lördag 27 februari 2010

2 x Anna Jansson

Har läst de två senaste av Anna Jansson: Inte ens det förflutna och Först när givaren är död (Norsteds respektive Månpocket). Jag gillar Anna Jansson och har läst de tidigare böckerna i serien. Framfförallt tycker jag om att det är en kvinnlig huvudrollsinnehavare och att böckerna utspelar sig på Gotland.

Inte ens det förflutna var riktigt bra. Sju kvinnor reser till Gotska Sandön på ett Rehabiliteringsläger i försäkringskassans regi. Maria Wern är en av kvinnorna, hon reser under falsk identitet eftersom hon blivit hotad inför en rättegång där hon ska vittna. De sju kvinnorna är helt ensamma på ön. Snart drar det upp till storm och elen försvinner. En kvinna hittas död, en annan försvinner... Det här är mer en skräckroman än en vanlig svensk deckare. Den är kuslig och man läser snabbt, snabbt för att få veta vad som händer härnäst. En recensent i GT menade att det här är Anna Janssons bästa bok hittills och jag håller med. Jag gillade den mycket.
Efter att ha läst Inte ens det förflutna så hade jag höga förväntningar på Först när givaren är död. Men de infriades inte. Visst var boken bra, men den berörde mig inte. Det är en välskriven svensk deckare, men inte mer än så. Jag läste någonstans att den påminde om Davinci-koden. Ja, möjligen, men inte särskilt mycket. Boken handlar om en gammal kvinna som ärver några kartor av sin make. Med hjälp av kartorna kan hon hitta en biskopsgrav och om hon hittar den kan Sveriges historia skrivas om. Mycket står på spel och självklart finns det någon som vill stoppa henne från att hitta graven. Det blir en kamp mot denne person, men också mot polisen och tiden. Spänningen är väldigt hög även i denna bok och persongalleriet är mycket lyckat. Kanske var det för att jag tyckte så mycket om den förra boken som jag tycker att den här var för intetsägande, det är svårt att veta. Men för alla som tycker om svenska deckare så är dessa två av Anna Jansson ändå ett måste att läsa. Hon är en skicklig deckarförfattarinna. I vår kommer hennes elfte bok om Maria Wern, Drömmen förde dej vilse.

torsdag 25 februari 2010

Fattig miljonär

Visste du att man faktiskt kan leva lyxliv trots att man inte har ekonomin för det? Fredrik Robertsson har skrivit boken Fattig miljonär - lev lyxliv till budgetpris (Normal förlag). Den innehåller mängder av tips på hur man kan få det snyggaste hemmet, gå på de roligaste festerna, gör den godaste maten och tar hand om dig själv på bästa sätt. Många tips är helt gratis medan andra tips gör att du bara behöver betala en bråkdel av ordinarie pris. Boken är fylld av inspiration och humor och tipsen är otroligt blandade. Boken spänner över ett stort område, från vardag till fest, så det finns något som lockar alla. Vissa tips är mycket användbara, medan vissa är mest bara pinsamma. För vissa tips krävs nästan inget jobb för att tjäna in mycket pengar, men vissa tips är så pass jobbiga att genomföra att man undrar ifall man verkligen tjänar något efter att man genomfört det hela. Man får ta vissa tips med en nypa salt. Men boken är väldigt rolig, underhållande och faktiskt också användbar och inspirerande. En läsvärd bok alltså.

söndag 21 februari 2010

Rensa i röran vecka 7

Den här veckan har jag varit förkyld + opererat mig så jag har inte haft så mycket ork i början av veckan, men nu i helgen fick jag ett ryck och började med klädkammaren. Där är det så mycket att rensa att jag får göra det i etapper, men jag har i alla fall tagit itu med en "surdeg" - de två banankartongerna med kurslitteratur, kompendier och anteckningar som står på golvet på bilden till vänster. Måste börja med att tömma golvet så det ens går att gå in där. Alla papper är nu rensade ur dessa två lådor. En stor del går till återvinning (kolla pappershögen!) och resten är sorterade prydligt och snyggt i pärmar.







Askungar

Har precis läst ut Askungar av Kristina Ohlsson (Piratförlaget). Sista delen av boken sträckläste jag och det var så spännande och mördaren visade sig vara en helt annan person än jag själv trott... Askungar är en kriminalroman och det är även författarens debutbok. Boken börjar med att en liten flicka försvinner från ett tåg som just rullat in på Centralen i Stockholm. Flickans föräldrar ligger i skilsmässa och pappan blir snabbt misstänkt. Allt fokus riktas därför mot att hitta pappan. Utredningen leds av Alex Recht, en legendarisk kommissarie. Till sin hjälp har han Peter Rydh, en ung och ivrig kriminalinspektör, samt Fredrika Bergman, en civilanställd utredare. Utredningsgruppen har en kamp mot tiden och en ondskefull gärningsman som är ute efter hämnd.

Askungar är en deckare som jag varmt rekommenderar till alla som gillar svenska kriminalromaner. Kristina Ohlsson har ett rappt och målande språk. Tempot är högt och bokens tema är stundvis så fasansfullt att man får ont i magen. Barn som far illa är alltid jobbigt att läsa om. Det som jag tyckte var negativt med boken är dels att mördaren introduceras alldeles för sent och dels att persongalleriet var för tunt, jag får inget vidare grepp om huvudpersonerna. Men det är en mycket bra debutbok och det ska bli spännande att se hur Kristina Ohlsson har utvecklats till nästa bok. Förresten - lägg märke till det snygga omslaget på Askungar!

fredag 19 februari 2010

Ny tävling

Inspirera Mera har en tävling där man kan vinna många fina saker från Mika Design. Själv håller jag tummarna för en laptray. Den hade varit perfekt idag när jag är hemma med dunderförkylning samt opererat bort tre födelsemärken. Har skolarbete och jobb som måste lämnas in trots sjukdom och det hade ju underlättat om jag kunde fixa detta från soffan eller sängen...

söndag 14 februari 2010

Tävla om en gummikorg

Hos Inspirera Mera kan man vinna en gummikorg från Wilma & Friends. Har länge suktat efter en sådan att förvara leksaker i. Jag håller tummarna.

Rensa i röran - vecka 6

Den här veckan har jag varit lika oinspirerad med Rensa i röran som jag varit förra veckan. Men idag fick jag faktiskt ett ryck. Har länge tänkt ta tag i min underklädeslåda, men tänkte vänta med det eftersom jag ska beställa lådförvaring från Ikea, så det blir lättare att hålla ordning. Därför fick det bli linneskåpet denna vecka. Där behövde det röjas. Till vänster finns en före-bild. Det har funnits en bra grundordning när vi flyttade in för 1½ år sedan, men vi har skaffat mer saker och fått lite för mycket saker för utrymmet, så det behövde lite bättre struktur. På slutet har vi mest bara lagt in saker där dem har gått in.

Efter-bild finns till höger. Har rensat ut en kasse med gamla udda och halvt utslitna handdukar som min pappa ska få ta för att ha i garaget. Dessutom har jag flyttat några hyllor för att fördela utrymmet i skåpet bättre. Jag tycker att det blev mycket bättre. Känns skönt att ha fått det gjort, för jag har haft det i medvetandet ett bra tag nu och varje gång jag har stoppat in ren tvätt eller tagit ur handdukar/sängkläder så har jag irriterat mig.
Nu funderar jag på vad jag ska ta för utmaning nästa vecka. Städskået kanske. Det ser fruktansvärt ut :-)

Rensa i röran - vecka 5

Sent omsider ska jag berätta om förra veckan i projektet Rensa i röran. Förra veckan satte jag igång med rensningar lite här och där. Det blev inget slutfört och till slut kändes det bara tråkigt. Jag drog igång en megarensning bland alla papper. Har haft två banankartonger med gamla kursböcker, pärmar och kompendier från skolan ute i förrådet. Har tagit in dem och börjat gå igenom. Rensar också i alla pärmar här inne. Men det tar tid och är tråkigt. Svårt att se något slut. Eftersom jag även har mycket att göra på jobbet så får det ta tid också. Det får vara ett pågående projekt helt enkelt.

Jag rensade också bland dotterns leksaker. Tog ingen efter-bild, men dock ett par före-bilder. Dottern har en leksakshörna i vårt vardagsrum än så länge. Hon har en leksakslåda (ärvd från min farfar), en bokhylla samt på motsatt vägg en spis, stolar och bord. I leksakslådan fanns lite av varje, även sådant som inte var leksaker. Jag har rensat och städat och sedan plockade vi ihop en hel kasse med leksaker som vi lade ute i förrådet. Vi brukar göra det med jämna mellanrum och efter ett tag kan man plocka in leksakerna igen och de känns som nya för barnen.

lördag 13 februari 2010

Jobbsökarboken och Ansökningsboken

Jobbsökarboken och Ansökningsboken är två mycket användbara böcker för alla som är arbetslösa eller som är sugna på att byta jobb. Båda böckerna är skrivna av Charlotte Hågård, en av Sveriges mest erfarna karriärcoacher, och utgivna av Newstart förlag.

Jobbsökarboken innehåller mängder av konkreta tips, checklistor, övningar och information som lär dig söka jobb på rätt sätt på kortast möjliga tid. Du effektiviserar alltså ditt jobbsökande. Antingen använder du boken som en uppslagsbok där du läser igenom det avsnitt som är viktigt för dig där och då eller så läser du igenom hela boken från början till slut och gör övningarna allt eftersom. Det är helt upp till dig. Tanken är att boken ska vara din egen personliga jobbcoach, något som kan göra stor skillnad i dagens jobbsökande. Du kommer att lättare kunna marknadsföra dig själv, hitta jobb som du inte finns, bygga upp ett helt nytt nätverk och få ökad självinsikt. Saker som kan vara avgörande i jakten på jobb.

Ansökningsboken fokuserar på ansökningshandlingarna, dvs cv och personligt brev. Du får lära dig hur du skriver, vad som ska finnas med, hur du sticker ut i mängden och vad du ska tänka på. Det finns gott om konkreta exempel på brev och ansökningshandlingar som du kan titta på och inspireras av. Det finns också många specialtips för den som är student, vill bli chef, vill byta karriär, är arbetslös och så vidare.

fredag 12 februari 2010

Hjälp, jag är med trädgård!

Kabusa böcker har utkommit med en mycket smart guide till alla de som blivit med trädgård men inte har så stora kunskaper. Boken heter Hjälp, jag är med trädgård! och det är Anette Blåberg, Helena Helsing Mork, Kristina Kruhsberg och Malin Köhlmark som skrivit boken. Det är en guide genom årets alla månader. Författarna har helt enkelt samlat alla sina bästa tips om trädgårdsskötsel och sorterat dem månad för månad. Det finns också kapitel om praktiska redskap, ordlista och gott om plats för anteckningar. En mycket inspirerande och läsvärd bok!

torsdag 11 februari 2010

Hälsokokboken

Icas rutiga kokbok har följt med mig sedan jag flyttade hemifrån. Nu har det lanserats en ny,mer hälsosam kokbok: Hälsokokboken med recept av Ulrika Davidsson (Ica bokförlag). Det är en grundkokbok som innehåller mer än 500 hälsosamma receot för alla tänkbara tillfällen. Man kan hitta allt från svensk husmanskost till rätter från hela världen. Gemensamt för recepten är dock att de innehåller mer grönsaker, mer nyttiga fetter, rätt slags kolhydrater och mindre mjöl & socker.

Precis som när det gäller den vanliga rutiga kokboken så är recepten väldigt enkla att följa. De vänder sig till mer eller mindre nybörjare i köket. Det är också lätt att hitta bland recepten i boken och det finns massor av inspirerande bilder. Boken inleds med ett gediget och intressant faktaavsnitt. Därefter följer recepten indelade i kategorier som frukost, potatis och rotfrukter, bröd och bakverk, snacks och tilltugg, vegetariskt m pizzor, pajer och smörgåsar, kött, fågel, fisk och skaldjur samt pasta, nudlar, ris, säd och baljväxter. En mycket bra och innehållsrik kokbok som passar alla.

onsdag 10 februari 2010

Praktisk feng shui för hem & själ

Jag är lite intresserad av feng shui, den flertusenåriga österländska läran som hjälper en att förstå och förändra energierna i ens omgivning så man kan bli lyckligare och mer harmonisk. Jag har läst flera böcker tidigare och nu har det kommit en ny bok: Praktisk feng shui för hem & själ skriven av Simon Brown (Bokförlaget Semic).

Det som den här boken har som unikt är att den kombinerar klassisk feng shui med moderna teorier om personlig utveckling. Man får hjälp att sätta upp konkreta mål för vad man vill förändra i sitt liv och hur man kan uppnå målen med hjälp av feng shui. Boken är enkel och lätt att förstå, den är fylld av många inspirerande bilder och gott om tips, guider, knep & råd. Jag som har lite förkunskaper tycker att den kanske är lite för övergripande, men den passar perfekt för alla som vill få en introduktion till ämnet.

tisdag 9 februari 2010

Den svarta löparen

Nyss har jag läst ut en riktigt bra svensk deckare. Den svarta löparen, som är skriven av Kristina Appelqvist och utgiven av Alfabeta. Kristina Appelqvist är journalist och det här är hennes debutbok. Tanken är att det ska bli en serie kriminalromaner med samma huvudpersoner och jag längtar redan till nästa bok :-)

Den svarta löparen handlar om Emma Lundgren, en ung rektor vid Västgöta universitet. Hon är alldeles ny på jobbet när plötsligt hennes sekreterare Vera Nilsson hittas mördad i förvaltningsbiblioteket. Därefter får vi följa mordutredningen. Men varken polisen eller Veras arbetskompisar kan förstå varför någon skulle vilja mörda henne. Så gör polisen en förbryllande upptäckt - man hittar en schackpjäs i Veras necessär, en schackpjäs som tidigare stulits vid de arkeologiska utgrävningarna i Varnhem. Varför har Vera den?

Det jag gillar med boken är dels att den utspelar sig i en ny miljö. Det är nytt med en rektor som huvudperson och jag gillar verkligen skolmiljö. Dels är språket också mycket bra, det märks att författaren har jobbat länge som journalist och är van att arbeta med ord. Det är ett rappt tempo, men inte på bekostnad av miljö- och personbeskrivningarna. Ytterligare en sak som jag gillar är att boken inte är förutsägbar, jag kunde inte alls räkna ut vem som var mördaren och det är ju ett gott betyg. Jag rekommenderar Den svarta löparen till alla som gillar deckare och kriminalhistorier och som sagt, jag ser fram emot nästa bok i serien.

måndag 8 februari 2010

Finns inte på kartan

Finns inte på kartan handlar om Frida, journaliststuderande från Göteborg. Det är dags att gå ut på en praktiktermin. Hon väntar spänt på beskedet om vart hon ska få åka på praktik - en bra praktikplats kan öppna dörrarna till de åtråvärda jobben i medievärlden. Hennes charmige, begåvade pojkvän hamnar förstås på Aftonbladet. Och Frida... hon hamnar på Smålandsbladets lokalredaktion i Bruseryd, ett samhälle som knappt finns på kartan.

Frida åker till Bruseryd deppig och full av fördomar. Pojkvännen gjorde förstås slut innan praktiken - för att de inte skulle begränsa sina möjligheter. Hon tror att hon är på väg till världens ände. Efter ett enda reportage på sin praktikplats lyckas hon vända hela bygden emot sig. Hon tvivlar på sig själv och sina val i livet. Men mot sin vilja blir hon indragen i sina medarbetare och bybornas personliga öden. Kanske var Bruseryd rätt plats för henne trots allt.

En varm och mysig bok om att leva i ett litet samhälle och om att finna sig själv och sin plats i tillvaron. Finns inte på kartan var förvisso enkel, lättläst och förutsägbar. Men inte på ett negativt sätt, det är skönt med sådana böcker också. Den gav en bra feelgoodkänsla och jag rekommenderar den varmt!

Finns inte på kartan är skriven av Carin Hjulström och utges av Forum bokförlag.

söndag 7 februari 2010

Norstedts svenska synonymordbok

Som frilansjournalist och författare är det viktigt att omge sig av bra språkböcker. Ordböcker, lexikon och synonymordböcker används ganska flitigt här hemma. Internet är bra, men jag vill gärna ha böckerna i närheten av datorn också. Norstedts har riktigt bra ordböcker och språkböcker av olika slag. Nyligen har de släppt femte upplagan av Norstedts svenska synonymordbok. En mycket bra och användbar bok för alla språkintresserade. Den nya utgåvan är kraftigt reviderad och uppdaterad. Den innehåller cirka 196000 synonymer och man kan hitta inte bara ord utan också fraser. Jag rekommenderar dem till alla som skriver text och vill uttrycka sig mer varierat.

lördag 6 februari 2010

Dödergök

Häromdagen recenserade jag Smuts av Katarina Wennstam. Smuts var den första delen i en triologi om brott som i regel går strafflösa. Den andra delen i triologin är Dödergök. Den boken handlar mycket om Maria och Tobias, två personer som figurerade lite i utkanten av förra boken. Man får också återigen möta bland annat Rebecca Wahl och Madeleine Edwards.

Dödergök börjar med att Maria och Tobias finner sitt drömhus. Det var dessutom till ett mycket överkomligt pris. Men efter ett tag inser de varför de fått huset så billigt och så enkelt. Det finns en historia som har utspelat sig i huset. De renoverar och målar om, slår ut en vägg och tapetserar. Men historien finns kvar där bakom. Maria, som är arbetslös journalist, börjar nysta i historien och blir som besatt. Parallellt med den berättelsen får vi följa Madeleine Edwards, åklagare, som får ett komplicerat hedersbrott på sitt bord.

Rent spontant tyckte jag bättre om Smuts. Dödergök är bra, snabbläst, spännande och även skrämmande. Den känns viktig att läsa, eftersom detta är saker som utspelas dagligen runt omkring oss. Boken ger en förståelse, ger insikt och det är ingen bok man glömmer bort en vecka efter att man läst den. Språket är också bra. Men boken känns lite förutsägbar, lite upprepande och personerna är lite för schablonartade. Däremot tyckte jag om att boken kändes realistisk, att den gav upphov till många tankar (framförallt moraliskt, vad är egentligen rätt och fel, vad tycker jag själv?) och den är stark och gripande.

Den sista boken i serien heter Alfahannen och jag har nyligen fått hem den också, så snart ska jag läsa även den. Jag ser fram emot en bok som knyter ihop alla små berättelser och huvudpersonernas levnadsöden.

onsdag 3 februari 2010

Rensa i röran 4

Förra veckans Rensa i röran blev att flytta om lite hemma. Hann inte så mycket mer pga mycket jobb, bilköp, besök och annat. Jag har köpt en stor byrå med sex lådor som jag ska ha i sovrummet. Jag hade en liten byrå där inne tidigare som nu fick flytta till hallen nere för att rymma vantar, mössor osv. I den lilla byrån förvarade jag tidigare mina underkläder. Min utmaning för vecka 5 blir att rensa bland mina underkläder och finna en ny plats för dem.