måndag 26 april 2010
Canvastavla
Jag tävlar om en canvastavla i valfri storlek (upp till 150 x 100 cm värde ca 2200 kr) hos En bulle ur ugnen.
onsdag 21 april 2010
Tjuvtittat

fredag 16 april 2010
Fläckboken - Alla världens fläckar

torsdag 15 april 2010
Ränderna går aldrig ur

Ränderna går aldrig ur är en utvecklingsroman med en ung tjej i senare tonåren. Den handlar om allt det vanliga som unga människor går igenom för att bli vuxna. Men som en extra krydda finns livet på internatskolan med och alla tankar kring det svenska klassamhället. Själv har jag inte alls haft någon inblick i den stängda miljö som internatskolor innebär, så jag tycker att det är jättekul att få läsa en bok från den miljön. Författaren har själv gått på SSHL och förmodligen är det därför hon skriver boken, men det är ingen ny Ondskan. Boken är nyanserad och välskriven. Väldigt läsvärd. Jag får stor behållning av boken som vuxen, men jag tror att ungdomar också skulle tycka mycket om boken.
onsdag 14 april 2010
Listan

"Alla människor borde ha en självbiografi och den enklaste formen av självbiografi är att skriva ned saker på listor. Listan är en bok där du listar de tuffaste utmaningarna du klarat av, de mest minnesvärda konserter du varit på, dina bästa ursäkter, dina bästa köp, saker i ditt hem du skäms för m.m. När du är färdig har du listat 1000 personliga fakta och har vips din alldeles egen självbiografi! Du kan visa den för dina vänner eller titta i den när du behöver påminna dig själv om vem du verkligen är."
På varje uppslag är det en ny lista att fylla i. På vänstra sidan finns exempel på hur man kan skriva och på höger sida är det plats att själv fylla i listan. Man skriver alltså direkt i boken. Jag tycker att det är en rolig idé och dessutom kan det behövas stunder i dagens stressiga samhälle då man går in i sig själv och funderar på vem man egentligen är och vad man tycker och tänker.
tisdag 13 april 2010
Lycka till! Om balans i livet och andra floskler

Då jag är småbarnsmamma, egenföretagare och samtidigt kämpar för att ta mitt andra examina på universitetet så tillhör jag verkligen bokens målgrupp. Det fanns många intressanta saker att ta till sig och intressanta människor att läsa om och inspireras av. Men det fanns också många texter som uppmanade till reflektion och checklistor med frågor att besvara. Detta gav mig mervärde, aha-upplevelser och en hel del insikter. Lycka till! Om balans i livet och andra floskler är en högaktuell och brännande bok som jag varmt rekommenderar.
Jag har tyvärr inte läst Diagnos Duktig och den verkar inte finnas på Adlibris, men jag ska göra mitt bästa för att hitta den, då jag tror att jag skulle uppskatta även den boken.
måndag 12 april 2010
Vägen till din första miljon

I boken Vägen till din första miljon - Alla kan bygga en egen pengamaskin (Roos & Tegnér) delar Tobias Schildfat med sig av sina egna erfarenheter och ger tips och råd till hur man kan förbättra sin ekonomi. Det är en ganska tunn bok och det gör också att författaren inte riktigt fördjupar sig i vissa saker. Tanken är nog att boken ska vara tillgänglig, att vem som helst ska kunna läsa boken och bli inspirerad att ta tag i sin ekonomi. För mig som har lite mer ekonomikunskaper ger därför inte boken några större aha-upplevelser. Det handlar helt enkelt om att få mer inkomster än utgifter och att investera överflödet på ett sätt som gör att investeringarna ökar. Inga nyheter alltså. Men Tobias har intressanta erfarenheter och synpunkter och han skriver väldigt bra och engagerande, så boken är trots allt läsvärd även för ekonomikunniga. Och för de som tidigare har förnekat sin ekonomi och bara levt för dagen så är boken nästan ett måste att läsa. Alla kan förbättra sin ekonomi och det är inte särskilt svårt.
söndag 11 april 2010
Köpsmart

Till största delen är Köpsmart en uppslagsbok, men boken innehåller också spännande fakta, underhållande intervjuer och mängder av tips och konkreta råd. Det här är en bok som kommer att finnas i vår bokhylla och som vi säkert kommer att återkomma till många gånger i framtiden. Köpsmart är utgiven av Alfabeta förlag.
fredag 9 april 2010
Bedragen

Bedragen är en roman där det händer mycket, trots att det inte alls är någon deckare eller liknande. Allt händer inombords hos personerna, framförallt Cecilia som står i huvudrollen. Det är en stark bok med mycket starka känslor och frågan är vad man gör när allt rämnar kring en sådär. Samtidigt måste hon försöka hålla skenet uppe, inte minst för barnens skull. Det är ingen bok som stannar kvar i mitt medvetande allt för länge, men den är underhållande och välskriven. Jag har bok nummer två i serien om Cecilia Lund här hemma också, Systerskap, och den står på tur att läsas ganska snart.
Någon sorts frid

Någon sorts frid handlar om Siri, psykolog och psykoterapeut. Plötsligt hittas en av hennes patienter död i vattnet utanför hennes hus. Polisen finner ett självmordsbrev, riktat mot Siri, och Siri blir först misstänkt. Snart inser man dock att hon är ett offer hon också. Någon vill henne illa, men vem. Det här är en spännande och fängslande bok, inte riktigt en deckare, utan mer en psykologisk spänningsthriller. Det bästa är att man inte har någon aning om vem som är mördaren fram till de sista skälvande sidorna. Boken är nagelbitande och kuslig, en riktig bladvändare. En riktigt läsvärd debutbok av systrarna Grebe och Träff.
torsdag 8 april 2010
Vyssan lull

I Vyssan lull får vi träffa samma persongalleri som i de tidigare böckerna, kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans utredningsgrupp i Hammarby polisdistrikt. Boken börjar med att två små barn och deras mor hittas brutalt mördade i sitt hem i Hammarby sjöstad. Först misstänker man barnens pappa, en deprimerad förtidspensionär. Samtidigt försvinner en av poliserna i utredningsgruppen. Medan poliserna sliter med utredningarna har de förstås också sina personliga grubblerier, Petra Westman tänker på den våldtäkt hon utsatts för tidigare, medan Conny Sjöberg inte kan sluta tänka på den kvinna han haft några snedsteg med.
Precis i de tidigare böckerna i serien så är Vyssan lull väldigt skickligt genomförd. Historia vävs ihop med dåtid och man inser att skuld kan leva och prägla människor i årtionden. Personerna är väldigt bra skildrade, det känns som riktiga människor av kött och blod, människor med både goda egenskaper och mindre bra egenskaper. Likaså är miljöbeskrivningarna fint skildrade. Det är är en riktigt bra deckare, en bok som jag sträckläste på ett dygn.
tisdag 6 april 2010
Mia - sanningen om Gömda

Exempelvis har Mia Eriksson aldrig jobbat på bank och inte heller gått ut med toppbetyg från gymnasiet. I själva verket gick hon i specialklass under skoltiden, jobbade på lunchbar och har levt på olika bidrag. Anders, den lugne, trygge norrlänningen, är en chilenare med namnet Luis som har ett tvivelaktigt förflutet i militärdiktaturens Chile. Han satt i fängelse på grund av mordförsök på Mias förre fästman. Och så vidare, och så vidare. Hela Mias liv och allt hon påstår i sina böcker radas upp och motbevisas. Monica Antonsson har gjort en gedigen research och intervjuat många av de människor som figurerar kring Mia Eriksson.
Jag har knappt ord att beskriva mina tankar efter att ha läst Mia - sanningen om Gömda. Visserligen kan man kanske inte lita till 100 % på Monica Antonssons bild av historien heller, men nog tror jag mycket mer på hennes version än Mia Eriksson och man kan inte beteckna Gömda-soppan än som något annat än en skandal.
För dig som vill läsa vidare om Gömda-soppan så har Jerry skrivit ett intressant och sammanfattande inlägg på bloggen Ord av Jerry och även frilansjournalisten Gunilla Kinn har skrivit mycket om Gömda-skandalen på sin blogg.
måndag 5 april 2010
Mina tankar om Mia-böckerna
Ska snart sätta igång med Monica Antonssons bok Mia - sanningen om Gömda. Men innan jag läser den tänkte jag själv skriva upp några punkter jag reagerat på i böckerna om Mia:
* Hur personerna framställs. Mia är först en välutbildad och handlingskraftig person som gömmer flyktingar och jobbar på bank. Därefter blir hon misshandlad och förföljd av mannen med de svarta ögonen. Anders är en trygg, snäll, lugn och kärleksfull man från Norrland, som senare blir kall, oengagerad, bryr sig inte om sina barn och hotar Mia. Vart finns hans förflutna? Aldrig nämns hans föräldrar och syskon.
* Författarrollerna och förlagen. Gömda skrevs av Liza Marklund vars namn står på omslaget (inuti står det Liza och Maria). Den utgavs först av Bonnier Alba förlag, därefter av Piratförlaget, som delvis ägs av Liza. Asyl utgavs direkt av Piratförlaget och skrevs också av Liza (Lisa och Maria står det för försättsbladet). Nästa bok, Mias hemlighet, skrevs av Maria Eriksson (eller av journalisten Kerstin Wiegl, vars namn inte står på omslaget). Denna bok utges av Ordupplaget. Boken Emma - Mias dotter skrevs av Maria Eriksson, fast berättarrösten är dottern Emma vilket aldrig nämns om omslaget. Denna bok utges av Lind & CO. Varför alla dessa förlagsbyten och varför hoppade Liza Marklund av? Är det verkligen Mia som har skrivit de senaste böckerna eller är det Kerstin? Eller någon på bokförlaget Lind & Co?
* Blodsbröderna. I Gömda så finns långa avsnitt om när Mia blir försöljd av vänner till Mannen med de svarta ögonen. Jag tänkte hela tiden när jag läste - hade de inget annat att göra? Nog för att de var flera stycken, men de verkade ha varit utanför Mias hus hela dygnen igenom. Ställde vännerna upp så pass? Blev de inte uttråkade? Hade han någon hållhake på sina vänner? Vad tyckte deras fruar om att männen var borta så mycket? Hur fick männen sin försörjning?
* Det tredje barnet. Varför avslöjade inte Mia att hon hade ett tredje barn förrän i bok nummer tre? Och varför avslöjade hon det just då?
* Hur personerna framställs. Mia är först en välutbildad och handlingskraftig person som gömmer flyktingar och jobbar på bank. Därefter blir hon misshandlad och förföljd av mannen med de svarta ögonen. Anders är en trygg, snäll, lugn och kärleksfull man från Norrland, som senare blir kall, oengagerad, bryr sig inte om sina barn och hotar Mia. Vart finns hans förflutna? Aldrig nämns hans föräldrar och syskon.
* Författarrollerna och förlagen. Gömda skrevs av Liza Marklund vars namn står på omslaget (inuti står det Liza och Maria). Den utgavs först av Bonnier Alba förlag, därefter av Piratförlaget, som delvis ägs av Liza. Asyl utgavs direkt av Piratförlaget och skrevs också av Liza (Lisa och Maria står det för försättsbladet). Nästa bok, Mias hemlighet, skrevs av Maria Eriksson (eller av journalisten Kerstin Wiegl, vars namn inte står på omslaget). Denna bok utges av Ordupplaget. Boken Emma - Mias dotter skrevs av Maria Eriksson, fast berättarrösten är dottern Emma vilket aldrig nämns om omslaget. Denna bok utges av Lind & CO. Varför alla dessa förlagsbyten och varför hoppade Liza Marklund av? Är det verkligen Mia som har skrivit de senaste böckerna eller är det Kerstin? Eller någon på bokförlaget Lind & Co?
* Blodsbröderna. I Gömda så finns långa avsnitt om när Mia blir försöljd av vänner till Mannen med de svarta ögonen. Jag tänkte hela tiden när jag läste - hade de inget annat att göra? Nog för att de var flera stycken, men de verkade ha varit utanför Mias hus hela dygnen igenom. Ställde vännerna upp så pass? Blev de inte uttråkade? Hade han någon hållhake på sina vänner? Vad tyckte deras fruar om att männen var borta så mycket? Hur fick männen sin försörjning?
* Det tredje barnet. Varför avslöjade inte Mia att hon hade ett tredje barn förrän i bok nummer tre? Och varför avslöjade hon det just då?
söndag 4 april 2010
Emma - Mias dotter

Emma har tappat all tillit till sin mamma när hon fick reda på att mamman har en son till. Hon anklagar mamman hela tiden och deras relation är infekterad. Emma känner sig inte hemma någonstans och börjar dricka och ta droger för att fly. Efter ett tag flyttar hon tillbaka till Anders för att få miljöombyte, men det visar sig dels att han inte bryr sig så mycket om henne och dels att hennes gamla vänner också tar droger så hon faller snabbt dit igen. Det blir bara värre och värre, hon får en överdos, åker fast för polisen, är med om en trafikolycka och så vidare. Allt snurrar bara på, snabbare och snabbare. Hon har ingen kontakt med vare sig Mia, Jeff eller Anders. Till slut händer något som ställer allt på sin spets. Emma är med barn. Pappan vill inte ha barnet och Anders kastar ut henne, han säger att hon ska göra abort, hon är för ung att bli mamma. Då ringer Emma äntligen till Mia. Resten av boken handlar om hur Mia och Emma på nytt hittar tillbaka till varandra samtidigt som Mia kämpar mot en dödlig sjukdom och Emma fortsätter med graviditeten.
När jag väl lyckats ta mig förbi alla upprepningar så började boken bli riktigt bra och slutet sträckläste jag verkligen. Den var mer gripande och mer läsvärd än Mias hemlighet. Men det var ändå några saker jag störde mig på. Jag var väldigt irriterad över den första delen av boken. Den hade inte alls behövt vara med. Det var mer än en tredjedel av boken som bestod av upprepningar. Slutet av boken kändes istället för abrupt och jag hade gärna velat läsa mer om hur det gick för Emma nu när allt verkade ordna upp sig. Men förmodligen kommer det ytterligare en bok om Emma.
Emma - Mias dotter är utgiven av Lind & Co, alltså ytterligare ett nytt förlag. Varför gavs den inte ut på samma förlag som Mias hemlighet? Emma är berättarjaget i boken, men som författare står det ändå Maria Eriksson, något som också känns konstigt. Språket kändes generellt sett bättre i den här boken än i Mias hemlighet. Men det känns som att boken skildrar en ung person med ett vuxet språk. Framförallt i de delar då Emma är liten så använder hon ett vuxet språk med alldeles för svåra ord, vilket rimmar illa. En annan detalj som jag tänkte på var att Emma konsekvent kallade Anders för just Anders. I tidigare böcker har hon kallat honom för pappa. När hon skulle gifta sig och bad honom överlämna henne till sin blivande make säger hon "men det är ju du som är min pappa". Hon ser honom alltså fortfarande som pappa, men när slutade hon då att kalla honom för pappa och började kalla honom för Anders istället? Till slut så undrar jag förstås om den här historien snart är urmjölkad - eller kommer en bok med Anders perspektiv, Robins perspektiv eller varför inte Jeffs perspektiv.
Nu ska jag börja läsa Monica Antonssons bok Mia - sanningen om Gömda. Jag ser fram emot detta!
lördag 3 april 2010
Mias hemlighet

I Mias hemlighet har Mia och Anders bestämt sig för att skilja sig. Efter ett skilsmässogräl avslöjar Anders hennes djupa hemlighet - att hon har ett barn till, en son som hon har lämnat i Sverige. Barnen tar illa vid sig av avslöjandet, framförallt Emma som helt tappar tilliten till sin mamma. Anders har svårt att finna sig tillrätta i sitt nya hemland efter skilsmässan, medan Robin inte alls nämns särskilt mycket. Mia ångar på och har snart träffat en ny man och gift sig. Boken handlar om hur familjen försöker bygga upp ett nytt liv och samtidigt gör upp med sitt förflutna.
Mias hemlighet är inte alls lika läsvärd som de tidigare böckerna. Jag vet inte heller riktigt varför den skrivs, för min del så hade historien lika gärna kunnat sluta efter Asyl. Det här känns som en uppföljare som skrivs för att tjäna ännu mer pengar. Någonstans läste jag en intervju med Liza Marklund där hon sa att hon inte ville skriva fler böcker om Mia eftersom hon ansåg att historien är färdigberättad och det håller jag med om. När jag googlade på boktiteln Mias hemlighet så såg jag ett blogginlägg där det stod att boken inte alls är skriven av Maria Eriksson utan av en journalist, Kerstin Wiegl. Vet inte om det är sant, men det låter ju konstigt och hemskt. Varför berättar man inte det? När Liza var med och skrev de två tidigare böckerna stod ju hennes namn på omslaget. Nej, det här känns konstigt. Ska bli intressant att läsa Monica Antonssons bok. Jag undrar också varför inte Mias hemlighet är utgiven på Piratförlaget om ni Mia och Liza är så goda vänner. Det måste också betyda att Liza tagit avstånd från Mia.
Jag tycker inte heller om hur Anders framställs i böckerna. Har han alltid varit sådär konstig och nästan våldsam? Så skildrades han inte alls i de första böckerna, då han istället skildrades som den lugne, trygge, kärleksfulle norrlänningen. En intressant sak jag lagt märke till genom böckerna är att Anders inte verkar ha några släktingar eller något förflutet. Det står bara att han kom från norrland, men när Mia har kontakt med sin familj så nämns inget om Anders föräldrar eller eventuella syskon. Eller har jag missat dessa avsnitt? Maria Eriksson framställs inte heller som någon sympatisk person i denna bok, men det är ju en annan sak...
fredag 2 april 2010
Asyl

Asyl fortsätter där Gömda slutar. Boken består av tre delar: Flykt, där familjen lever sitt sista år i Sverige, isolerade och de håller på att gå under. Exil, där de bestämmer sig för att prova på att leva i Sydamerika. Där går barnen skola och Mia öppnar en lunchservering på deras skola. Men Robin får astma beroende på luftföroreningarna och familjen får ekonomiska besvär när Mia måste stänga serveringen. Asyl, där familjen flyttar till USA, skriver amerikansk rättshistoria och beviljas asyl i sitt nya hemland.
Boken är inte alls lika våldsam och thriller-lik som Gömda. Nu handlar det mer om kamp mot myndigheterna och om att bygga upp en ny tillvaro i ett främmande land. Men det är också intressant att läsa om och framförallt så knyter Asyl ihop historien i Gömda och man får svar på många frågor från första boken. Språket är som i Gömda, lite torftligt, men å andra sidan är boken lättläst och snabbläst.
torsdag 1 april 2010
Gömda

Gömda handlar alltså om pseudonymen Mia som träffar fel man, "mannen med de svarta ögonen", en muslim från Libanon. De förlovar sig och hon blir snabbt med barn. Snart visar det sig att han inte är snäll mot henne och våldet blir bara värre. Till slut bryter han (inte hon) förlovningen och hon börjar försöka leva ett vanligt liv med dottern Emma. Hon möter Anders, en trygg och lugn norrlänning, och de flyttar ihop mycket snabbt och får en pojke, Robin. De gifter sig också och efter bröllopet blir hoten, förföljelserna och misshandeln värre. Så småningom tvingas familjen hålla sig gömda, något som tär på hela familjen, inte minst dottern Emma. I slutet av boken inser de att de måste emigrera för att kunna leva ett normalt liv igen.
En väldigt gripande och skrämmande historia. Det är fruktansvärt att en familj får utstå så mycket hot och misshandel utan att myndigheterna kan göra särskilt mycket för att hjälpa till. Medan jag läser irriterar jag mig på det oerhört enkla språket och de uttryck och klyschor som återkommer hela tiden. Jag vet inte hur många gånger jag läste "hans ögon brann". Visserligen är det en hemsk historia, men det är svårt att ta den på allvar när språket är så dåligt. Däremot så är det jätteviktigt att kvinnomisshandel uppmärksammas och det är även lätt att känna igen sig i huvudpersonen - en vanlig svensk kvinna som jobbar på bank. Sensmoralen är att det hade kunnat hända vem som helst. Att någon är kvinnomisshandlare står knappast stämplat i pannan eller på körkortet, de är dessutom väldigt duktiga på att manipulera och smöra in sig, så vem som helst kan bli kär i fel kille.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)