fredag 30 maj 2008

Utmaning

Snart ska jag åka ner till mina föräldrar över helgen. Men innan jag åker tänkte jag passa på att besvara en utmaning som jag har hittat i någons blogg.

* När gick du upp idag? Ganska nyss, strax efter sju.
* Diamanter eller pärlor? Är inte så förtjust i något av dem, men hellre diamanter då.
* Senaste filmen du såg på bio? Oj, det minns jag inte. Det var innan dottern föddes i alla fall. Mer än ett år sedan alltså.
* Favorit TV - program? Jag gillade Barnmorskorna och Sjukhuset. Men nu går ju inte de längre. Inredningsprogram är alltid kul att titta på. Sedan ser jag då och då dokumentärer.
* Vad åt du till frukost? Har inte ätit frukost ännu.
* Vad är ditt andranamn? Eva.
* Din favoritmat? Indiskt, kinesiskt eller tacobuffé.
* Vilken mat gillar du inte? Blodpudding.
* Vilken är din favorit - CD för tillfället? Det har blivit mycket Within Temptation. Dottern föddes till den cd:n.
* Vilken bil kör du? Saab 9000.
* Vilken är din favoritmacka? Honey Oat med rostbiff och någon dressing från Subway.
* Vilka mänskliga drag kan du bara inte med? Folk som saknar självinsikt. Besserwissers.
* Vilka är dina favoritkläder? Nu när jag går hemma blir det ofta linne och mysbyxor. Men om jag ska göra mig fin tar jag gärna på mig kjol.
* Om du fick åka vart du ville vart skulle du åka då? Vi har pratat om att åka genom hela Norge i sommar, det vore roligt om det blev av. Annars vill jag gärna se Prag.
* Favoritklädmärke? Jag bryr mig inte om märken, men jag handlar gärna ekologiska kläder.
* Var vill du dra dig tillbaka? I en stuga vid havet eller någon sjö.
* Favorit tid på dagen? När dottern har somnat vid 21 och framåt är min jobb/skrivtid, det är mysigt. Vid tretiden på eftermiddagen brukar vi gå ut till sandlådan och det är också roligt, fast på ett annat sätt.
* Var är du född? Sollefteå.
* Vilken är din favoritsport att se på? Jag tittar inte på sport, det skulle vara ridsport då.
* Coca Cola eller Pepsi? Pepsi Max
* Fotboll eller ishockey? Hockey om jag måste välja.
* Är du en morgonmänniska eller nattuggla? Nattuggla. Men jag sover inte särskilt mycket. Häromnatten satt jag uppe och jobbade till 05, sov två timmar och gick sedan upp när dottern vaknade vid sju. Jag brukar sova ca 5 timmar per natt, och då med uppvaknande en eller flera ggr för amning.
* Pedikyr eller manikyr? Pedikyr vore rolit att få just nu.
* Några spännande nyheter att berätta för oss? Ja, det skulle vara att min bok troligen kommer ut i augusti eller september. Då kan jag kalla mig författare - hur coolt är inte det?!
* Vad ville du bli när du var liten? Författare, journalist eller veterinär. Två av tre kan jag säga är infriade av de drömmarna nu.
* Bästa barndomsminnet? När vi hämtade hem vår valp när jag var fyra år gammal.
* Varit i Afrika? Nej.
* Nånsin rullat in någon i toapapper? Nej, varför skulle jag det?
* Varit med om en bilolycka? Jag och mitt ex krockade ganska ordentligt i Sundsvall -98. Jag har också blivit påkörd när jag stannade vid ett övergångsställe när lillan var tre månader. Har också blivit påkörd på Ica Maxi-parkeringen en gång. Och så har jag och mitt ex blivit påkörda i Västerås av en lastbil. Vår bil fastnade i lastbilen och släpades efter den ca 50 meter tills vi lossnade och gled ner i diket istället. Som tur är har det inte blivit några personskador förutom i Sundsvall då jag slog knät och skadade nacken.
* Favoritdag i veckan? Har ingen särskild dag nu när jag jobbar hemifrån.
* Favoritblommor? Kallor.
* Favorit - snabbmatsrestaurant Sibylla eller kinamat? Kinamat.
* Äger du en cykel? Ja, men den är trasig.
* Vem fick du senaste mailet från? En redaktör på en tidning som hade ett skrivuppdrag till mig. * Vilken affär skulle du välja att utöka ditt kreditkort? Tycker inte om krediter, men det skulle väl bli Ikea i så fall.
* Läggdags? Det blir nästan alltid efter midnatt i alla fall.
* Senaste personen du delade en middag med? Det är dottern det, vi äter alltid ihop. Sambon jobbar nästan jämt, så vi äter inte så ofta ihop.
* Vad sysslar du med just nu? Bloggar och funderar på vad jag ska ta med mig till mina föräldrar.
* Favoritfärg? Svart, brunt, grått och rött.
* Hur många tatueringar? Ingen.

torsdag 29 maj 2008

Den moderna kvinnans guide till sex och europeiska tänkare

I natt läste jag ut en annorlunda bok: Den moderna kvinnans guide till sex och europeiska tänkare av Charlotte Greig. Såhär står det om boken på baksidestexten:

Vad gör du när du får kärlekstrassel? Pratar med väninnorna? Skriver till en frågespalt? Susannah Jones söker sig till Nietsche, Heidegger och Kierkegaard för att få klarhet. Hon pluggar filosofi och har en tio år äldre pojkvän. Lite tråkig, lite antikverad känns han allt - inte bara för att han är antikvitetshandlare. Är detta vad Susannah vill? Egentligen? För att försöka minska sin förvirring inleder hon ett förhållande med en kille som går samma filosofikurs och förvirringen blir bara värre.

Susannah lever ett dubbelförhållande med de båda killarna ett tag. Men efter några månader inser hon att hon är med barn, och att hon inte vet vem som är pappa till barnet. Hon vet varken ut eller in och går till filosofin för att söka tröst och vetskap.

Det är en komplex bok. Det är en utvecklingsroman där man får följa Susannahs sökande efter en egen identitet och hennes mening med livet. Det är också en slags djupare chick lit. Samtidigt är det också ett filosofidrama som för tankarna till Sofies värld. Boken är svår att kategorisera, och det är det som gör boken så intressant - den är annorlunda, unik och spännande.

Det är en rolig idé, men tyvärr har boken några brister. Till exempel så är karaktärerna ganska steroetypa, med undantag för huvudpersonen. Översättningen är inte heller den bästa, framförallt inte när det gäller sexscenerna.

tisdag 27 maj 2008

Vinst!!

Jag vann tröstpris i Bokstollarnas tävling! Wiii! Det blev en bok av Anna Jansson, Pojke försvunnen, som kom till min brevlåda idag. Alltid lika roligt att vinna saker. Extra roligt är det också att jag redan har de andra böckerna som Anna Jansson har skrivit. Nu blir jag peppad att läsa om hela serien i rätt ordning. Men har mycket annat att läsa först. Jag var på biblioteket häromdagen och kom hem med en tung kasse...

fredag 23 maj 2008

Pocketutbytet 6

Nu har jag fått min sjätte bok i Pocketutbytet. Den här gången var det Det tysta huset av Orhan Pamuk. Han vann som bekant nobelpriset i litteratur 2006. Ett projekt som jag flera gånger tänkt att inleda är att läsa böcker skrivna av nobelpristagare, så det är roligt att samla på sig några böcker inför det projektet.

onsdag 21 maj 2008

Familjens projektledare säger upp sig

Jag har precis läst ut en mycket omdebatterad bok: Familjens projektledare säger upp sig av Gunilla Bergensten. Det är en debattbok som handlar om ansvarsfördelningen i familjen. Om att relationscurlingen nästan är värre än att curla för sina barn. Författaren skriver om hur hon ofrivilligt har tagit på sig rollen som projektledare i sin familj. Hon är den som alltid fixar presenter när släktingar och barnens kompisar fyller år. Hon är den som alltid har koll när det är dags att köpa nya kläder till barnen och när det är dags för aktiviteter på dagis. I boken skriver hon argt men humoristiskt om jämställdhet och familjelogistik. Det finns också konkreta tips och råd. Boken är tankvärd och jag tror nog att så gott som alla mammor kan känna igen sig. En viktig bok att läsa för alla pappor och blivande pappor. Boken kommer definitivt att skapa debatt runt om i hemmen - och det är bra!

Kolla också in författarens hemsida här.

Inspiration

För ett tag sedan beställde jag ett recensionsexemplar av en bok som heter Inspiration som skaparkraft och möjlighet, skriven av Charlie Norrman. Dock känner jag mig inte särskilt inspirerad av boken. Det stod på förlagets hemsida att boken kunde ge inspiration inför till exempel konsthantverkscirklar. Jag hade hoppats på att få lite inspiration inför skrivarcirklar, men nej, det var inget för mig. Boken består av korta texter samt skisser. Det står att boken ska få en att se möjligheter istället för motstånd och att öppna glömda eller låsta dörrar till ens egna erfarenheter. Något sådant upplevde jag inte. Nej, inte riktigt en bok i min smak.

måndag 19 maj 2008

Ny bokblogg

När jag läste Fröken Ninas blogg idag så hittade jag där en länk till en (för mig) ny bokblogg: Bokstollarna. Verkar vara en trevlig blogg som jag definitvt kommer att återkomma till.

söndag 18 maj 2008

Böcker till salu

Här finns de böcker jag har till salu för tillfället. Är ni intresserad av någon bok så skriv en kommentar till detta inlägg, eller maila mig på carola_lindstrom@hotmail.com Jag kan maila mer info samt skicka foton på de böcker ni är intresserade av, ifall ni vill. Kan även ordna paketpris. Listan kommer att fyllas på kontinueligt.

Kurslitteratur:
  • Teorier om utveckling och underutveckling - Peter Smekal (nyskick) 100:-
  • Vidgade vyer - Mohammad Fazlhashemi m.fl (understrykningar i blyerts) 100:-
  • Statistik - Birgitta Rudberg (fint skick) 50:-
  • Internationella relationer - Björn Hettne (understrykningar i blyerts) 100:-
  • Ledarskapsforskning - Eriksson & Wåhlin (understrykningar) 50:-

Skönlitteratur:

  • Vem vågar tro på ett barn - Birgitta Allmo (storpocket i nyskick) 50:-
Barnböcker:

  • Skaparmyter - Margaret Mayo (ny bok) 45:-
  • Pang - Håkan Jaensson (ny bok) 40:-
  • Ellis får ett syskon - Siri Reuterstrand & Jenny Wik (ny bok) 45:-
  • Ensamma på sommarön - Eva Swedenmark (ny bok) 40:-
  • På egna ben - Ylva Wallin (ny bok) 45:-
  • Namnet på boken är hemligt - Pseddonymus Bosch (ny bok) 50:-
  • Livsfarliga miljoner - Lena Lilleste (ny bok) 40:-

Fyll-i-böcker

På min barnboksblogg på Alltombarn.se så recenserar jag just nu fyll-i-böcker, ni vet sådana som föräldrar fyller i till sina barn under deras första år. Jag har hittills recenserat tre stycken, men kommer att recensera ett femtontal totalt under de kommande dagarna. Jag har också några sådana böcker till salu. Kolla mitt inlägg Till salu, så ser ni vad jag har.

Det är intressant att det har kommit fyll-i-böcker för adoptivfamiljer, regnbågsfamiljer och andra familjer som inte är traditionella kärnfamiljer. Mer sådant, tack.

söndag 11 maj 2008

Pocketutbytet 5

I fredags kom då min femte pocket i Pocketutbytet. Den här gången var det en engelsk pocket. Den heter "The pleasure of my company" och är skriven av Steve Martin. Petra, som skickade boken till mig, skrev också en personlig hälsning. Hon skrev att boken är annorlunda, men intressant. Jag har aldrig hört talas om boken och brukar vanligtvis inte läsa så mycket på engelska. Jag har läst engelska på universitetet och blev ganska avskräckt då, eftersom vi läste jättemycket på engelska, både skönlitteratur och kursböcker. Jag till och med drömde på engelska ett tag. Hur som helst så tänker jag ge den här boken en chans. Jag googlade på bokens titel och hittade en recension av boken här. Den verkar ju faktiskt intressant:
I eget sällskap handlar om den godartade galningen Daniel Pecan Cambridge. Daniel är supermatematisk, livrädd för trottoarkanter, offentliga toaletter, anslagstavlor utan anagram, ordet äppelodling och en del annat, så han lämnar sällan lägenheten. Ändå händer det honom en hel del. Mord och kärlek till exempel.

fredag 9 maj 2008

Mycket händer i mitt liv nu

Nu är det officiellt! Jag ska blogga om barnböcker på Allt om Barn. Det kommer att bli pekböcker, bilderböcker, kapitelböcker, ungdomsböcker och föräldrahandböcker. Den här bloggen lever kvar ett tag till, men förmodligen kommer det att bli så att jag bara bloggar på ett ställe så småningom.

Bloggen finns här och här finns en intervju med mig.

Jag har ju även startat eget för någon månad sedan som frilansskribent. Har hittills sålt in två artiklar till Västerbottens-Kuriren. Den första var i tidningen i tisdags, kolla här. Den andra kommer in nästa helg i helgbilagan.

Inte nog med det. På måndag lämnar jag in manuset till min bok. Jag har ägnat min föräldraledighet åt att skriva en bok åt Bibliotekstjänst. Det är en boktipsbok för förstagångsföräldrar och riktar sig till bibliotekarier, personal på mvc/bvc samt blivande och nyblivna föräldrar. Jag har kommenterat ett antal böcker om graviditet, förlossning, adoption, föräldraskap, barnsjukdomar, vaccinationer, mat, sömn, att förlora ett barn, att få ett handikappat barn, att skaffa syskon samt en massa andra kategorier. Boken innehåller även böcker om rim & ramsor samt pekböcker.

Jag har även bokat in ett par föreläsningar i höst, då jag ska ut och prata om just böcker för förstagångsföräldrar. Det ska bli spännande, det finns så många böcker för den målgruppen.

Mycket händer i mitt liv nu. Så himla kul och spännande!!!

Pocketutbytet 4

Böckerna bara droppar in från Pocketutbytet. Jättekul! Idag fick jag boken Till båda polerna (utan skägg) av Catharine Hartley. Undertexten är Den sanna berättelsen om en helt vanlig kvinnas mycket ovanliga prestation. Boken ingår i serien En sann historia och de brukar vanligtvis ge ut bra böcker som jag tycker om, så det ska bli spännande att läsa denna.

tisdag 6 maj 2008

Pocketutbytet 3

Igår fick jag en ny pocketbok från Pocketutbytet. Den här gången var det Vild och vacker av Melvin Burgess. En bok jag inte har läst, så det var ju extra kul. Än så länge har jag fått tre böcker. Själv har jag skickat iväg två stycken, eftersom jag deltog i två utbyten. Jag var lite skeptisk mot det här till en början. Det är ju många som är emot kedjebrev och vägrar skicka dem vidare, så jag hade inte så höga förväntningar. Men nu har jag alltså fått fler än jag själv har skickat iväg, och fler är kanske på väg :-)

lördag 3 maj 2008

Antroposofiska böcker

När det gäller barn så har vi ju som jag tidigare skrivit lite alternativa tankar. Bland annat så har vi valt att inte vaccinera, jag ammar fortfarande trots att dottern snart är 11 månader, vi har aldrig gett henne någon napp, vi valde bort K-vitaminsprutan vid förlossningen, hon sover med oss i sängen och vi har alltid haft henne nära. Våra tankar när det gäller barn hör lite hemma i filosofin attachment parenting/nära förälderskap (som jag tidigare skrivit ett inlägg om), men också en del i antroposofin. Till exempel så har vi valt att ställa oss i kö till ett waldorf-dagis. Jag har fått recensionexemplar av några intressanta böcker utgivna av FALK, föreningen för antroposofisk läkekonst.

Är massvaccination mot barnsjukdomar nödvändig?
Författare Jackie Swartz

Antroposofiska läkare ifrågasätter en generell vaccinering av alla barn. De föreslår istället ett individuellt vaccineringsprogram. Många vaccinationer ger skadliga biverkningar. Barnsjukdomarna mässling, röda hund och påssjuka anses vara naturliga kriser i barnets utveckling med möjlighet att påverka barnet positivt, på både kort och lång sikt. Den här boken innehåller studiet av en mässlingsepidemi som utbröt i Järna 1994-1996. Det är intressanta resultat som visar på att mässlingen i många fall innebar en mognadsprocess för barnet samt att immunförsvaret stärktes.

Syster Märtas husapotek
Författare Märta Arman

Boken innehåller den antroposofiska medicinens grundtankar samt hur man bygger upp ett husapotek för egenvård. Man kan läsa om naturliga behandlingar av bland annat feber, influensa, öroninflammationer och eksem.

Några små råd till väntande och nyblivna föräldrar

Boken handlar om barnets födelse och utveckling under de första åren sammanställt ur en antroposofisk människokunskap. Man får till exempel recept på barnmat, fakta när det gäller att ta ställning till barnsjukdomar och vaccinationer, råd om vad man kan göra om barnet är sjukt samt tips om hur man ska leva under en graviditet. Boken är genomarbetad och känns komplett.

Vegetarisk barnmat - från bröst till bord
Författare Kirsten Nisted och Ulrika Lundsten

Boken handlar om barnmat ur ett antroposofiskt perspektiv. Den tar upp näringens betydelse för barnet, om amning, övergången till barnmat och övergången till familjens mat. En mycket innehållsrik bok. Framförallt är boken en vägledning för hur man kan laga egen barnmat. Detta är viktigt i vår tid när den köpta barnmaten oftast innehåller socker och tillsatser.

Föräldrar och barn
Författare Kirsten Nisted

Kirsten Nisted är antroposofisk barnmorska och fembarnsmamma. Hon har skrivit ett 27 artiklar om Föräldrar och Barn till FALK-bladet (antroposofisk tidskrift). Dessa artiklar är nu bearbetade och samlade i denna bok. Hon tar upp bland annat frågor om vaccinationer, ad-droppar, K-vitamin, barnsjukdomar och vegetarisk barnmat. Hon tar också upp hur det är att bli och vara föräldrar. En mycket innehållsrik bok om föräldraskap.

Vaccinationer - fördelar och nackdelar
Författare Jackie Swartz

Boken tar upp frågor som föräldrar kan ha när de ska ta ställning till om de ska vaccinera sitt barn eller inte. Exempel på frågor: Varför vaccineras våra barn? Vad sker vid vaccination? Vilka biverkningar kan vaccination ge? En mycket intressant och läsvärd bok som alla föräldrar borde läsa innan de tar ställning till vaccinationer.

Den sista boken var inget recensionsexemplar utan den har jag lånat på biblioteket. Det var tidigare FALK som utgav den, men numera säljs den genom Vidarkliniken i Järna. Vidarkliniken är Nordens enda antroposofiska sjukhus. De håller ofta föreläsningar och ger även ut intressanta broschyrer och rapporter.

Pocketutbytet 2

I fredags fick jag två spännande kuvert. Det ena var från pocket-utbytet. Den andra boken hittills. Det var Den fjärde handen av John Irving. En bok som jag inte har läst ännu, så det ska bli spännande att läsa den. Dock stod det ingen avsändare, så jag vet inte vem som har skickat den.

Det andra kuvertet innehåll Barnens böcker 2008. För er som inte vet det så innehåller den de barn- och ungdomsböcker som ges ut under 2008. Katalogen innehåller dels annonser från förlagen och dels notiser om böcker som kommer att utges. Årets debutanter presenterar också sig själva på en sida vardera. Nu blir det en härlig tid när jag kan sitta och bläddra i katalogen och välja ut böcker jag vill köpa eller beställa recensionsex av.