lördag 28 mars 2009

Mitt eget café

Mia Öhrn har skrivit en fantastisk bok för alla oss fikaälskare och för alla vi som någonsin haft en dröm om att öppna ett café. Själv har jag velat skapa ett barnvagnscafé där man kan köpa ekologiskt fika, nyttiga mackor, sallader och liknande. Man ska vara välkommen med barn, det ska finnas plats för barnvagnar, skötrum, barnstolar och en liten lekhörna. Caféet skulle kunna vara en samlingsplats för föräldralediga där man även skulle kunna låna föräldra- och barnböcker av mig och av varandra, knyta kontakter och annonsera ut urvuxna barnkläder eller andra barngrejor. Kanske en liten second hand-avdelning i ett hörn. Nu kommer jag aldrig att ha tid, ork eller pengar till att förverkliga den idén, men drömma kan man alltid och med Mia Öhrns Mitt eget café (Bokförlaget Parasoll, 2007) kommer drömmarna till mig på nytt.

Boken innehåller tips för den som vill starta ett café. Nu har inte Mia gjort det själv, men däremot har hon många vänner och bekanta som har gjort det och som gärna ställde upp med handfasta råd. Men det som boken framförallt innehåller är goda, lyxiga recept på allt ifrån fikabröd till goda mackor och brunchtillbehör. Man får även lära sig vad som krävs för att göra det godaste teet och kaffet. Än har jag inte hunnit laga/baka något ur boken, men jag längtar efter att testa kladdkakan med dajmgrädde, chokladbakelser med jordgubbar, gomasiomacka och att göra eget jordnötssmör. Och så blev jag väldigt sugen på att odla krasse. Får köpa krassefrön i affären nästa gång. Det bästa med boken, förutom alla recept som får det att vattnas i munnen är alla de frestande och inspirerande bilderna. De är riktigt proffsiga. Sedan tycker jag också om Mias personliga stil, det känns verkligen att hon har brunnit för att göra den här boken och att hon har tyckt att det varit roligt medan hon hållit på. Ser fram emot att läsa mer av henne.

fredag 27 mars 2009

Fler trädgårdsböcker

Här kommer fler tips på inspirerande trädgårdböcker. Själv är jag sugen på att odla lite grönsaker och kryddväxter på balkongen till sommaren. I Köksträdgården skriven av Sanna Töringe och utgiven av Bokförlaget Semic kan jag läsa om allt från planering och sådd till skötsel och skörd. Det finns dessutom recept på hur man kan använda skörden i köket. Det här kommer att bli min bibel i vår och sommar!

För att hålla koll på vad det är jag har odlat och för förvaring av fröpåsar och anteckningar så kommer jag att använda mig av Min egen trädgårdsbok utgiven av Ordalaget. Det är en tjock, härlig bok med spiralpärm där det är gott om plats för anteckningar om trädgården oavsett om man bara odlar kryddor på balkongen, blommor på fönsterbrädan eller grönsaker i ett växthus. Det finns foton, tips och råd samt citat. Dessutom är det praktiska förvaringsfickor för fröpåsar, urklipp och lösa lappar. Här kan man planera, organisera och hålla resa på allt man odlar. Smart!

I dödens väntrum - reportage

I dödens väntrum är en samling kriminalreportage skrivna av Christer Berglund (Atlas pocket, 2007). Jag som själv jobbar som frilansjournalist längtade efter att läsa den här. Att självaste Leif GW Persson har uttryckt sig på bokens framsida med citatet "Det här är en mycket bra bok. Köp den" bådade också gott tyckte jag. Men jag påbörjade boken för flera månader sedan och är klar först nu. Jag blev inte så imponerad. Jag gillade inte Christer Berglunds råa, nakna, avskalade reportagestil. Dock är några av reportagen intressanta, han skriver bland annat om Janne Josefssons mörka hemlighet, Tjock-Steffes största krasch, Privat med porrkungen och Fången i Amelia. Reportagen är tidigare publicerade i till exempel Café, Dolly, Metallarbetaren och Upp och Ner, tidningar jag vanligtvis inte brukar läsa. Jag är sugen på att höra om ni har läst boken och vad ni tyckte om den?

Alltid hos dig

Alltid hos dig är Maria Ernestams fjärde bok. Jag har läst en bok av henne tidigare och tyckte inte om den, så jag var lite kluven till att läsa denna. Men jag fashinerades av baksidestexten, en kvinna som blir änka, hon förtränger först sorgen, men så småningom kommer den i kapp henne och hon flyr till släktens sommarställe, där hittar hon av en slump en gammal låda med tidningsurklipp som förändrar hennes liv. Ernestam låter två livshistorier löpa samman och det handlar främst om Ingas farmors öde, en kärlekshistoria i skuggan av första världskriget. Man får omväxlande följa Ingas handlingar i nuet och även farmorns tillbakablickar vid dödsbädden. Tillbakablickarna sker helt kronologiskt, utan saknad av de fragment och hopp som minnet vanligtvis brukar göra.

Jag lade ifrån mig den här. Ingen bok för mig, även om Ernestam har ett vackert språk och en bra historia i grunden.

torsdag 26 mars 2009

Inspirerande trädgårdsböcker

Våren är här! Ja, kanske inte riktigt än för i morse visade termometern på -17.8 grader. Men det börjar töa allt mer även här uppe i vår och då kommer förstås tankarna på trädgården fram. Medan man väntar på att våren ska komma på riktigt så kan man bläddra i några inspirerande trädgårdsböcker.

100 orkidéer och hur du sköter dem är skriven av Susanna Rosén och utgiven av Semic förlag. Orkidéer är nog mina absoluta favoritblommor, men jag är dålig på att sköta dem. I min förrförra lägenhet gick det bra, då lyckades jag få mina två Phalaensophis att blomma om, om och om igen. Men i den förra lägenheten så dog de. Nu har vi återigen flyttat, denna gång till en ljus och solig lägenhet så nu ska jag faktiskt ta och köpa ett par orkidéer. Med den här boken kanske förutsättningarna ökar för att de ska leva ett tag. Det är en inspirerande bok som tar upp alla vanliga och några ovanliga orkidéesorter samt hur man sköter om dem på bästa sätt. Boken är pedagogisk och bilderna är otroligt vackra. Den rekommenderas till alla som är nyfikna på orkidéer. Det finns så många fler sorter än de vanligaste som man oftast ser i blomaffärerna. Själv skulle jag vilja ha ett helt bord med flera olika sorter på.

200 pelargoner och hur du sköter dem är också den skriven av Susanna Rosén samt av Eivor Rasehorn. Den är utgiven på Semic förlag den med. Boken är upplagd på samma sätt. 200 olika sorters pelargoner presenteras. Jag visste inte ens att det finns så många! Jag vet att många ser dem som pensionärsblommor, men jag tror att den här boken kan göra blomman trendig igen. Det finns så många vackra, läckra och spännande sorters pelargoner så alla kan hitta sin favorit. Man får också läsa vanliga frågor om pelargoner och förstås allt om hur man sköter sina blommor. Också denna bok är väldigt inspirerande och intressant.

15 kvadrat - 15 arkitektritade friggebodar

Som ni kanske vet så har man idag rätt att bygga en friggebod på 15 kvadrat istället för 10 som det var förut. Fem extra kvadratmeter kan man göra mycket med. Det inser man framförallt när man bläddrar i boken 15 kvadrat - 15 arkitektritade friggebodar skriven av Eva Wrede och utgiven av Bokförlaget Max Ström. I boken har 15 nyskapande arkitektkontor gett var sitt inspirerande förslag på hur en friggebod på 15 kvadratmeter skulle kunna se ut. Här finns allt från friggebodar som kan användas som extra bostad till en bubbelbod och en trädkoja. Alla som jobbar med design, inredning och bygg borde läsa den här boken för här finns mycket inspiration samlat!

onsdag 25 mars 2009

Rensa i röran - Utmaningen - vecka 12


För vecka 12 valde jag ett ganska enkelt, men välbehövligt, projekt i Rensa i röran utmaningen. Jag valde att gå igenom min byrå där jag har underkläder. Från början var det rörigt, sunkiga underkläder blandade med sådant jag inte kunde ha och de som jag kan ha och använder ofta. Jag förberedde mig genom att köpa ett förvaringssystem, Komplement, på Ikea. Men när jag väl skulle stoppa in lådorna så upptäckte jag att de var för höga. Inte hade jag mätt innan jag köpte dem, utan jag tog för givet att de skulle passa... Nåja, de kommer säkert till användning någon annanstans. Nu är i alla fall lådorna städade och rensade. Skönt!


söndag 22 mars 2009

Röj och rensa

I samband med att jag är med i Rensa i Röran-utmaningen så passar det ju bra också att läsa och recensera en bok i samma ämne. Röj och rensa av Nina Strandberg (Bokförlaget Semic, 2008) är en väldigt inspirerande bok som handlar om att förändra och förbättra i sin lägenhet eller sitt hus, rum för rum. Man får proffstips och konkreta råd om hur man sorterar, röjer up, rensar, kastar och bygger upp en bra grundförvaring så att man kan bibehålla den ordning som man fått fram. Här får man bland annat läsa om hur man skapar bra ordning i hall, garderob och barnrum, rum där det ofta är mer kaos än ordning i vanliga fall. Man får också läsa om hur man sorterar och rensar bland viktiga papper och mail. Det finns även tips på hur man gör för att flytta på det smarta sättet, hur man skapar bra att göra-listor och hur man tar hand om sina kläder och tillhörigheter på bästa sätt. Det här är en bok som de flesta borde läsa. Man mår ju så mycket bättre efter att man har rensat undan gammalt skräp och skapat en bättre ordning i hemmet. Jag rekommenderar verkligen alla att läsa den här boken!

lördag 21 mars 2009

Att skriva om sitt liv

Något som ökat de senaste åren är utgivningen av biografier. Många vill skriva om sitt liv antingen för publicering i bokform eller bara för att släktingar, barn och barnbarn ska få ta del av vem man är och vad man gjort i sitt liv. I och med att detta har blivit allt mer populärt har det därför kommit några handböcker i ämnet. En väldigt bra handbok heter just Att skriva om sitt liv och den är skriven av Inga-Lill Valfridsson (Svenska Förlaget, 2006).

Författaren brukar hålla skrivarkurser om att skriva självbiografier och den här boken utgår lite från dessa. Första halvan av boken behandlar livskartan, ett verktyg där man får hjälp att komma ihåg minnen och strukturera upp viktiga händelser i livet, sådant som kan vara till nytta sedan när man ska börja skriva. Andra halvan av boken är en skrivarskola där man får lära sig komma igång med skrivandet, sortera sitt material, och knyta ihop allt.

Boken hjälper läsaren att vaska fram minnen och att berätta om dem. Man får också många goda råd, praktiska skrivartips och sätt att gå vidare. Det här är en bok som passar de flesta, oavsett om man vill skriva för sig själv, för barn/barnbarn, som personlig utveckling, dokumentation eller för utgivning.

fredag 20 mars 2009

Janis den magnifika

Min favoritförfattare Johanna Nilsson har kommit med sin nya ungdomsbok, Janis den magnifika. Jag sträckläste den naturligtvis samma kväll som jag fick hem den, men jag fick lite kluvna känslor av den. Jag har oftast väldigt höga förväntningar när jag ska till att läsa någon av hennes böcker och jag tycker inte riktigt att förväntningarna infriades till hundra procent den här gången. Men det var riktigt riktigt nära. Boken är bra, inget snack om saken.

Den handlar om Janis, vars bästis har dött under tragiska omständigheter. För att sörja och för att hedra bästisen så beger sig Janis ut på en resa. Hon kör norrut, bara norrut, för att hitta det ultimata, det som hon och Emelie hela tiden sagt att de skulle hitta tillsammans. Det blir förstås en resa med sorg och katastrofer, men också av kärlek och lycka.
Det är en bok som skapar eftertanke, precis som Johanna Nilssons övriga böcker. Man lämnas inte oberörd efteråt, vilket jag uppskattar. Det som jag tyckte kändes lite negativt var att ibland kändes boken lite för overklig, vissa saker känns som att de aldrig skulle inträffa på riktigt. Däremot älskar jag verkligen hennes poetiska och träffsäkra språk. Och jag gillar verkligen huvudkaraktären och skildringen av hennes känslor som pendlar mellan allt från sorg och frustration till glädje.

Grön design

Naturskyddsföreningen gör temaböcker varje år. 2008 års temabok handlade om Grön design. Det är en väldigt intressant bok som tar upp allt från ekologiska kläder och genomtänkta inredningsdetaljer till energisnåla hus. I boken får man möta människor som tänker nytt och skapar nya, gröna produkter och tjänster, men också människor som gått tillbaka till det ursprungliga, till gamla miljövänliga tekniker. Dessutom får man lära sig mer om bland annat olika miljömärkningar och så får man konkreta tips och råd om hur man kan leva mer miljövänligt.

Jag gillar deras årsböcker och har fler av den, bland annat 2006 års som handlar om ekoturism. Men den här är nog min favorit, ett angeläget ämne förklaras på ett lättfattligt sätt.

måndag 16 mars 2009

Pocket & Trix - första paketet

Idag kom äntligen mitt första paket i Pocket & Trix! Det vr väl värt att vänta på! Ett otroligt genomtänkt paket med ett tema. Först och främst var det ett handskrivet kort där det stod: "Paketet får påminna om all orättvisa som finns i världen och om de som försöker förändra den." Boken jag fick var Andras ungar av Torey Hayden. En bok jag ville ha och som fanns på min önskelista. Torey Hayden är barnpsykolog i USA och jobbar med specialundervisning för barn med olika psykiska störningar. Hon har skrivit ett antal böcker som skildrar hennes erfarenheter med barnen och jag har läst de flesta för många många år sedan. Jag längtar efter att få läsa om dem och därför vill jag samla på mig dem. I paketet fanns även rättvisemärkt te och choklad. Teet har smak av kanel, ingefära och kryddnejlika. Det låter gott! Chokladen låg i en jättefin plåtask. Dessutom fick jag ett söt liten giraff som jag antar att man kan använda som tesked för att röra om i teet eller för att ta marmelad och liknande med.

Rensa i röran - Utmaningen - vecka 11

Till Rensa i röran - Utmaningen för vecka 11 valde jag att gå igenom tvättstugan. Den är inte helt färdig som vi vill ha den ännu. Vi vill bland annat ha ett förvaringssystem för saker som går till återvinningen (plast, metall, glas, papper osv), men vi har inte hittat något vi vill ha ännu. Men det kommer väl. I veckan så rensade jag i backarna vi har på hyllorna. En innehåller elprylar (kablar, kontakter, skarvsladdar). En innehåller glödlampor och batterier. Den tredje innehåller städsaker. Sedan finns det förvaring för blöjor, tvättlappar osv eftersom vi har en skötbädd ovanpå tvättmaskinen. Jag har sorterat, rensat, inventerat och varit iväg med en hel del till återvinningen. Resultatet ser ni här bredvid.

Nästa veckas utmaning: byrån där jag har mina underkläder!

Pocket-önskelistan uppdaterad

Pocket-önskelistan uppdaterad eftersom jag har fått/köpt några böcker senaste tiden. Endera dagen tänkte jag skriva en lista på böcker jag har till salu och lägga ut den också.

onsdag 11 mars 2009

Rensa i röran - Utmaningen - vecka 10

Jag har haft en stor låda (flyttkartong) där jag lagt ner saker som jag tänkt lägga ut på Tradera eller sälja på loppis. Men det har kännts jobbigt att ta tag i att faktiskt fota och lägga ut auktionerna. Men i utmaningen för vecka 10 i projekt Rensa i röran har jag äntligen tagit itu med det. Nu finns det barnkläder, böcker och annat att fynda bland mina auktioner på Tradera. Eftersom det var sportlov förra veckan så var dottern hemma. Därför tog jag lite varje dag eftersom det var så himla mycket att lägga ut. Jag har redan fått sålt en hel del och de första auktionerna gick ut igår.

Kolla gärna igenom mina auktioner och bjud om det är något som faller dig i smaken:
http://www.tradera.com/category/category.aspx?ftgnr=120254&listtype=0

Utmaningen för vecka 11 består av att rensa och fixa i tvättstugan.

tisdag 10 mars 2009

Pocketbyte mini

Första paketet i Pocketbyte Mini kom idag. Det innehöll ett handskrivet brev, en pocket, Ro utan åror av Ulla-Carin Lindquist samt lite godsaker i form av the och choklad. Jag läste Ro utan åror när den kom för flera år sedan och minns att jag blev berörd av den. Den handlar ju om Ulla-Carin, TV-journalist och programledare för Rapport i SVT. Hon fick diagnosen ALS på sin femtioårsdag och boken skildrar sjukdomstiden och hennes upplevelser ställd ansikte mot ansikte med döden.
Jag vill gärna läsa om boken och faktiskt så nämnde min mamma också för inte så länge sedan att hon skulle vilja läsa den, så hon ska också få låna den sedan.
Tack min hemliga bokvän!

måndag 9 mars 2009

Äkta vara

Äkta vara är Mats-Eric Nilssons andra bok. Det var han som skrev succén Den hemlige kocken där han undersökt livsmedelsindustrin och deras tillverkningsmetoder och råvaror. Äkta vara är en bok i samma anda (också den är utgiven på Ordfront). Men i Äkta vara så består huvuddelen av boken av en genomgång av 150 livsmedel. För varje livsmedel får man fakta och tips om bra och dåliga alternativ. Tanken är att man ska kunna ha med den här boken i butiken för att göra rätt val. Dessutom innehåller boken mycket fakta, vad är det egentligen som styr dina matbeslut? Hur läser man innehållsförteckningen? Det finns även listor på de vanligaste tillsatserna och många tips för att läsa vidare, både på nätet och i böcker. En mycket bra bok som ligger helt rätt i tiden!

Snälla leksaker

Jag har ett ganska stort miljötänk och försöker bland annat köpa ekologiska produkter när sådana alternativ finns. Jag blev verkligen glad när jag hittade EkoLeko, ett företag som specialiserat sig på giftfria, miljövänliga och pedagogiska leksaker, tillverkade av klimatsmarta människor med goda arbetsvillkor. På Rekobloggen kan man vinna ett presentkort från EkoLeko och jag är självklart med och tävlar.

fredag 6 mars 2009

Klassisk stickning

Vintage är hett just nu, liksom handarbete. Många tycker säkert om alla de härliga gamla stickmönstren från 1930-, 1940- och 1950-talen. Men det är svårt att sticka efter dem idag eftersom beskrivningarna många gånger är svåra, storlekarna förändrade och garnerna finns inte att få tag på längre. Klassisk stickning skriven av Lise-Lotte Lystrup (Känguru förlag, 2009) är en hyllning till dessa gamla mönster. Boken innehåller stickbeskrivningar i vintagestil, allt från varma tröjor till festliga toppar. Det är tydliga beskrivningar, snygga inspirerande bilder, de garner som används är lätta att få tag på och storlekarna är enligt dagens mått. Jag älskar framsidan som är som tagen direkt från 1950-talet. Jag är urdålig på att sticka, det är virkning som alltid har varit min grej, men när jag bläddrar i den här boken så blir jag så sugen på att försöka mig på stickning igen!

torsdag 5 mars 2009

Min favoritpysselbok!

Min favoritpysselbok just nu heter Väldigt virkat, skriven av Erica Laurell (Natur och Kultur, 2008). Boken innehåller 85 virkprojekt indelade i Kök, Vinter, Lekrum, Vardagsrum, Strand och Glamour. Som ni förstår av kapitelindelningen så är det en otrolig bredd på mönstren och det är stor chans att alla hittar något av intresse. Boken är pedagogiskt upplagt, det är lätt att följa både mönster och beskrivning. Projekten varierar i svårhetsgrad från riktigt enkla till mer komplicerade. För den absoluta nybörjaren finns en virkskola med tydliga bilder och instruktioner på grunderna i virkning. I boken kan man hitta allt från barn- och vuxenkläder till heminredningsprylar som sittpuffar och ljusstakar. Själv är jag sugen på att virka bland annat en skål, ett gäng handdukar, några gosedjur, en kudde, en solklänning och så världens underbaraste flickkappa till dottern!

Rensa i röran - Utmaningen - vecka 9

Jag är lite sen med att lägga ut förra veckans Rensa i röran-utmaning. Jag fortsatte med klädkammaren lite grann, men fick också ett ryck och packade upp våra böcker som legat nerpackade ända sedan flytten. Jag har så fruktansvärt mycket böcker, bland annat många recensionsex som har kommit till Barnboksbloggen, som ska läsas och recenseras. Men också många böcker som är köpta på loppis eller liknande som jag antingen vill läsa igenom och sedan ge bort/sälja eller sådant som jag redan har tröttnat på men inte orkat rensa ur.

Jag hade en vision någonstans om att gå igenom en kartong i taget och rensa under tiden jag packade upp, läsa och recensera alla böcker i kartongen för att sedan ta nästa kartong och så vidare, för att enbart spara de böcker som jag vill ha kvar i bokhyllan. Men med 24 fullpackade banankartonger med böcker så har jag insett att det skulle ta åratal. Därför har jag nu packat upp allting och stoppat in i våra fyra bokhyllor. Allt fick förstås inte plats. Det är dubbla rader och det är även böcker (bilderböcker) i Kassett-lådorna från Ikea som står ovanpå bokhyllorna. Men vi slipper banankartongerna och framförallt, jag har bättre överblick över mina böcker. Nu är det bara kvar att fundera ut vad jag ska göra med alla banankartonger - och läsa alla böcker jag har förstås :-)

Pocket-önskelista

Till mina hemliga bokvänner - här är en lista på de böcker jag önskar mig i pocket. Har förstås listor på vad jag önskar mig i inbundet och andra format också, men de lägger jag inte ut här eftersom det inte relevant just nu. Det är en salig blandning av olika genrer och författare, därför har jag helt enkelt gjort listan i alfabetisk ordning.



  • Aldeman, Ann-Britt - Att köpa lyckan
  • Andrews, Virginia – Flickan som försvann
  • Andrews, Virginia – Skuggor i skogen
  • Bjärvall, Katarina - Vill ha mer
  • Borg, Saga – Dödens vingslag
  • Borg, Saga – Ondskans tecken
  • Borg, Saga – Urlas skugga
  • Borg, Saga – Vindens öga
  • Borg, Saga – Völvans dotter
  • Carling, Maria - Sopa lagom
  • Cornwell, Patricia – Dödlig smitta
  • Cornwell, Patricia – Dödligt spår
  • Cornwell, Patricia – Flyg fula fluga
  • Cornwell, Patricia - Rovdjuret
  • Deaver, Jeffrey – Dans med döden
  • Deaver, Jeffrey – Mannen som försvann
  • Eberhard, David - I trygghetsnarkomanernas land
  • Ehrenreich, Barbara – Barskrapad
  • Gemzöe, Lena - Feminism
  • Haberlein, Ann - Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva
  • Hayden, Torey – Rävungen
  • Hayden, Torey – Solrosskogen
  • Hayden, Torey – Spökflickan
  • Hayden, Torey – Vackra barn
  • Honoré, Carl - Slow, lev livet långsamt
  • Jacobs, Kate - Livets aviga och räta
  • Juul, Jesper - Livet i familjen
  • Jäderlund, Ann – Dikter 1984-2000
  • Milles, Karin – Jag ska bli mamma
  • Moodyson, Lukas – Mellan sexton och tjugosex
  • Nilsson, Johanna – SOS från mänskligheten
  • Petrarca, Francesko – Kärleksdikter
  • Stahre, Lisbeth – Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi
  • Tamas, Gellert - Lasermannen
  • Wennstam, Katarina - En riktig våldtäktsman
  • Wennstam, Katarina - Flickan och skulden
  • Wikander, Ola - I döda språks sällskap

onsdag 4 mars 2009

Pyssel de luxe

Pyssel de luxe är den ultimata pysselboken för alla som tycker om att pyssla. Författare är Josefin Ekman och boken är utgiven 2008 på Parasoll förlag. Här finns 41 projekt och det finns något för alla, oavsett hur duktig man är eller vad man tycker om att göra. Många av projekten är sådana som man kan pyssla ihop och ge bort i present. Vem uppskattar inte en egenhändigt gjord present som är användbar? Just användbarhet är ett ledord i den här boken också. De flesta projekt är sådana som man verkligen har användning för och som inte enbart tillverkas för att sedan glömmas bort på någon hylla i något skåp. Beskrivningarna är enkla och det finns massor av bilder som inspirerar. Boken är jätteläckert formgiven också. Det är lite femtiotals husmoder över framsidan, men skenet bedrar, inne i boken finns beskrivningar på moderna, praktiska och läckra saker. Själv ska jag bland annat göra en take away-box, pralinaskar, shoppingblock och body scrub.

tisdag 3 mars 2009

Sprawl

Igår bläddrade jag igenom Sprawl av Sigrid Nurbo (Modernista). Det är en essä där hon går igenom och försvarar language-poesin. Hon har tidigare skrivit C-uppsats i ämnet och omarbetat detta till en bok. Hon blandar fakta om den moderna poesin med att analysera tre nyare dikter. Det är en kort, tunn bok som inte tillförde mig något alls. Jag vet fortfarande knappt vad language-poesi är och boken känns mest hopslafsad och ofärdig.

Lär andra recensioner här och här.

Sticka småvarmt

Sticka småvarmt, skriven av Johanna Wallin (Prisma, 2009) är en pysselbok som innehåller 57 praktiska och enkla modeller till små värmande plagg och accessoarer. Det finns ett flertal grundmönster på sockor, mössor, vantar, halsdukar, benvärmare, muddar, kragar och broscher och detta kompletteras med roliga variationer som kan inspirera till egna idéer. Boken är pedagogiskt upplagt. Det är lätt att förstå sig på mönstren och beskrivningarna och det finns tydliga bilder som illustrerar. Basmodellerna är jättebra, här hittar man verkligen bra grundmodeller till sockar, vantar och så vidare. Variationerna tycker jag i flera fall känns lite för spejsade och extrema, men trots allt är det roligt att se vad man kan göra, för då kan man spinna vidare på dem och hitta sin egen stil och variation. En mycket bra bok som passar alla, men främst nybörjare inom stickning.

måndag 2 mars 2009

Pysselspecial

Alla som är intresserade av att pyssla kan kolla hit under de närmaste dagarna. Jag kommer att redovisa minst fyra pysselböcker med start imorgon och därefter en om dagen. Se fram emot recensioner av bland annat Väldigt virkat, Klassisk stickning och Pyssel de luxe!

Vem är jag?

Framförallt för mina hemliga bokvänner i Pocket & Trix och i Pocketbyte Mini kommer här en presentation av mig, men även andra läsare kan ju tycka att det är intressant :-)

Jag som har den här bloggen heter Carola. Jag är 29 år och bor i Umeå. Jag bor tillsammans med min sambo och vår dotter som är född i juni 2007. Jag har tidigare pluggat ekonomi och tanken var att jag skulle ta civilekonomexamen, men jag har exjobbet kvar. Istället skrev jag en bok under min mammaledighet, Förälder för första gången - lästips, utkommen 2008 på BTJ förlag. Det var också startskottet för mitt egenföretagande. Sedan dess driver jag eget företag som frilansskribent med inriktning på barn, föräldraskap och böcker. Bland annat är jag publicerad i Dagens nyheter, Aftonbladet, Vi föräldrar, Amelia barn och Västerbottens-Kuriren. Jag bloggar också om barnböcker på föräldrasajten Alltombarn.se. Jag föreläser också om föräldraböcker och barnböcker och är även sugen på att hålla studiecirklar om läsande eller skrivande i framtiden.

Mina största intressen är att läsa och skriva. Jag läser mycket och jag läser nästan allt. De genrer som jag tycker bäst om är faktaböcker, realistiska böcker (t ex I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra som jag läser just nu) samt deckare, framförallt svenska. De genrer jag tycker minst om är fantasy och chick litt. Jag läser nästan uteslutande på svenska.

När jag inte jobbar, umgås med familjen, läser eller skriver så tycker jag om att fota, pyssla, släktforska, laga mat och umgås med vänner. Jag tycker om att virka och sy, men är dålig på att sticka. Jag är väldigt intresserad av ett alternativt levnadssätt. Jag funderar på att göra köpstopp ett år, vi köper helst ekologiska produkter, vi tänker mycket på vad vi äter, ger inte vår dotter köpt barnmat eller produkter med socker/salt/tillsatser i, jag ammar fortfarande, vi samsover, dottern är inte vaccinerad osv osv. Jag ska utbilda mig till doula under våren (en kvinna som är med som ett extra stöd under förlossningar). Har tidigare jobbat mycket ideellt och vill gärna göra det igen när dottern är lite större. Tycker om att lära mig nya saker. Vågar knappt säga hur många universitetspoäng jag har i de mest varierande ämnen ;-) Älskar frågesporter. Tycker om Nightwish, Evanescense, Nickelback, Takida och Metallica. Jag har jobbat flera år inom vården. Har tidigare haft hund som jag tränat och tävlat men idag har vi inga djur alls. Jag älskar heminredning och att bläddra i inredningstidningar.

Ja, det var väl lite mer om mig. Fråga gärna om ni vill veta mer :-)

Mjuka djur av fleece

Mjuka djur av fleece är en pysselbok skriven av Fiona Gable (Valentin förlag, 2008). Boken innehåller mönster till 12 olika gosiga djur i fleece och dessutom mönster till kläder och leksaker till djuren. Till alla mönster finns det noggranna och detaljerade beskrivningar på hur man tillverkar djuren eller tillbehören. Det är lätt att följa beskrivningarna och de illustreras av tydliga steg för steg-bilder. Jag tycker väldigt mycket om boken, det är härliga djur som tilltalar barn i alla åldrar och det är enkelt att tillverka dem. Jag ska definitivt försöka mig på några djur ur denna bok.