tisdag 17 februari 2009

Böckerna om Kurt

Jag har kört ett litet Kurt-maraton och på kort tid läst igenom alla böcker om Kurt, skrivna av Erland Loe. Serien inleds med Kurt och fisken, därefter kommer i tur och ordning Kurt blir elak, Kurt Quo Vadis och Kurt kokar skallen (samtliga utgivna av Alfabeta förlag). Böckerna är barnböcker, eller kanske snarare böcker som passar lika bra för barn som vuxna. Vissa skämt är mer vuxen-skämt, men jag tror även att äldre barn kan uppskatta böckerna. Varje bok är en fristående bok som handlar om truckföraren Kurt och hans familj. Det finns ingen kapitelindelning i böckerna utan allt händer i ett svep, man läser nästan utan uppehåll tills boken är slut. Och det går fort att läsa. Det är ganska korta böcker, mycket luft på sidorna, en hel del illustrationer och ett enkelt språk. Jag tycker att man kan läsa böckerna i två plan, ett där man läser de lite barnsliga och orealistiska historierna som just historier, och ett plan med träffsäker samhällssatir. Böckerna handlar om invandrarpolitik och pengar och livskriser och ja, det är många tunga ämnen som behandlas på ett lättsamt sätt, men med en stark underton av allvar. Ska jag vara riktigt ärlig så vet jag inte vad jag tycker om böckerna. De är både bra och dåliga, läs dem själva och avgör :-)

2 kommentarer:

Tina sa...

Har läst Kurt och fisken för elever i skolan (år 2 om jag inte minns fel). De gillade boken, men precis som det kan vara med barnböcker så skrattade de på helt andra ställen än jag!

Lindsey sa...

Jag såg titeln, i min blogglista, då du skrev inlägget, tänkte genast på grodan, men så kom jag på, han heter väl Skurt ... *fniss*