skriven på näsan av författarna. Man får sällan räkna ut själv vad som kommer att hända. Jag gillar däremot att de utspelar sig i Östersund. Jag kommer ju själv från Norrland och har varit i Östersund flera gånger, så jag kan känna igen mig i miljöbeskrivningarna.
Mat är en central punkt i böckerna. Familjen samlas kring många goda familjemiddagar. Varje kapitel avslutas med recept på de middagar som huvudpersonen har lagat. Det är ett nytt grepp i litteraturen, vad jag vet. Det känns nytt och annorlunda. Jag har dock inte hunnit testa något recept själv ännu, men flera av dem låter jättegoda.
Läs jättebra recensioner av de två första böckerna i serien här och här.
söndag 13 april 2008
Pia Hintze
Baby blues är den första delen i en tänkt trilogi. Sarah och Karl träffas, blir kära och får barn. De tror att de är väl förberedda, men ändå blir inget som de tänkt sig. Sarah får en förlossningsdepression och upplever det inte enbart som fantastiskt att bli mamma.
En ska bort är den fristående fortsättningen på Baby Blues. Man får fortsätta att följa Sarah, Karl och Nils. Sarah ska börja jobba och Nils skolas in på dagis. Boken handlar om vardagslivet med barn, om hur svårt det är att balansera familjeliv och arbete, om könsroller och relationer.
Den tredje delen har inte kommit ut ännu, men jag längtar efter den. Jag vill läsa hur det går för Sarah, Karl och Nils.
Böckerna är underhållande och roliga, och skildrar hur det är att få barn och vardagslivet med barn. Men man läser dem inte bara för underhållningens skull. De har ett slags djup och de lämnar inte läsaren oberörd. Medan jag läste så blev jag stundtals förbannad, ibland skrattade jag högt, och på slutet av andra boken började jag även gråta. Böckerna är engagerande, tankeväckande och upprörande. De borde vara obligatoriska för alla föräldrar och blivande föräldrar.
lördag 12 april 2008
Pocket-utbyte
VÄLKOMMEN TILL VÅRT POCKET-UTBYTE!
Skicka en LÄST pocketbok till den första personen på listan nedan. Gör sedan om listan så här:
1. Ta bort namnet på listans första plats.
2. Flytta upp namnet som står på andraplats till första plats.
3. Skriv ditt eget namn och adress som nummer 2. Det ska bara finnas två namn på listan samtidigt.
Skicka sedan det här mailet med den nya listan till sex av dina vänner som tycker om att läsa. Om alla följer detta kommer du att få 36 böcker till priset av en bok som du redan har köpt och läst! Kul med böcker som andra har valt - och miljövänligt!
TREVLIG LÄSNING!
söndag 6 april 2008
Hoppsan, jag är död!
Den är skriven av Arto Paasilinna och handlar om en kille, cirka 30 år, som råkar bli påkörd och dö. Boken handlar om hans liv efter döden. Den är otroligt lättläst och humoristisk. En perfekt bok nu när jag ville ha lite motvikt till den andra, skrämmande boken som jag läste. Jag trodde först att boken skulle vara ganska ytlig, men den var djupare än jag trodde. Författaren har byggt upp en komplett värld för livet efter döden. Huvudpersonen beger sig på en resa, där han träffar andra döda, både kända och okända personer. Han hinner också tänka tillbaka på sitt liv och försöker förändra välden för de som fortfarande lever. Boken känns genomarbetad. Persongalleriet är superbra och detaljrikedomen är stor. Filosofin finns med hela tiden, även i de roligaste styckena. Man börjar ofelbart att tänka på vad man själv anser om livet efter döden. Kul med böcker som ger upphov till lite reflektion och tankar. En läsvärd bok som är både underhållande och tankvärd samtidigt.
Christina Wahldén
Kort kjol - handlar om en tjej som blir våldtagen
Ingen behöver veta - handlar om en kille som blir våldtagen
Heder - handlar om det som titeln antyder, om hedersmord och hot
Cell grön - handlar om vegander, extremister, kärlek och vänskap
Klaras hemlighet - handlar om Klara, vars pappa sitter i fängelse
Escort - handlar om att sälja sin kropp
För bra för att dö - handlar om mobbing, utanförskap, ensamhet, homosexualitet och självmord
Det är den senaste som jag läste igår. Den handlar om Stella som blir mobbad i skolan. Mobbingen beskrivs så ingående att jag mår illa. Jag blir berörd, eftersom jag vet att det ser ut såhär på många, många skolor, det är inte någon överdriven beskrivning. Stella bestämmer sig för att dö. På nätet lär hon känna Joel, som också vill dö. Tillsammans skapar de en självmordspakt. Boken är riktigt mörk, och skrämmande. Men slutet är ljust och hoppfullt. Det visar att räddningen trots allt kan finnas där, och att en förändring trots allt är möjlig.
Författaren har en hemsida, där böckerna presenteras utförligt. Det finns även diskussionsfrågor till många av böckerna. Jag vet att det är flera lärare som jobbar med hennes böcker i skolan, och jag hoppas att fler får upp ögonen för hennes böcker. De borde vara obligatorisk läsning i högstadiet.
fredag 4 april 2008
SOS från mänskligheten
Såhär står det om boken på baksidan, ett stycke som beskriver boken så himla bra:
SOS från mänskligheten är en samtidsberättelse som rör sig mellan samhällets alla skikt och ställer frågor om ondskans ursprung, om godhetens och kärlekens gränser och om modet att ta kommandot över sitt eget liv, istället för att stå bredvid och se det passera.
SOS från mänskligheten är annorlunda än hennes tidigare böcker. Mest påminner den om De i utkanten älskande. Det är en skildring av den värld vi lever i idag. En skildring av människor, i vissa fall utsatta människor. Persongalleriet är suveränt. Jag har läst några andra recensioner av boken och sett att vissa recensenter tycker att det är för klyschigt, men det håller jag inte med om. Tempot i boken är högt, ett lika rasande tempo som många av oss lever våra liv i. Stundvis måste man dock lägga ifrån sig boken. Man blir för berörd. Det är mycket känslor och mycket ondska i boken och ibland måste man ta en paus för att orka. Men pausen blir inte lång, för man blir besatt av att läsa om personerna i boken. Man måste se hur de hittar sin väg mot lyckan. Läs boken, ni blir inte besvikna.
Deckare i Sundsvallsmiljö
Dödens pendel
Ett antal personer avlider i sömnen av hjärtstillestånd. I början anar ingen oråd, men så småningom inser polisen att offrens klockor försvinner i samband med varje dödsfall. En seriemördare går lös i Sundsvall. Kommissarie Johan Axberg löser morden och har stor hjälp av sin vän Erik Jensen som är läkare.
Det här är Jonas Moströms deckardebut. Han är läkare i vanliga fall och det visar sig på hans fackkunskaper. Jag tycker om att boken utspelar sig i sjukhusmiljö. Jag gillar också att den utspelar sig i Sundsvall, eftersom jag själv har varit i stan en hel del. Det är ett intressant tema och boken är inte förutsägbar. Den har ett snabbt tempo och man vill gärna läsa vidare. Boken påminner ganska mycket om andra deckare, framförallt Karin Wahlbergs deckare, som utspelar sig i sjukhusmiljö. Ett minus med boken är att den innehåller några fel. Bland annat står det fel namn på ett ställe. Det stör helhetsintrycket av boken. Bortsett från det så är det en läsvärd bok. Den är lättläst och spännande, samtidigt som den har mer djup än bara en vanlig mordgåta.
Svart cirkel
En rockstjärna hittas mördad i ett hotellrum mitt i Sundsvall. Polisens utredning visar att superstjärnan inte var så oskuldsfull som man trott, bland annat har han haft kontakter med ryska maffian. Trots detta har inte polisen mycket att gå på. Den ende som såg mördaren ligger i koma på sjukhuset. Kommissarie Johan Axberg och läkare Erik Jensen är tillbaka.
Även denna bok har ett snabbt tempo och är en typisk sträckläsarbok. Författaren lyckas bibehålla spänningen genom hela boken och man kan inte sluta läsa, för man vill veta hur den slutar. Den var inte förutsägbar, jag tycker om böcker där man inte kan lista ut direkt vem mördaren är. Jag gillar också att boken innehåller en hel del psykologi och till en del utspelar sig i sjukhusmiljö. Det märks att författaren har gjort en noggrann research och boken känns genomarbetad. Jag har dock hittat ett par fel även i denna bok, vilket drar ner mitt totalbetyg. På ett ställe i boken är ett vittne 80 år och lite längre fram i boken (några dagar senare) är hon plötsligt 92 år. Sådant där brukar jag haka upp mig på och irritera mig på. Men bortsett från det så är boken bra och jag kommer definitivt att läsa hans kommande bok också, Hjärtats mörker.
söndag 30 mars 2008
Bloppis
Besök sidan och sprid länken vidare!
Deckarmallen
Varför ser så många deckare likadana ut? Varför är de flesta huvudpersonerna män? Varför har de så svårt att hålla ihop en familj? Tänk på Kurt Wallander, Martin Beck osv. Jag är glad att det finns några författare som vågar utmana och skapar en annorlunda huvudperson. Inger Jalakas är en. Hon har valt en lesbisk kvinnlig polis, Margareta Nordin, som huvudperson. En annan författare är Leena Lehtolainen som också har en kvinnlig huvudperson, Maria Kallio, som har familj och barn och dessutom är mammaledig emellanåt. Ett tredje exempel är Patricia Cornwell, som har en kvinnlig rättsläkare, Kay Scarpetta, som huvudperson.
Titta gärna in på sidan Kvinnliga deckare: http://www.enannansida.se/deckare/
Jag gillar också Hieronymus inlägg om deckarmallen:
http://dodzon.blogspot.com/2007/01/vikten-av-en-bra-inledning.html
Lästrio vecka 13
Årets första lästrio är, så här i påske-krims efterdyningar: Vilka tre deckarhjältar/hjältinnor är dina favoriter!
1. Maria Kallio i Leena Lehtolainens böcker
Jag gillar deckarhjältar som inte följer den vanliga mallen, ni vet ensamstående medelålders män. Maria Kallio är gravid, föder barn och är mammaledig under bokseriens gång. Hon avancerar dessutom från vanlig polis till chef och kriminalkommissarie. Jag gillar när det finns lite vardag också, utöver själva mordgåtan. Huvudpersonerna får gärna leva ett familjeliv utanför jobbet, med alla vardagsbestyr och bekymmer som det medföljer. Det gör Maria Kallio. Hon är dessutom sympatisk och jag trivs att läsa om henne.
2. Lisbet Salander i Stieg Larssons böcker
Lisbet Salander följer knappast heller någon deckarmall. Hon är speciell och oförutsägbar, men med ett skarpt intellekt och en stor begåvning.
3. Kay Scarpetta i Patricia Cornwells böcker
Kay Scarpetta är rättsläkare och obducent, och inte polis, som huvudpersonerna i många andra deckare. Bara det gör att jag tycker om henne. Jag tilltalas också av smarta personer med stort yrkeskunnande, inte bara i verkligheten utan också i böcker. Böckerna är välskrivna och Kay Scarpetta är en bra sammansatt karaktär. Helst läser jag deckare som utspelar sig i Norden, men det har inte hindrat mig från att läsa de flesta av Cornwells böcker i serien om Kay Scarpetta, och det är väl ett tiotal.