måndag 29 mars 2010

Blingo

Att köpa barnkläder via homepartyn är något som funnits i några år nu. Jag var på flera sådana partyn när vår dotter var bebis. Det är ett smart sätt att få se och klämma på kläder i lugn och ro, få dem demonstrerade av en kunnig säljare, men också att få träffa och umgås med andra mammor. Nu är det snart två år sedan jag var på något sånt där klädparty och jag saknar det till viss del. Men som tur är så kan man köpa kläderna online istället.

Blingo är en av de klädmärken som jag tycker om. De säljer ekologiska barnkläder och har även ett mindre utbud av vuxenkläder, främst damkläder. Jag har inte köpt så mycket barnkläder därifrån, men en del damkläder och jag gillar dem skarpt. För att vara ekologiska kläder så är priserna mycket bra. Kläderna håller också en hög kvalitet och tål att tvättas om och om igen. Dessutom är storlekarna bra och generösa. Vårkollektionen från Blingo är inget undantag - snygga, färgstarka ekologiska kläder som passar både pojkar och flickor.

onsdag 24 mars 2010

En fråga till er läsare

Som ni kanske vet så driver jag också Barnboksbloggen där jag skriver om barnböcker och föräldraböcker. Bloggen fanns tidigare på Alltombarn.se men jag flyttade den till en egen domän vid årsskiftet. Eftersom jag har ont om tid och inte riktigt hinner uppdatera mina bloggar så ofta som jag skulle vilja så funderar jag på att slå ihop båda bloggarna och skapa en kategori för vuxenböcker på Barnboksbloggen. Jag tänker mig att det blir enklare och mindre tidskrävande att uppdatera endast en blogg. Vad tror ni om det? I så fall skulle jag alltså avsluta Bokmamman och bara satsa på Barnboksbloggen.

I samband med detta så tänkte jag ta in fler skribenter till Barnboksbloggen. Så om du vill recensera barnböcker eller känner någon som gärna vill, så maila på barnboksbloggen@hotmail.com och berätta lite om dig själv.

Jag är också sugen på att utveckla Barnboksbloggen med till exempel tävlingar, författarintervjuer, temaspecialer m.m. Har ni några tips för att utveckla bloggen eller om ni har något ni gärna vill läsa om, så maila eller kommentera gärna.

Rensa i röran vecka 11

Utmaningen Rensa i röran fortsätter. Några ekonomipapper rensade jag aldrig under vecka 11. Däremot så tog jag tag i vår garderob som står i hallen nere. Jag och en kompis skulle åka på barnloppis i söndags och därför var jag tvungen att inventera vilka skor och jackor vi har här hemma till dottern inför vår och sommar. Hade ju förstås tänkt göra lite fynd på loppisen. Följden blev att jag rensade och städade upp i garderoben där vi förvarar ytterkläderna. Minst sagt välbehövligt. Före- och efterbilderna talar väl sitt tydliga språk...

onsdag 17 mars 2010

Alfahannen

Alfahannen är tredje och sista delen i Katarina Wennstams bok om mäns brott mot kvinnor, brott som i regel går strafflösa. De tidigare delarna i serien, Smuts och Dödergök har jag recenserat r och här. Man känner igen huvudpersonerna i Alfahannen från de tidigare böckerna i serien, men nu är det framförallt Emma Wahl som står i fokus. Hon är dotter till Rebecka och Jonas Wahl som varit i centrum i de tidigare böckerna.

Emma vill bli skådespelare och får chansen att spela in en film mot den berömda skådespelaren Jack Rappe. Han är en riktig hunk och det dröjer inte länge förrän Emma också faller dit. Hon tror inte att det är sant när hon inser att kärleken är besvarad. Eller kärlek och kärlek. Det handlar väl mest om kåthet för hans del, men det vill hon inte se. Han är ganska hårdhänt mot henne, något som trappas upp mer och mer som slutligen kulminerar i ett mordförsök.

Precis som de andra böckerna i serien så var även Alfahannen en mycket bra och välskriven bok. Mitten av boken tyckte jag var lite seg, då varvade jag med en annan bok, men när jag återigen började läsa Alfahannen så sträckläste jag sista delen av boken. Slutet kom lite för snabbt och lämnade lite för många lösa trådar. Boken är lättläst och även ganska snabbläst trots att den är tjock. Men det betyder inte att man glömmer den snabbt, utan den stannar kvar länge. Mäns våld och makt mot kvinnor är viktiga ämnen som engagerar och som behöver engagera om det ska kunna bli någon förändring.

måndag 15 mars 2010

Rensa i röran vecka 10

Vecka 10 blev det inget Rensa i röran eftersom det var sportlov och vi åkte ner till mormor och morfar och hälsade på. Vecka 11 hade jag tänkt ta itu med lite ekonomipapper. Tråkigt, men det behövs.

Hälsosam livsstil

Hälsosam livsstil (Ica bokförlag) är skriven av Mai-Lis Hellénius. Hon är läkare och arbetar med att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar med betoning på fysisk aktivitet och mat. I den här boken guidar hon läsarna till en hälsosam livsstil utifrån aktuell forskning om sambandet mellan hälsa, kost och motion. Medelhavsmaten står i fokus och boken innehåller Mai-Lis Hellénius egna lättlagade recept. Hon tar också upp motion, eller rättare sagt rörelse, sömn, avslappning, stress, vila och återhämtning. Det är en grundläggande bok, främst riktad till de som vill komma igång och förändra sina vanor. Den är modern, lättläst, rikligt illustrerad och inspirerande. För den som har goda kunskaper inom hälsa så är boken dock alltför grundläggande.

söndag 14 mars 2010

GI Gourmet

Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson har skrivit ett helt gäng receptböcker med GI-anpassad mat nu. Den senaste i raden är GI Gourmet, en bok för alla de som tror att det är en paradox att kunna njuta av god mat och samtidigt gå ner i vikt. I GI Gourmet är det fullt med festmat för alla tillfällen, exempelvis tjejmiddagen, en romantisk middag, en lyxig buffé eller en hemmakväll med guldkant. Precis som deras andra kokböcker så är recepten inspirerande och lätta att följa.

lördag 13 mars 2010

Städmanual

Städmanual - snabb hjälp till ett enklare vardagsliv är till för den som vill ha råd om hur man bäst organiserar sin städning så man istället kan ägna sin dyrbara tid till roligare saker. Det är en lättsam guide till ett renare och roligare liv. Steg för steg får man lära sig vad man behöver för att kunna städa, i vilken ordning man bör göra de olika sysslorna samt hur man gör, rent konkret. Boken är indelad i olika kapitel: sovrum, tvättstuga, badrum och toalett, kök, fönster samt vardagsrum och övriga rum. Det finns också ett städschema där man kan fylla i hur ofta man ska städa och vem som har ansvaret för att göra det. Boken kan därför vara till hjälp för barnfamiljen där man vill att barnen ska hjälpa till hemma eller för ett par som nyss flyttat ihop och kanske har lite olika syn på städning. Jag som är 30+ och flyttade hemifrån för sisådär 12 år sedan känner inte att jag har någon större behållning av boken, men så tillhör jag inte heller målgruppen. Boken är skriven av Nina Hultqvist och utgiven av Kakao förlag.

torsdag 11 mars 2010

Sluta kämpa - börja leva

Sanna Ehdin har skrivit flera böcker om hälsa och om att vara sann mot sig själv. Sluta kämpa - börja leva (Månpocket) handlar om att finna ett nytt sätt att leva där man utgår från sig själv och vad som gör en glad. Det handlar om ett nytt sätt att tänka och att man respekterar, lyssnar på och tar hand om sig själv. Boken innehåller en hel del tänkvärd text, men också personliga berättelser att inspireras av samt mängder av konkreta råd. En bok som jag rekommenderar till alla som vill sluta kämpa mot sig själv och livet och istället vill släppa fram glädje och inre styrka. Läs den!

tisdag 9 mars 2010

Matthandlare Olssons död

Karin Wallberg tillhör den svenska deckarförfattareliten. Hon har skrivit flera kriminalromaner som utspelar sig i sjukhusmiljö med överläkaren Veronika Lundborg, överläkare på Oskarshamns lasarett och hennes man, kriminalkommissarie Claes Claesson. Matthandlare Olssons död är den sjunde och nyaste boken i serien. I början av boken får Veronika och Claes en liten dotter. Claes hade planerat att vara föräldraledig men får istället brådstörtat åka ner till Turkiet. En svensk matthandlare från Oskarshamn hittas nämligen mördad i Istanbul. Det blir upptakten till en historia om familjehemligheter. Vi får följa Claes Claesson och hans kollegor medan de löser fallet och samtidigt får vi ta del av hans familjeliv.

Karin Wahlberg är en skicklig författare. Dock är jag inte så överväldigad av den senaste boken. Den känns lite för upprepande och lite långtråkig. Jag gillar dock fortfarande persongalleriet väldigt mycket. Hon är duktig på att skildra såväl människor som miljöer. Hon har också lagt ner mycket tid på research. Jag har nyligen skrivit några artiklar om mattor och har därför varit tvungen att sätta mig in i branschen och jag märker att det har även Karin Wahlberg gjort. Att böckerna utspelat sig i sjukhusmiljö har varit lite av författarens signum och det saknar jag i den här boken. Visserligen är Istanbul säkert en spännande plats och jag har aldrig tidigare läst en bok om mattbranschen så det är ju unikt, men jag saknar ändå sjukhusmiljön. En annan sak jag irriterar mig på är alla korrekturfel som finns i boken. Jag tror helt enkelt att jag får tipsa förlaget Wahlström och Widstrand om att jag brukar ta på mig uppdrag som korrekturläsare för så här borde det inte se ut. Sammanfattningsvis är Matthandlare Olssons död en helt okej deckare, men den saknar tyvärr det där lilla extra.

måndag 8 mars 2010

Drömmen påverkar ditt liv

Det norska författarparet Lisbeth F. Holter Brudal och Paul Jan Brudal tillhör drömforskningens stora namn. Tillsammans har de skrivit boken Drömmen påverkar ditt liv (Optimal förlag). De skriver om hur drömmar kan tolkas och analyseras. Men också om drömmens funktion och betydelse. Drömmar är ett omedvetet tankearbete där man ofta kan hitta lösningar på frågor som upplevs som problem i vaket tillstånd. Vi bearbetar våra känslor i drömmen, men vi förbereder oss också för kommande utmaningar och förändringar. Drömmen påverkar ditt liv, precis som bokens titel anger. Det är ingen handbok om drömtydning, utan snarare en intressant och djupdykande bok om drömmar.

söndag 7 mars 2010

Rensa i röran vecka 9

Den här veckan har jag rensat lite här och där känns det som. Redan förra veckan skrev jag att jag inte riktigt visste vad jag skulle ta tag i den här veckan. Det är tre områden som behöver rensas här hemma just nu. Dels garderoben nere där vi förvarar ytterkläder. Men det tänker jag vänta med tills vintersäsongen börjar ta slut så att vi samtidigt kan hänga bort vinterkläderna. Dels är det förrådet ute, men det ska jag också vänta med tills det blir varmare. Det är ingen värme där ute och även dåligt med ljus, så det blir framåt vårkanten. Det tredje området som är i behov av rensning är klädkammaren här uppe. Den har jag skrivit om tidigare. Men det har varit så pass mycket att ta tag i där att jag inte har orkat denna vecka. Nästa vecka är det sportlov och dottern är ledig från dagis, så jag har jobbat undan en massa denna vecka för att kunna vara mer ledig nästa vecka. Jag har åtminstone rensat lite på golvet i klädkammaren denna vecka. Dessutom har jag rensat skafferiet, kylen, frysen och de båda skåpen ovanför kyl och frys, men därifrån har jag inga foton.

Klädkammaren kan jag däremot visa. Även om jag inte är klar med den så har jag åtminstone kommit en bit på vägen.



Nu kan man ju till och med gå in i klädkammaren! Det som finns kvar på golvet är en bal med toapapper, böcker som ska lämnas tillbaka till biblioteket (på måndag), böcker som väntar på att en kompis ska kolla ifall hon vill ha och resten åker iväg till återvinning, samt en dokumentförstörare. Den sistnämnda ska upp på hyllan ovanför kläderna när jag har gått igenom allt som är i kartongerna.
Vecka 10 har vi som sagt sportlov och då vet jag inte om jag hinner rensa så mycket, men det som står på tur när jag får tid över, det är två pärmar med ekonomipapper.

torsdag 4 mars 2010

Skuggbiblioteket

Fick hem Skuggbiblioteket av Mikkel Birkegaard från Wahlström & Widstrand som recensionsex för ett bra tag sedan. Har försökt att läsa den flera gånger nu men kommer inte alls in i boken.

Bokhandlaren Luca Campelli dör en plötslig och våldsam död och hans son Jon får ärva Lucas antikvariat. Jon har inte träffat sin far på 20 år då. Efter begravningen blir Jon introducerad till ett hemligt bibliofilsällskap vars medlemmar kallar sig lettorer. De kan med hjälp av böcker styra olika händelser i den verkliga världen.

Boken låter verkligen som någonting jag skulle fastna för. Böcker, läsning, hemliga sällskap... Precis ingredienser som tilltalar mig, men nej, inte just nu i alla fall. Filmrättigheterna är sålda så det blir nog en film framöver. Kanske tycker jag bättre om den, eller väljer att läsa boken vid ett senare tillfälle.

onsdag 3 mars 2010

Spellmans arkiv

Jag har precis läst ut Spellmans arkiv av Lisa Lutz (Natur och kultur). Jag har haft den här boken stående bland mina olästa ungdomsböcker länge och väl. Men när jag väl började läsa den så insåg jag att det inte alls var någon ungdomsbok utan en vuxenbok. Spellmans arkiv handlar om Isabel "Izzy" Spellman som jobbar på sina föräldrars detektivbyrå. Hon löser fall, dejtar hopplösa killar och lever trots sina 28 år familjeliv med nyfikna föräldrar, storebror och lillasyster. Plötsligt så försvinner hennes lillasyster under mystiska omständigheter och Izzy blir misstänkt. Hon sitter i förhör med polisen och under dessa förhör rannsakar hon sig själv och sitt liv.

Boken börjar med försvinnandet och sedan får man allt eftersom ta del av vad som hänt innan försvinnandet, för att sedan återkomma till försvinnandet igen i slutet av boken. Ja, boken är lika rörig som den låter, men allt ordnar upp sig till slut. Izzy är en rolig och halvgalen karaktär. Hon påminner lite om Bridget Jones och boken påminner även en del om Janet Evanovich serie om privatdetektiven Stephanie Plum. Boken är tjock och stundvis upprepande och långtråkig, men vid några tillfällen skrattade jag till och med högt medan jag läste. Boken är rolig på ett ironiskt sätt och trots att det är en underhållningsroman så finns det då och då något djupare i boken. Det är ett högt tempo och det bästa med boken är nog att den är så udda. Karaktärerna är verkligen lyckade! Det står att Spellmans arkiv är den första boken i en serie om den galna familjen Spellman, men än så länge verkar inga fler böcker ha kommit ut på svenska.




Läs gärna En bok om dagens recension av Spellmans arkiv här.

tisdag 2 mars 2010

Rensa i röran vecka 8

Städskåpet var det som stod på tur i Rensa i röran utmaningen vecka 8. Det har varit ett hopplöst ställe med dålig förvaring och massor av saker som vi inte vetat vad vi ska göra med. Resultatet har varit att när man sökt nåt så har man inte hittat det utan istället har man skapat en ännu större oreda. Nu har jag äntligen tagit tag i det och vilken skillnad det blev. Tyvärr missade jag att ta någon före-bild i ivern att sätta igång, men en efter-bild får ni. Nu får jag fundera på vad jag ska rensa under vecka 9, har faktiskt ingen aning just nu.