lördag 31 januari 2009

Sockerdetektiven

Socker har blivit ett lika avskytt ämne som fett var tidigare. Larmen avlöser varandra om hur farligt sockret är och man har insett hur mycket socker det egentligen är i till exempel cola eller livsmedel som ketchup. Produkter lanseras nu istället med etiketten "utan tillsatt socker" eller som lightprodukter - och då med olika former av sötningsmedel tillsatt istället. Fler och fler anser att de blivit sockerberoende och många anser till och med att socker borde klassas som en drog. Jag tycker att det här ämnet är ganska intressant och jag har tidigare läst böcker som "Sockerbomben" av Bitten Jonsson och "Slut på sockersuget" av Kathleen DesMaisons. Dessa böcker fokuserar just på det här med sockerberoende, varför socker är så farligt, varför det kan skapa ett beroende samt förstås hur man tar sig ur detta beroende.

Nu har det även kommit en ny bok om socker, Sockerdetektiven av Maj Östberg Rundquist (Ica Bokförlag, 2008). Den är lite annorlunda än de första två böcker jag nämnde, eftersom den inte handlar om sockerberoende. Författarens utgångspunkt är istället att socker inte är bra och att man istället bör välja hälsosam mat utan socker och andra konstiga tillsatser. Problemet är bara att socker inte alltid heter "socker" i innehållsförteckningar, och att varor som man inte tror kan innehålla socker i själva verket ofta innehåller en hel del. En del innehållsförteckningar är dessutom svåra att förstå sig på och det är även svårt att äta ute, där man inte kan se vad maten innehåller. Sockerdetektiven är då tänkt att vara ett hjälpmedel i denna djungel.

Första halvan av boken innehåller fakta om socker och mat. Författaren är licensierad kostrådgivare och hälsopedagog och hon förklarar på ett pedagogiskt och enkelt sätt varför socker inte är bra och hur man kan undvika detta. Andra halvan av boken är då själva hjälpredan. Under 12 kapitel med kategorier som "bröd", "drycker", "kakor och kex" och "färdiglagade rätter och halvfabrikat" går hon igenom olika innehållsförteckningar, ger tips på bra alternativ och varnar för de sämsta produkterna. Tanken är att man ska kunna använda den här boken som ett verktyg för att lära sig välja mer hälsosam mat och på så vis kunna må bättre. Själv tycker jag att det är en bra bok, den har ett pedagogiskt upplägg och den ger en hel del matnyttig information. Den rekommenderas till alla som vill börja äta nyttigare och vill lära sig undvika socker.

fredag 30 januari 2009

Varje dag har vi en liten tävling

Under ett par veckor har jag läst Varje dag har vi en liten tävling av Hanna Österberg (Hjalmarsson & Högberg). Anledningen till att jag hållit på så länge med boken - två veckor är länge för mig - är dels för att temat i boken är ganska tungt och därför är det skönt att ta in det i små portioner och dels är det för att boken är lite tjatig emellanåt. Det här är en självbiografi, Hanna skriver om sin förrädiska sjukdom, anorexia. Baserad på sina egna dagboksanteckningar samt här och där lite journalanteckningar så har författaren skrivit den bok hon själv ville läsa när hon var sjuk. På baksidan står det att den passar för anhöriga, behandlare och personer som har eller har haft ätstörningar och det stämmer. Precis när man själv är sjuk så orkar man ofta inte berätta, eller så kan man inte sätta ord på sina känslor och därför är det svårt för de anhöriga att verkligen förstå. Att läsa en sådan här bok skulle därför verkligen underlätta och förmodligen öka förståelsen. För den som själv lider av anorexia eller någon annan ätstörning så tror jag att det skulle kännas skönt att få se att man inte är ensam, och att det faktiskt finns en ljusning. Jag tycker att det här är en jättebra bok, det enda jag upplever som negativt är att den stundvis är tjatig och upprepande. Inte så konstigt i och för sig, för Hanna lever med sin anorexi i många år och det är en jobbig, tjatig, upprepande sjukdom. Den här boken ska jag ge vidare till min bästa kompis som också har haft anorexia i många år men tack och lov är frisk nu.

fredag 23 januari 2009

Salong F

Jag har tillbringat dagen på dagis, där dottern har inskolning för tillfället. Jag har suttit ute i hallen och läst medan dottern har lekt, ätit, sovit och så vidare. Boken jag hade med mig idag var Salong F av Åsa Mattson. Jag påbörjade den i förrgår, också på inskolningen, och idag läste jag ut den. Men jag hade lika gärna kunnat låta bli att läsa den, jag fick ingen större behållning av den. Hade det inte varit för att det var det enda jag kunde sysselsätta mig med på dagis så hade jag aldrig läst ut den.

Boken handlar om Anna Falk som får i uppdrag att driva en kvinnosajt i egenskap av chefredaktör. F:et i Salong F står för feminist, femme, fitta, flamboyant och fuck you. Tanken bakom sajten var att den skulle bli ett forum för diskussioner om lite tyngre ämnen, att det skulle bli seriösa personlintervjuer, bra recensioner och samhällsdebatter. Men istället blir sajten mer eller mindre annonsörernas egna sida, det handlar alltmer om mode, smink och inredning - för det är där annonsörerna finns och vill annonsera. Anna tröttnar allt mer.

I hela boken finns hänvisningar till mer eller mindre kända svenska mediepersoner (namedropping), en del har fingerade namn, men de flesta får stå med sitt eget namn i boken. Boken skrevs eftersom Åsa Mattson själv hade en del att göra upp med inom mediasverige, och därför är boken delvis självbiografisk.

Såhär kan man läsa i en recension av boken i Corren:

I boken "Salong F" går Åsa Mattsson till hårt angrepp mot män, makt och media och namnger flera kända personer. Men framförallt är boken en uppgörelse
med det egna feministiska levnadssättet. Dessutom avslöjar Åsa Mattsson sin romans med Mikael Persbrandt. "Salong F" är journalisten och författaren Åsa Mattssons tydliga uppgörelse med tiden som chefredaktör för kvinnosajten Salong K, som hon fick sparken från den 15 november förra året.

- Jag blev väldigt illa behandlad och därför väldigt förbannad. När jag fick sparken kände jag att jag var tvungen att skriva boken.


Personligen så tyckte jag inte om den här boken. Den var ytlig, men ändå inte underhållande. I vanliga fall tycker jag bäst om böcker med ett djup i. Men jag kan läsa mer lättsamma böcker, typ chick lit, som variation, men då handlar det om ren underhållning. I Salong F fanns varke djup eller underhållning, och då faller den ganska platt för mig. Jag tror att syftet med boken är gott, en samhällskritisk roman som gör upp med pengar, makt och media i Sverige - det låter lovande. Men tyvärr infriade inte Mattson mina förväntningar.

onsdag 21 januari 2009

Rensa i röran - Utmaningen - vecka 4

Mitt första projekt i Rensa i röran - utmaningen blev en byrå som tidigare stått i köket. Jag ska nämligen flytta in den i sovrummet och förvara tyger och annat pyssel där. Jag ska nämligen fixa en sy/pysselhörna i sovrummet och till den behövs förvaring. Hela byrån skulle därför tömmas, rensas och det av innehållet som jag skulle spara behövde hitta nya förvaringsutrymmen. Det var mycket som skulle rensas och sorteras, men som tur var så fick jag hjälp av dottern under rensningen :-)

I den översta lådan förvarades alla möjliga saker, som busstidstabeller, recept, värmeljus och servetter. Recepten hamnade i en tidskriftsamlare, i väntan på att jag ska testa dem. Värmeljus och servetter fick nya platser i köket. Busstidstabeller och sådant fick plats i en annan byrå som står nere i hallen. Dessutom har jag slängt mycket småkrafs från den översta lådan.
De två undre lådorna har varit förvaring för mina dukar. Dukarna delades in i tre högar, från vänster i bild: vanliga dukar som ska sparas, juldukar som ska sparas samt dukar som ska säljas/skänkas. Den sista högen ska min mamma och svägerska få kika igenom och det de inte vill ha hamnar på Tradera. De dukar jag ska behålla kommer att hamna i två förvaringsboxar i klädkammaren. Juldukar i en och vanliga dukar i den andra. Där finns även mina gardiner förvarade, så då känns det mer som att även dukarna hör hemma där.

Nu ska jag fundera över vad som blir nästa veckas projekt i Rensa i röran - Utmaningen.

måndag 19 januari 2009

Utmärkelse


Jag har fått en utmärkelse från Kerstins krumelurer: en mammablogg-award!
Så roligt, tack så mycket!!

Själv skickar jag den vidare till mina favorit-mammor bland bloggarna, fast jag tror att den har gått runt hos en del redan. Men vad gör det, det är alltid roligt att få en utmärkelse, även om man får samma flera gånger :-)
Virra
Avigt.nu
Att vara mamma, och annat...

Brev till samhället och utlandet

För några år sedan kom "Eric Ericsson" ut med böckerna Brev till samhället och Brev till utlandet. Eric Ericsson är en fiktiv person, påhittad av en reklambyrå, som skriver bisarra brev till myndigheter och företag i Sverige och runt om i världen. Böckerna innehåller en samling av de bästa breven och de svar han har fått. Själv lyssnade jag på dessa böcker som ljudböcker. Båda böckerna är samlade som ljusböcker i en box med namnet Brev till samhället och utlandet (Storyside, 2008). Jag tycker att idén är alldeles fantastisk och det är riktigt roligt att lyssna till vilken fantasi den här killen har. Att till exempel skicka ett brev för att övertyga Arboga kommun att de ska avvara 40-60 hektar mark till en indianstam utan hemvist - hur kommer man på idén??? Förvånansvärt många företag och myndigheter svarar faktiskt på breven, ofta med korrekt och artig svenska, och det är det som blir så roligt.

Tyvärr tyckte jag inte om ljudboksformatet. Jag lyssnade medan jag körde bil och det brukar vanligtvis fungera riktigt bra. Men den här gången försvann jag bort hela tiden i tankar, jag lyckades inte fastna i cd:n. Jag tyckte att de läste utan inlevelse och alldeles för monotont. Dessutom finns det med så många dubbletter, ofta skickade han nämligen samma brev till flera olika myndigheter och det är tråkigt att höra samma brev läsas upp gång efter gång, bara med olika svar.


Men jag har bläddrat i böckerna och de verkar mycket roligare. Där finns "originalbreven", med logotyper och stämplar. Det ger en mycket mer äkta känsla. Dessutom är det enklare att bläddra förbi dubbletterna av brev, än det är att bläddra förbi dem på en cd. Nä, skippa ljudboken, men ge gärna bort böckerna i present till den som har allt och skulle uppskatta en galet humoristisk bok.

Tävlingsdags

Angos bok- och filmblogg kan man tävla om böcker igen. Som tur är så lade hon ut en påminnelse, för jag såg tävlingen tidigare men anmälde mig inte då och sedan glömde jag bort det. Jag håller tummarna för att jag vinner. Helst vill jag ha En kort berättelse om traktorer på ukrainska eller Rött spår. Rött spår är en deckare, skriven av Reggie Nadelson. Har inte läst något av henne tidigare så det kan ju vara spännande. En kort berättelse... har jag hört mycket om. Det verkar vara så att man antingen älskar den eller avskyr den, om man läser recensionerna. Själv har jag inte så stora förväntningar på boken, men det vore ändå roligt att läsa den så jag ser vad jag själv tycker.

söndag 18 januari 2009

Roliga - och nyttiga - handböcker!

Igår kväll satt jag och bläddrade i och läste några olika små handböcker. Det de har gemensamt är att de tar upp roliga, spännande, intressanta, och knäppa kunskaper. Sådant som helt enkelt kan vara bra att veta.

Vad du borde ha lärt dig i skolan... men inte hann med eftersom livet kom emellan är skriven av Thomas Björklund och utgiven 2008 på Kakao förlag. Det är en snabb, men rolig, genomgång av sådant som lärarna faktiskt gick igenom i skolan, men som man kanske inte lyssnade på eller inte minns så mycket av. Här får man lära sig svensk grammatik, vilka världens sju nya underverk är, vem som uppfann cola-flaskan, hur Sverige blev Sverige och vad en proton egentligen är. Boken är indelade i kapitel, efter ämnesindelningen i skolan: svenska, naturkunskap, geografi, religion, historia, idrott, musik, filosofi och matematik. En lärorik och intressant bok att ha som en kompakt uppslagsbok eller att läsa i lite då och då för att friska upp minnet.

Hur du blir bäst på allt - de 101 smartaste tipsen är utgiven av Bokförlaget Semic 2008 och är ursprungligen en engelsk bok, översatt av Noomi Herbert. På baksidan står det att det 'r den ultimata handboken för den som vill bli bäst på allt. Det kanske inte är saker som man har nytta av varje dag - du får lära dig slåss med krokodiler, hypnotisera en höna och överleva i rymden. Men det finns också saker som faktiskt kan vara bra att veta, som hur man gör mun mot mun metoden och hur man överlever en jordbävning. Framförallt är det här en humoristisk bok, den är skriven med glimten i ögat, men det skadar ju aldrig med lite kunskap.

Knäpp kunskap - saker du inte vill att alla ska veta är skriven av Michael Powell. Den är utgiven 2008 på Kakao förlag och här får man lära sig saker som man egentligen inte borde kunna. Man får lära sig att bryta sig in i ett kassaskåp, planka in på ett bröllop, fejka en orgasm, förhandla med kidnappare, göra en handbromssladd, busringa, överlista fartkameror och göra bedrägerier på E-bay. Inte alltid så politiskt korrekta, eller ens lagliga saker, men boken ger ändå rolig kunskap med många skratt på vägen. Dessutom är boken riktigt snygg, med en tilltalande formgivning och snygga bilder.

För dig som älskar loppisar & auktioner

Någonting som jag tycker är jätteroligt är loppisar & auktioner. Myrorna och Kupan i all ära, men det roligaste är att åka på en liten lantauktion på sommaren när jag är hemma hos mina föräldrar, där man kan få ett sideboard i teak för en femtiolapp, bara för att ingen som är där har släpvagn eller intresse av möbeln. Eller en gårdsloppis där man kan betala en tjuga för en hel hög gamla lakan eller få ett gäng böcker för en femma styck. Det är på sådana ställen man kan göra riktiga fynd.

För dig som också är intresserad av loppisar & auktioner så kan jag rekommendera en jättebra bok, Nya lilla fyndguiden av Anna Örnberg. Där kan man läsa massor av tips och goda råd för att kunna göra bra fynd. Man kan läsa om hur saker i olika material kan rengöras, hur man tar reda på hur gamla sakerna är, vad stämplar betyder, hur man lagar olika prylar och så vidare. Man kan läsa om allt från textil, möbler, glas och porslin till hur man fyndar på nätet. Det här är verkligen en smart bok att ha med sig. Den har en behändlig storlek, så man kan faktiskt ha med den i handväskan som en liten uppslagsbok när man åker ut på auktionen eller loppisen. Det enda jag saknar är dels ringpärm, så att man enkelt kan ha boken uppslagen och dels att omslaget är inplastat, så att boken är mer skyddad om man har den med sig. Nu är den i pocketformat, vilket förvisso gör att formatet är lätthanterligt, men å andra sidan så är det lätt att råka vika hörnen eller få fläckar på omslaget och dessutom är det svårt att ha boken uppslagen.

Samma författare skrev Lilla fyndguiden för några år sedan, och det här är samma bok, men i en ny upplaga. Det jag framförallt ser som skiljer sig är att det tillkommit avsnitt om nätauktioner, kläder och plastföremål.

lördag 17 januari 2009

Enkelt att sy

Jag sitter just nu och bläddrar i och inspireras av Enkelt att sy av Lotta Jansdotter (Natur och Kultur). Jag längtar tills jag är klar med min syhörna. Har så många projekt jag vill sätta igång med. Men det skadar inte att öka på listan med "projekt som jag vill göra". Det kom många inspirerande pysselböcker förra året och det här är som sagt en av dem. Enkelt att sy är en väldigt snygg bok. Den har en enkel, stilren form och snygga typsnitt. Det är mycket luft på sidorna samtidigt som bilderna på sömnadsprojekten är stora och tydliga. Även beskrivningarna är tydliga, även som nybörjare förstår man lätt hur man ska göra. Ofta är det steg för steg-anvisningar som tillsammans med skisser visar hur man ska gå tillväga. Boken har en hård pärm med ringpärm, så det är lätt att ha den bredvid sig när man syr.
Mönstren finns samlade på en bilaga som förvaras i en liten ficka på insidan av pärmen.

Boken innehåller totalt 24 projekt och det är framförallt nyttosaker som grytlappar, väskor, påslakan och vägghängare. Det är praktiska, enkla saker som man lätt själv kan sätta sin personliga prägel på genom att välja ett spännande tyg eller lägga till band, spännen eller andra roliga detaljer. Mönsterbeskrivningarna är indelade i fyra kapitel: Laga mat, På språng, Mysa och Organisera, allt efter användningsområde på den färdiga produkten. I boken finns också smarta tips om tyger, skötselråd, sömnad och teknik.

Själv tänker jag sy ett gäng tygväskor, ett stickfodral, en tidningshållare och en dragstoppsorm, som är en lång orm i tyg, fylld med ris eller bönor, som man lägger i ett fönster där det drar kallt för att stoppa draget. Den ska mina föräldrar få, för de har ett fönster som drar, oavsett hur de tätar och har sig.

Phonephucker

Jag har nyligen läst en intressant bok, Phonephucker av Tanja Suhinina. Den utkom 2007 på Hydra förlag. Det är en självbiografisk bok, Tanja jobbar som telefonhora, telefonsexförsäljare, och i boken skriver hon om sina upplevelser kring jobbet. Hon berättar om de roller hon spelar i sina samtal, hon berättar om torskarna, ger exempel på skojiga dialoger, dråpliga anekdoter och berättar om vad hon gör när kunderna är ovanligt tråkiga. Vi får ta del av en vardag som för de allra flesta är något man aldrig annars får veta något om. Boken är också fylld med läckra teckningar av Elin Johansson. Boken är baserad på den blogg som Tanja började skriva när hon började sitt jobb som telefonhora, http://phonephucker.blogspot.com/.

Det är en annorlunda bok, men den är ändå läsvärd. Framförallt för att jag får ta del av en värld som jag inte hade någon insikt i tidigare, och sådant tycker jag alltid är roligt. Men också för att Tanja inte är något offer, som man annars oftast framställer tjejerna som jobbar i sexindustrin som. Istället är hon smart, klok och rapp i sina kommentarer.

onsdag 14 januari 2009

Rensa i röran!

2009 ska bli ett år för förändringar. Jag har en hel del mål och projekt att ta tag i och jag är sugen att sätta igång. Ett av projekten är att rensa i röran här hemma. Vi flyttade ju första december och då insåg jag att vi verkligen har miljoner saker, varav många är onödiga. Då bestämde jag mig för att börja gå igenom alla saker, bit för bit och rensa i röran. Vad passar då bättre än att hoppa på utmaningen Rensa i röran som Ulrika Gabriel Inspiratör har på sin blogg.

Här nedan följer reglerna, inklistrat från hennes blogg:

Så här gör vi:

  1. Vi bestämmer oss för ett ställe (skåp/garderob/hyllplan/rum/hörn/pennskrin etc.) per vecka som vi vill rensa.
  2. Jag skapar ett inlägg/vecka här på min blogg där alla rensare skriver in veckan mission. När ni är färdigrensade skriver ni en kommentar om det.
  3. Lägg sedan ut "bildbevis" på din blogg. Hur det ska se ut bestämmer du. Det kan vara före - efter bilder, slutresultat eller det utrensade skräpet. It's up to you. Var gärna kreativ!
  4. Då vi alla måste hjälpas åt att ta hand om vår miljö hoppas jag att vi alla gör allt vi kan för att sopsortera det vi vill göra oss av med.
  5. Recycling är kanon! Har du fina saker som du vill göra dig av med; kläder, böcker, inredningsprylar etc. kan du gärna lägga ut det på din blogg. Sälj, byt, skänk. Det är upp till var och en.
Det ska bli spännande att starta med det här projektet. Jag vet redan vad mitt första projekt blir. Jag har nämligen planer på att fixa en sy/pysselhörna i vårt stora sovrum. I helgen köpte jag ett jättefint skrivbord och jag ska ta in en byrå som vi tidigare haft i köket. Dessutom ska en stringhylla upp på väggen för ytterligare förvaring. Mitt första projekt blir att rensa igenom byrån som tidigare stått i köket. Vi har allehanda krafs i byrån, allt från recept till busstidstabeller, dukar, servetter och värmeljus. Recepten ska in i en pärm, servetter/värmeljus osv ska få nya platser i köket och alla dukar ska jag gå igenom och rensa. De som jag inte vill behålla åker ut på Tradera och resten ska förvaras i linneskåpet framöver.

Hoppas fler hänger på utmaningen, det är ju roligare ju fler man är, desto mer inspirerad blir man!