tisdag 30 juni 2009

Stella och Sebastian

Jag brukar inte läsa chick litt så ofta, men ibland kan det vara skönt att ha något lättläst, något där man kan räkna ut vad som kan hända och inte behöver tänka så mycket medan man läser. De senaste dagarna har jag läst Stella och Sebastian av Jenny Leeb. En chick litt som utspelar sig i Stockholm. Den handlar om Stella och Sebastian, det perfekta paret. De har varit tillsammans i åratal och är som gjorda för varann. Trodde de i alla fall. Så småningom vill Stella ta ett nytt steg i förhållandet, kanske köpa hus. Men Sebastian får kalla fötter, tycker att det går för snabbt och drar sig tillbaka. Stella "råkar" vara otrogen i samma veva och det tar slut mellan Stella och Sebastian. Stella lever singelliv och hänger på barerna runt Sturemalm. Efter ett tag träffar Sebastian Anna och är beredd att inleda en ny relation. Men Stella reagerar inte alls som hon trott.

Det är en förutsägbar bok precis som böcker i den här genren brukar vara. Men boken är mer välskriven än många andra chick litt jag har läst. Den är lättläst, rolig och fängslande. Den gör inget större bestående intryck, men det är bra underhållning. Ett bra tips för resan, eller för en regnig dag nu i sommar.

måndag 29 juni 2009

Den motvillige resenären

Jenny Diski är författaren och journalisten som trivs bäst hemma i soffan. Men trots detta har hon fått status som reseskildrarnas okrönta drottning. I boken Den motvilliga resenären reser hon till Nya Zeeland för att uppleva tystnaden i Doubtful Sound, till engelska landsbygden där hon stänger in sig i en stuga för att tänka och läsa samt till Lappland för att ta det lugnt i mörkret och ensamheten. Men det blir inte som hon tänkt sig under någon av resorna. Det finns alltid människor runt henne som söker kontakt. Det är inte så mörkt, tyst och ensamt som hon trott. Inte ens i Lappland.

Jenny Diski betraktar och skildrar såväl omvärlden och sig själv med humor, värme och självdistans. Det här är hennes tredje bok inom samma genre och den första jag läser. Det är en intressant bok, lättläst och annorlunda. Den var tankeväckande och gav mig en del att tänka på även efter att jag lagt ifrån mig boken. Jag rekommenderar den till alla som är intresserade av resande och/eller mänskliga relationer.

söndag 28 juni 2009

I döden dina män

I döden dina män är en thriller/deckare skriven av Niklas Ekdal och utgiven av Månpocket.

Flera etablerade män i Stockholm mördas - en UD-tjänsteman, en generaldirektör, en amiral, en professor i skogsförädling. Morden blir genast politiskt laddade när journalisten Kalle Holm på Aftonbladet får tips som pekar mot militanta islamister. Kriminalinspektör Johanna Tott vid Stockholmspolisen följer ett annat spår och blir allt mer besatt av fallen. Den konverterade muslimen och medieprofilen Felix Martini tros ligga bakom minst ett av morden. Han häktas men lyckas rymma och begår nya allvarliga brott. Är han offer för en komplott eller hjärnan bakom ett internationellt terrornätverk? Medan klockan tickar söker en liten, sammansvetsad grupp efter sanningen.

Det är en spännande thriller som har ett högt tempo. Den påminner lite om Dan Browns böcker eller Roslund/Hellströms thrillers. Den är tjock, lättläst och fängslande. Väl värt att titta på för er som gillar deckare.

fredag 26 juni 2009

Änglalik

Jag har precis sträckläst Änglalik av Veronica von Schenck. Det är en författare jag helt hade missat. Men för några dagar sedan läste jag att hon skulle komma ut med bok nummer två i serien om gärningsmannaprofilerare Althea Molin och då såg jag till att läsa den första boken först. Änglalik är alltså den första boken i serien och när som helst släppts bok nummer två, Kretsen.

Althea Molin är just hemkommen från New York där hon bott och jobbat. Hon blev utsatt för ett mordförsök där och väl utskriven från sjukhuset bestämde hon sig för att flytta tillbaka till Stockholm där hon växt upp. Hon är arbetslös och tvivlar egentligen på om hon klarar av att jobba igen efter överfallet. Men en dag blir hon uppringd av en gammal barndomsvän, Rickard, som nu arbetar som polis på länskriminalen. Han är i desperat behov av hjälp då en seriemördare härjar i Stockholm. Althea blir indragen i en intensiv och farlig mordutredning.

Jag tyckte väldigt mycket om Änglalik. Det är en snabb och spännande deckare där man parallellt med utredningsarbetet får följa Altheas eget privatliv. Boken är välskriven och känns väl genomarbetad. Inte för lång och inte heller för kort. Ett väldigt bra persongalleri, man lär verkligen känna Althea och hennes närmaste vänner. Det känns också nytänkande med en profilerare som huvudperson, man får lite perspektiv på polisarbetet i och med att hon inte tillhör den vanliga gruppen av poliser. Sammanfattningsvis så är det en mycket bra bok för alla som gillar fartfyllda, kluriga och spännande deckare. Nu ska jag sätta igång med bok nummer två om Althea, det ser jag fram emot!

onsdag 24 juni 2009

Om finansbranschen...

På sistone har jag läst två böcker om finansvärlden, båda skrivna av Hans-Olov Öberg.
Klöverkungar handlar om sju gamla polare som då och då träffas för att ha poker- och grabbkväll. En kväll avslöjar en av killarna en genial affärsidé som inte går att motstå. Micke Norell, bokens huvudperson, blir VD i det nystartade företaget, vars affärsidé går ut på att revolutionera på den glödheta nätpokermarknaden. Och företaget går så bra som de trodde och hoppades på. Tyvärr finns det en person som inte vill se framgång i Micke Norells liv. En person som nyss blivit utsläppt ur fängelset, en dubbelmördare som förut försökte skjuta Micke och hans son Simon, och som nu vill hämnas för att Micke bidrog till att sätta honom i fängelse... En spännande bok, men den blir långsam ibland och ibland är det också lite för mycket finanssnack - säger till och med jag som trots allt är ekonom. Klöverkungar är den fjärde boken om Micke Norell men den första boken jag läser. Jag fastnade dock inte så jag lär inte läsa de andra böckerna. Men det var ett trevligt tidsfördriv en stund. Betyg tre av fem skulle jag nog sätta. Medelmåttig bok som saknade det lilla extra.
Situation Stureplan - allt du velat veta om finansbranschen men aldrig haft råd att fråga är en annan slags bok. Det är en liten tunn bok som är tänkt att visa hur verkligheten på finansmarknaden ser ut. Vilka typer stöter du på där, vilka ska du passa dig för och hur ska du själv vara för att smälta in? Jag gillade inte den här boken. Tanken är väl att boken ska vara rolig och underhållande, men det tyckte jag inte att den var. Språket i boken är inte bra, boken är inte fängslande någonstans. Nej, det enda som var bra med Situation Stureplan är att den var kort och snabbläst.

torsdag 18 juni 2009

Vinst!!

Idag kom vinsten i Ekobloggs tävling. Jättesöta och mjuka ekokläder till en liten bebis från webbshopen Hildur och tillverkade av svenska Ora. Jag köper gärna mer ekokläder därifrån i framtiden. Inte så farligt höga priser, utan istället mjuka, sköna kläder som man med gott samvete kan ta på den lilla/lille bebisen.

Sommarpåse Lyx

Igår kom mitt paket i Sommarpåse Lyx! Det var ett välfyllt paket som jag blev riktigt glad för. Två av böckerna från min pocket-önskelista, Ditt kompetenta barn av Jesper Juul och Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson. Utöver böckerna fick jag vit choklad, som jag älskar och thé, Darjeeling Bop som ska bli spännande att smaka. Jag fick också ett kort där min hemlige bokvän ger en ledtråd till vem hon kan vara, men jag ska inte avslöja något förrän alla har fått sina paket. Själv ska jag också få tummen ur och skicka mitt paket.

tisdag 16 juni 2009

En lista

Har hittat en lista på bloggen Det enkla målet. Tänkte fylla i den så jag kan skjuta på att börja jobba en liten stund till ;-)

1. Hur gammal är du om fem år? 35
2. Vem var den sista du träffade? Kassörskan på Ica
3. Hur lång är du? 169 cm
4. Vilken var den senaste film du sett? Började se Låt den rätte komma in igår för andra gången, men fastnade inte för den den här gången heller så vi stängde av.
5. Vem ringde du senast? Dragonens vårdcentral
6. Hur löd ditt senaste sms och till vem? "Jo, lite här och var. Vi får besked imorgon" Till sambon.
7. Vad är dagens planer? Jobba, åka på Saab och hämta en reservdel jag beställt, svänga in på en loppis i närheten, hämta dottern på dagis och ikväll har vi doula-träff.
8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Beror till vem och när, men tycker att sms ofta är smidigt.
9. Är dina föräldrar gifta, sambos eller skilda? Gifta
10. När såg du senast din mamma? I fredags
11. Vilken ögonfärg har du? Blå-gröna
12. När vaknade du idag? 06:50
13. Har du någon gång hittat en katt? Ja, när jag var yngre och bodde hos föräldrarna hittade jag och en kompis en långhårig katt som vi döpte till Ludde.
14. Vilken är din favoritplats? Höga Kusten
15. Vilken plats föredrar du minst? Storstäder
16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Någonstans på landet i en röd Västerbottensgård
17. Vad skrämde dig som barn? Mörkret
18. Vem fick dig att skratta senast? Dottern
19. Är du för ung för att äga vinylskivor? Nej
20. Har du stationär eller bärbar dator? Bärbar
21. Sover du med eller utan kläder på dig? Det varierar
22. Hur många kuddar har du i sängen? Tre, en till oss var.
23. Hur många landskap har du bott i? Tre. Västerbotten, Ångermanland, Västmanland
24. Har du någon gång spytt på fyllan? Mjo.
25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Strumpor
26. Är du social? Det varierar.
27. Vilken är din favoritglass? Sandwish med krossad choklad eller
28. Vad skulle du göra om du vann en miljon? Köpa ett hus någonstans på landsbygden, betala av skulder.
29. Tycker du om kinamat? Japp, är stammis på en av kinarestaurangerna här i stan.
30. Tycker du om kaffe? Nja, det funkar, men inget jag dricker dagligen.
31. Vad dricker du till frukost? Juice.
32. Sover du på någon särskild sida? Nej, det varierar.
33. Kan du spela poker? Jodå.
34. Tycker du om att mysa? Ja.
35. Är du en beroendemänniska? Njae, det tror jag inte.
36. Känner du någon med samma födelsedag som din? Ja, min tremänning.
37. Vill du ha barn? Har en dotter, men vill gärna ha några till.
38. Kan du några andra språk än svenska? Engelska, spanska, tyska.
39. Har du någonsin åkt ambulans? Jo, några gånger.
40. Föredrar du havet eller en pool? Havet.
41. Vad spenderar du helst pengar på? Barnkläder, heminredning, böcker.
42. Äger du dyra smycken? Nej, bär sällan smycken.
43. Vad var det senaste du stoppade i munnen? Vitlöksbaguette.
44. Vem är den roligaste människan du känner? Dottern.
45. Välj ett ärr på din kropp? Har ett ärr på min fot efter att ha blivit trampad på av en häst.
46. Vad har du för ringsignal? Bra fråga. Antagligen en standardsignal. Har sambons gamla mobil och har inte bytt signal.
47. Har du kvar klädesplagg sen du var liten? Ja, dottern använder en del av dem.
48. Flirtar du mycket? Nej, jag är alldeles för upptagen.
49. Vart togs din profilbild för din blogg? Bilden till Barnboksbloggen togs i sovrummet i förra lägenheten.
50. Kan du byta olja på bilen? Ja, det tror jag, har fått lära mig det både när jag tog taxileg och av brorsan.
51. Har du fått fortkörningsböter? Nope.
52. Vilken var den senaste bok du läste? Håller på och läser "Stella och Sebastian"
53. Läser du dagstidningen? Japp, dagligen.
54. Prenumererar du på någon veckotidning? Nej.
55. Dansar du i bilen? Njae, lite trångt. Men jag sjunger glatt med i låtarna på radion.
56. Vilken radiostation lyssnade du på senast? Rockklassiker.
57. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? En address på ett kuvert.
58. När var du i kyrkan senast? Nyårsafton 2007/2008
59. Vilka personer utmanar du? Vem som helst som har lust.

måndag 8 juni 2009

Sommarpåse Lyx - svar på frågorna

Här kommer svar på frågorna till Sommarpåse Lyx. Det kan komma att uppdateras under den kommande veckorna. Lägger en länk till inlägget i högerkanten så det blir lätt att kika in igen.

* Har du någon önskebok? Min pocket-önskelista finns att hitta i högerkanten.
* Vilken är den bästa bok som du har gett bort? Åh.. bra fråga. Får nog återkomma med det.
* Skulle du kunna tänka dig att ta emot beg. böcker? Ja, absolut, så länge de är i bra skick.
* Läser du på andra språk än svenska? Nej.
* Lyssnar du på böcker? (Mp3 eller cd?) Inte så ofta, men det kan vara roligt med en bra ljudbok i bilen.
* Vad tyckte du om att få i paket då du var liten? Pysselsaker, pennor, brevpapper och böcker.
* Har du gett bort något i present, som du egentligen själv skulle ha velat ha? Mmm, ett par smycken, böcker och säkert något mer också.
* Vilken slags smycken gillar du? Halsband, örhängen och ringar. Har aldrig armband. Gillar klassiska smycken. Skulle behöva förnya min smyckesamling, är less på det mesta jag har. Jag gillar Pilgrim också.
* Samlar du på något? Förutom böcker? Nej.
* Annan sysselsättning - än att läsa böcker? Skriva. Pyssla, framförallt virka. Sy ibland. Gillar retrotyger. Fota. Laga mat. Sällskapsspel. Umgås med familj & vänner.
* Vad gör du en perfekt sommardag? Ligger i hängmattan och läser. Eller leker med dottern. Tar en promenad. Äter jordgubbstårta i skuggan.
* Favoritfärg? Brun, lila, svart.
* Favoritland? Sverige, Norge.
* Favoritfilm och favoritteveserie? Jag ser inte så mycket på film, men gillar svenska deckare typ Beck & Wallander. Tv-serie: Cityakuten, Barnmorskorna.
* Var föddes du? Sollefteå. Har även bott några år i Höga kusten och ett år i Västerås innan jag hamnade i Umeå för 8 år sedan.
* Vilken plats på jorden gillar du bäst? Höga kusten. Föredrar landsbygd framför storstad.
* Är du allergisk mot något? Nej. Använder bara parfymfria produkter när det gäller skönhetsprodukter.
* Favoritgodis? Choklad. Mörk eller vit.
* Favoritdrink eller favoritdryck? Thé. Testar gärna nya sorter.
* Rent allmänt så gillar jag.... Barn, miljömedvetenhet, bokmärken, hemmagjorda saker, ekologiska produkter, inredning, att läsa, skriva & pyssla, språk, människor, personlig utveckling, att diskutera och lära mig nya saker.
* Rent allmänt så ogillar jag... Inskränkta människor, djurplågeri, fördomar, lakrits, mobbing.

* Favoritböcker är: deckare, reportageböcker, faktaböcker om föräldraskap, skrivande och språk, riktigt bra ungdomsböcker, självupplevda böcker.
* Genrer jag inte brukar läsa är: chic lit, sf, skräck, fantasy, historiska böcker, kärleksromaner.
* Övrigt om mig: Jag jobbar som frilansjournalist & författare. Har också utbildat mig till doula (en stödperson som är med under förlossningar). Är också kontaktperson. Jag är en ekonörd, gillar ekologisk mat och ekologiska produkter. Har en dotter på två år samt en sambo. Inga djur, men har haft djur sedan jag var liten. Bor i lägenhet.

Jag vann!!!

När jag vaknade och slog på datorn hittade jag ett roligt mail i inboxen. Det var nämligen jag som vann ett set med ekologisk tröja och byxor från svenska Oria hos ekoblogg i samarbete med webbutiken Hildur.se. Jag som aldrig brukar vinna något. Läs mer här. Jag valde det vita setet till en kommande bebis, tänkte att det passar båda könen. Mysigt med ekologiska kläder!

söndag 7 juni 2009

Böcker om böcker

På sistone har det kommit ut flera böcker om böcker. Jag har läst ett par sådana nyligen och båda är nog välbekanta bland bokbloggare vid det här laget.

Först har vi boken 80 romaner för dig som har bråttom. Henrik Lange har sammanfattat 80 böcker på bara en enda sida vardera. Med hjälp av fyra serierutor har han beskrivit vad respektive bok handlar om. Här finns de allra största böckerna ur litteraturhistorien sammanfattade på ett nytänkande och roligt sätt, bland annat böcker som DaVinci-koden, Bibeln, Röda rummet, Sagan om Ringen, Bröderna Lejonhjärta och Odysséen. Vad sägs till exempel om följande sammanfattning av Bibeln: Gud skapade himmel, jord och människor / Jesus, Guds son, offrar sig för att människorna ska få sina synder förlåtna / Men det går åt helvete ändå. Jag tycker att det är en helkul idé och förutom att ge en stunds tidsfördriv och rolig läsning så kan boken också användas exempelvis under skrivarcirklar och i svenskundervisningen i skolan. Tydligen kommer författaren ut med en liknande bok till hösten.

Boken 1001 romaner du måste läsa innan du dör har ett annorlunda upplägg. Den är skriven av Göran Hägg, litteraturvetare som skrivit flera böcker tidigare bland annat i litteraturvetenskap. Här har han plockat ut 1001 läsvärda böcker. Det är inte bara de allra största romanerna, även om både Strindberg och Dostojevskij finns med. Utan här finns också böcker som "alla" läser och pratar om, som Femböckerna, Harry Potter och Mio min Mio. Det finns allt från skönlitteratur till biografier, historiska och filosofiska verk. En tredjedel av böckerna är skrivna av svenska författare. Titlarna presenteras i kronologisk ordning och det finns gott om foton i boken. Det här är en riktig tegelsten och en välskriven och genomarbetad bok som de flesta lästokiga lär uppskatta - inklusive mig. Det riktigt kliar i fingrarna för att pricka av de titlar jag läst och därefter läsa resten av titlarna i boken. När jag har läst alla böcker som presenteras i den här boken lär jag väl vara ganska så beläst och allmänbildad :-)

Det har varit en del debatt om den senaste boken. Vem avgör vilka titlar man "måste" läsa? Skapar sådana här böcker ännu mer krav och press på oss (som om det inte redan finns gott om krav i dagens samhälle) eller är det bara en rolig grej? När man har läst 1001 böcker du måste läsa innan du dör så kan man gå vidare till 1001 filmer som du måste se innan du dör och så vidare. Kanske är lösningen istället att läsa en bok som 80 romaner för dig som har bråttom, vem orkar något annat? Mja, jag vet inte vad jag ska tycka. Jag gillar i alla fall båda de böcker jag har recenserat, fast på olika sätt, och jag tror faktiskt att sådana här böcker behövs. Båda två.

lördag 6 juni 2009

Jag är inte dum i huvudet

Cerebral pares betyder hjärnförlamning och är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar. Av de cirka 100 000 barn som varje år föds i Sverige drabbas ungefär 200 av en cp-skada.

Marie Blomgren har skrivit boken Jag är inte dum i huvudet, jag är bara CP för att motverka fördomar och diskriminering. Hon är själv CP-skadad och rullstolsburen och har länge drömt om att skriva en bok för att öka folks förståelse för de funktionshindrade. Nu är boken klar och utgiven av Bokförlaget Kompetens och Rekreation. Marie berättar utelämnande och fängslande om sin skoltid, uppväxten och sitt vuxenliv. Hon berättar om hur hon blir bemött och vilka svårigheter hon stött på. Boken är kort och lättläst, men den stannar i läsarens medvetande länge. Den är tankeväckande och den skapar förståelse och engagemang för de funktionshindrades rättigheter. En bok som alla som jobbar inom vården borde läsa, ja, som egentligen alla borde läsa. "Att sitta i rullstol är ingen sjukdom, utan bara ett mindre vanligt sätt att ta sig fram på".

torsdag 4 juni 2009

Inspirerande virkböcker

På sistone har jag fått två härligt inspirerande virkböcker i brevlådan. Virka amigurimi av Mia Bengtsson (Bonnier Carlsen) och Virka! Enkelt att virka och lite att sticka av Frida Pontén.

Virka! innehåller massor av beskrivningar och mönster på virk- och stickprojekt i varierande svårighetsgrader. Det är allt ifrån nyckelringar och hårband till mer invecklade sjalar och filtar. Oavsett om man är nybörjare eller duktig på att virka så lär man hitta en hel del i den här relativt tjocka boken. Beskrivningarna är lätta att följa och de känns moderna. Förutom nya projekt får man också lära sig hur man kan piffa upp befintliga kläder med virkade detaljer.
Virka amigurumi är en tunn liten bok som innehåller allt man behöver veta för att virka amugurumis. Det kan beskrivas som små söta gosedjur med rötterna i Japan. Jag har helt blivit såld på dessa små figurer och älskar den här boken. Det finns 12 mönster i boken och dessutom ett par variationer. Även om du är nybörjare så kan du snabbt och enkelt komma igång med att virka någon av de lätta figurerna. Det finns en pedagogisk virkskola och även beskrivningarna är lätta att följa. Den som är mer erfaren på att virka kan virka efter de svåraste beskrivningarna som ger lite större utmaning med fingrar och tår på figurerna. Amigurusarna är så otroligt söta och är superbra personliga presenter att ge bort till nära och kära. Jag lär nog virka en eller flera av alla mönstren innan jag känner mig klar med den här boken...

onsdag 3 juni 2009

Varför vill du inte ha mig?

Ingrid Sigfridsson har släppt sin debutbok Varför vill du inte ha mig? nyligen på Bokförlaget Mormor. Den handlar om Tom Uggla, en man strax över 40 som driver en framgångsrik reklambyrå och bor i ett stort, fint hus med fru och två barn. Plötsligt en dag, utan förvarning, lämnar hans fru honom. Först blir han ensam med barnen ett par veckor, men så småningom har de barnen varannan vecka. Tom blir tvungen att strukturera om sitt liv och sin vardag. Från att ha låtit sin fru ta största delen av ansvaret för barnen måste han nu göra det mesta själv. Samtidigt är det en kamp om barnen, pengar, villan, sommarstugan, vart de ska fira jul och födelsedagar. Toms arbete blir lidande, han mår dåligt och hamnar i en allt djupare kris. Flera nya aktörer kommer in på banan, som välvilliga vänner och potentiella nya flickvänner.

Det är en lång berättelse, nästan för lång känns det stundvis. Lite seg ibland, men ändå spännnande och intressant. Det mest intressanta med boken är att skilsmässodramat beskrivs ur mannens perspektiv. Slutet känns lite för abrupt och för konstruerat. Men Varför vill du inte ha mig är en välskriven debutroman. Ser fram emot att läsa kommande romaner av författaren.

tisdag 2 juni 2009

Ytterligare sambopresenter

Här tänkte jag presentera de sista två böckerna som min sambo ska få.

Läk dig själv med framtidens medicin - energi, näring och medvetenhet. Boken är skriven av Monica Nicou, Helena Broander och Hanne Kristensen. Utgiven av Anderson pocket. Boken ger en helhetssyn på människan och ger komplement till skolmedicinen. Den visar vad som händer i kroppen när man blir sjuk och hur man kan bli frisk, men också hur man kan undvika att ens bli sjuk. Många läkemedel idag är symtomlindrare, inte botare. Om man lär känna sin kropp och följer dess signaler, ger den vila när den behöver, ger den avslappning när den behöver - och framförallt ger den bra näring, så kommer den att vara frisk och stark.

Mat med tryck - Anna Skipper. Anna Skipper är mest känd för tv-programmet Du är vad du äter. Men hon har också skrivit den alldeles nya kokboken Mat med tryck, utgiven av Skippers förlag. Alla recept i boken går förvisso att tillaga på vanligt sätt, men Anna Skipper rekommenderar och förespråkar att använda tryckkokare. Med tryckkokaren kan man förenkla matlagningen, förvandla långkok till kortkok, få ut mer av råvarorna samt spara energi och tid. Recepten är nyttiga och goda. Boken är också fylld med inspirerande, vackra bilder och små berättelser.

måndag 1 juni 2009

Sambo-presenter

Snart fyller min sambo år. Han brukar alltid få böcker av mig plus någonting mer. Har köpt lite kläder till honom och så två böcker: Faktoider av Peter Olausson och Vad gör du människa? av Nina Östman. Min sambo läser i stort sett bara faktaböcker och de här två tror jag skulle passa honom perfekt. Har dock inte läst dem själv ännu. Funderar dock starkt på att göra det.

Faktoider - om försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar. En faktoid är något som ser ut som ett faktum, men som inte är det, alltså en myt, en osanning. Bland annat kan man tydligen läsa att det inte är sant att Cajsa Warg sa "Man tager vad man haver", vilket jag alltid trott. Boken är indelad i en massa ämnesområden, allt ifrån historia och naturvetenskap till litteratur, mat & dryck och medicin.

Vad gör du människa - om djuruppfödning och gifterna i det vi odlar och äter handlar om ett viktigt ämne. Både jag och sambon tycker om att veta vad vi stoppar i oss. Vi har båda läst och inspirerats mycket av Den hemlige kocken exempelvis. Den här boken berättar om hur jordbruk och människa hänger ihop och hur vi ska skapa en matjord i balans. Det går inte att indistrialisera djurhållning utan att det får förödande konsekvenser för djur, människor och natur. Man kan bland annat läsa om skillnaden mellan lyckliga och olyckliga hönor, fet mjölk ger inte feta barn och om ett giftigt färgämne som ger astma. Metvetna val baseras på kunskap och förändring, därför tror jag att det här är en viktig bok att läsa.