söndag 6 april 2008

Christina Wahldén

Jag har läst många böcker av Christina Wahldén. Hon är kriminal- och ungdomsförfattare och skriver gärna om svåra ämnen. Ibland rent tabubelagda ämnen. Hennes deckare är spännande och djupa. Jag tycker mycket om dem. Men hennes ungdomsböcker är underbara. De förmedlar precis de där svåra, tunga känslorna. Hur det egentligen är, eller kan vara. Böckerna är riktigt skrämmande, men tyvärr realistiska. De är lättlästa och riktiga sträckläsningsböcker. Jag läste ut den senaste på ett par timmar bara.

Kort kjol - handlar om en tjej som blir våldtagen
Ingen behöver veta - handlar om en kille som blir våldtagen
Heder - handlar om det som titeln antyder, om hedersmord och hot
Cell grön - handlar om vegander, extremister, kärlek och vänskap
Klaras hemlighet - handlar om Klara, vars pappa sitter i fängelse
Escort - handlar om att sälja sin kropp
För bra för att dö - handlar om mobbing, utanförskap, ensamhet, homosexualitet och självmord

Det är den senaste som jag läste igår. Den handlar om Stella som blir mobbad i skolan. Mobbingen beskrivs så ingående att jag mår illa. Jag blir berörd, eftersom jag vet att det ser ut såhär på många, många skolor, det är inte någon överdriven beskrivning. Stella bestämmer sig för att dö. På nätet lär hon känna Joel, som också vill dö. Tillsammans skapar de en självmordspakt. Boken är riktigt mörk, och skrämmande. Men slutet är ljust och hoppfullt. Det visar att räddningen trots allt kan finnas där, och att en förändring trots allt är möjlig.

Författaren har en hemsida, där böckerna presenteras utförligt. Det finns även diskussionsfrågor till många av böckerna. Jag vet att det är flera lärare som jobbar med hennes böcker i skolan, och jag hoppas att fler får upp ögonen för hennes böcker. De borde vara obligatorisk läsning i högstadiet.

1 kommentar:

Amoroso sa...

Tror att många lärare arbetar med hennes böcker som utgångspunkter för diskussioner!